Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
35.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;
spot_img

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Το γιαούρτι έχει μακρά ιστορία ως ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την υγεία του ανθρώπου, κυρίως χάρη στα ζωντανά προβιοτικά βακτήρια που περιέχει. Πρόσφατες μελέτες ενισχύουν την αντίληψη αυτή, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά οφέλη τόσο για την υγεία του εντέρου, όσο και για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ερευνητές από το Mass General Brigham, με δημοσίευση στο περιοδικό Gut Microbes, διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, που προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παράλληλα, άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cureus διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά (είτε μέσω γιαουρτιού είτε συμπληρωμάτων) μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Το στραγγιστό γιαούρτι, με την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και προβιοτικά, φαίνεται να έχει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη δράση.

Ωστόσο, είναι όλα τα γιαούρτια ωφέλιμα; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), στα οποία συχνά ανήκουν και ορισμένα γιαούρτια με πρόσθετα, όπως τεχνητές γεύσεις, σιρόπια ή φρουτένιες μαρμελάδες, ενδέχεται να αντιστρέφουν τα οφέλη. Όπως έδειξε μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 6.000 Καναδούς, τα UPF σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και ορμονικών διαταραχών.

Η κατανάλωση UPF, ακόμα και από άτομα φαινομενικά υγιή και δραστήρια, οδηγεί σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που υποδηλώνουν πως ο οργανισμός δεν τα αναγνωρίζει ως πραγματική τροφή αλλά ως παράγοντες στρες. Αυτό ενδέχεται να προκαλεί διαταραχές σε κρίσιμες ορμονικές λειτουργίες, επηρεάζοντας ακόμη και τη διαχείριση του βάρους και την ενεργειακή ισορροπία.

Άλλωστε, η σύγχρονη τάση για light και «χωρίς λιπαρά» επιλογές συχνά οδηγεί τους καταναλωτές σε παγίδες. Όπως εξηγούν ερευνητές, τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, τις ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται από εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη και όχι ο έλεγχος της όρεξης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ronald Krauss από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τα γαλακτοκομικά λιπαρά μπορεί να είναι ουδέτερα ή και ευεργετικά, καθώς συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, τα λιπαρά συμμετέχουν στη σύνθεση ορμονών (όπως τα ανδρογόνα) που βοηθούν στην καύση λίπους και στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Ένα απλό, παραδοσιακό γιαούρτι, χωρίς προσθήκες και με φυσική περιεκτικότητα σε λιπαρά, παραμένει ένα από τα πιο θρεπτικά και ισορροπημένα τρόφιμα. Από την εντερική υγεία μέχρι τον ορμονικό μεταβολισμό, η συμβολή του είναι πολύτιμη, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υποστεί επεξεργασία που αλλοιώνει τη σύστασή του.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξική χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό χαρακτηρίστηκε ως νέος αναδυόμενος κίνδυνος στην ΕΕ

Επικίνδυνη χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό βρύσης κρίθηκε ως αναδυόμενος κίνδυνος από την EFSA

Η “δύσκολη” απόφαση που πρέπει να πάρουν τα βακτήρια της σαλμονέλας και του E.coli όταν φτάσουν στο πεπτικό σύστημα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παθογόνα βακτήρια "ζυγίζουν" κινδύνους και ανταμοιβές στο έντερο
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα