Για όποιον θέλει να αποφύγει τις τηγανητές πατάτες, υπάρχουν δύο εξίσου νόστιμες και ταυτόχρονα υγιεινές προτάσεις: τα σπιτικά τσιπς φούρνου και οι φουρνιστές γλυκοπατάτες. Ποια επιλογή, όμως, είναι καλύτερη και πιο υγιεινή;
Τσιπς φούρνου
Μία νόστιμη και πραγματικά εύκολη στην παρασκευή πρόταση αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο.
Η διατροφική υποβάθμιση
Αν και έχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τις φουρνιστές γλυκοπατάτες, έχουν πολύ λιγότερα σάκχαρα. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν ως «καλή» πηγή πρωτεΐνης, αλλά έχουν διπλάσια ποσότητα συγκριτικά με τη γλυκοπατάτα (συνολικά το 7% των συνολικών θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνη).
Επίσης, έχουν 1g περισσότερες ίνες ανά μερίδα από τις γλυκοπατάτες. Ωστόσο, εάν πρέπει να αποφύγουμε το σιτάρι ή/και τη γλουτένη, επιβάλλεται να ελέγχουμε πάντα την ετικέτα: ενώ ορισμένες μάρκες είναι χωρίς γλουτένη, άλλες μπορεί να περιέχουν αλεύρι (και επομένως γλουτένη).
Φουρνιστές γλυκοπατάτες
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία από την πλευρά μας, αλλά είναι αρκετά γρήγορη και εύκολη.
Η διατροφική υποβάθμιση
Αν δοκιμάσουμε να ψήσουμε μια μερίδα 200 γραμμαρίων στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο λίγο λάδι ψεκασμού, γλιτώνουμε 136 θερμίδες και σχεδόν 8 γραμμάρια λίπους από την αντίστοιχη μερίδα των τσιπς φούρνου. Η ζάχαρη είναι περισσότερη, αλλά επειδή οι γλυκοπατάτες είναι λαχανικό, δεν υπολογίζονται στο μέγιστο όριο των 30 γραμμαρίων πρόσθετων σακχάρων την ημέρα.
Οι γλυκοπατάτες έχουν υπερδιπλάσια ποσότητα ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών και είναι επίσης πλούσια σε τρία αντιοξειδωτικά – τις βιταμίνες C και E και την πορτοκαλί χρωστική βήτα-καροτίνη. Αυτά έχουν πολλούς σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό και επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το υγιές δέρμα.
And the winer is….
Και ο νικητής είναι μακράν οι φουρνιστές γλυκοπατάτες αφού μας χαρίζουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενώ έχουν και λιγότερες θερμίδες
Γλυκοπατάτες for ever !!!!