H επιστήμη βρήκε το τυρί, η κατανάλωση του οποίου συνδέεται με αντίστροφη συσχέτιση με διαβήτη 2, υπέρτασης και καρδιακής προσβολής.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Peking Union Medical College μετά από μελέτη διαπίστωσαν μία αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης τυριού τσένταρ και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και καρδιακών προσβολών.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 450.000 ενήλικες και διαπίστωσαν, ότι όσοι έτρωγαν τσένταρ είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Διαπίστωσαν επίσης ότι η τακτική κατανάλωση τσένταρ μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης κατά ένα τρίτο. Όσοι έτρωγαν τσένταρ είχαν επίσης δύο φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου ήταν επίσης 35% μικρότερος σε όσους έτρωγαν τακτικά τσένταρ, ανέφεραν τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν στη Sun.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ασβέστιο στο τυρί μπορεί να μειώσει την απορρόφηση λίπους και να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερόλης, παρόλο που το ίδιο το προϊόν περιέχει λίπος. Πιστεύεται επίσης ότι οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών στο τυρί συμβάλλουν στη μείωση του επιβλαβούς οιδήματος στις αρτηρίες.
Ο καθηγητής Yue-Jin Yang που συμμετείχε στην επιστημονική μελέτη είπε: «Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η πρόσληψη τυριού θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει τους κινδύνους του διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής ανεπάρκειας, της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού. Ως πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν, το τυρί μπορεί διαισθητικά να σχετίζεται με υψηλούς κινδύνους καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και της επίδρασής του στη χοληστερόλη του αίματος. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι αυτό μπορεί να μην είναι η αλήθεια».