Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες έφηβοι: Επιστημονική μελέτη για την ποιότητα ζωής τους

Λιγότερο χρόνο σε καθιστικές συνήθειες και περισσότερη κοινωνική ζωή για τους εφήβους προτείνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈλληνες έφηβοι: Επιστημονική μελέτη για την ποιότητα ζωής τους
spot_img

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποκαλύπτει πως επηρεάζεται η ψυχολογία των Ελλήνων εφήβων από τη διατροφή και την σύγχρονη καθημερινότητα

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ρίχνει φως στο πως η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων εφήβων την εποχή του COVID-19.

Τα τελευταία χρόνια, ο COVID-19 έχει επηρεάσει την ψυχική ισορροπία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, τη συμπεριφορά τόσο των παιδιών όσο και των εφήβων, καθώς και την ψυχολογική τους σταθερότητα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και άγχος στην καθημερινότητά τους. Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, χρησιμοποίησε το δείκτη ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQoL) για να αναλύσει το πως καθημερινοί παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή ή η διατροφή, και οι συνέπειες του Covid-19, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία των εφήβων. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε 2,088 εφήβους ηλικίας 12-18 ετών από σχολεία της Αττικής στο διάστημα Μαίου-Δεκεμβρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, η έρευνα έδειξε πως το φύλο και η ηλικία ήταν θετικοί προγνωστικοί παράγοντες της HRQoL, με τα αγόρια και τους νεότερους σε ηλικία εφήβους να έχουν υψηλότερη HRQoL. Παράλληλα, οι έφηβοι που έμεναν και με τους 2 γονείς καθώς και αυτοί με μητέρες υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου φάνηκε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι πρακτικές υγιεινής διατροφής σχετίζονται επίσης θετικά με υψηλή HRQoL. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν πρωινό καλύτερης ποιότητας, όσοι κατανάλωναν πέντε γεύματα καθημερινά, όσοι έτρωγαν μεσημεριανό γεύμα και δείπνο με την οικογένειά τους και όσοι ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερη HRQoL.

Επίσης, αποδείχθηκε ότι οι έφηβοι που αφιέρωναν λιγότερο χρόνο σε καθιστικές συνήθειες και χρησιμοποιούσαν λιγότερο οθόνες είχαν καλύτερη υγεία και κατά συνέπεια αυξημένη HRQoL. Επιπλέον, η ποιότητα του ύπνου και η καλή διάρκειά του συσχετίστηκαν με καλύτερο HRQoL στους Έλληνες εφήβους, σε αντίθεση με έναν δείκτη υψηλής μάζας σώματος που βρέθηκε αρνητικός προγνωστικός παράγοντας για την HRQoL.

Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, ο COVID-19 συσχετίστηκε αρνητικά με την HRQoL, ένα σημαντικό εύρημα που έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες. Οι έφηβοι που δήλωσαν ότι οι γονείς τους έμειναν άνεργοι λόγω της κρίσης του COVID-19, η οικογένειά τους είχε οικονομικά προβλήματα, ή υπήρχαν συνεχείς καυγάδες στο οικογενειακό περιβάλλον, είχαν χειρότερη ψυχολογία και χαμηλότερη HRQoL.

Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας υποδηλώνουν ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η Μεσογειακή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής για τους εφήβους πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους γονείς. Οι γονείς πρέπει με τη σειρά τους να ενθαρρύνουν τους νέους να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής με λιγότερο καθιστικές συνήθειες, λιγότερη χρήση οθονών, περισσότερη κοινωνική ζωή και περισσότερα χόμπι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο