Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
26 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ποιες περιπτώσεις το ελαιόλαδο μας παχαίνει – Ειδικοί προειδοποιούν

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣε ποιες περιπτώσεις το ελαιόλαδο μας παχαίνει - Ειδικοί προειδοποιούν
spot_img

Νέα μελέτη συνδέει το ελαϊκό οξύ με ενίσχυση της αποθήκευσης λίπους

Για δεκαετίες, το ελαιόλαδο θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινής διατροφής. Από την καρδιαγγειακή προστασία μέχρι τη συμβολή στη μακροζωία, έχει αποκτήσει φήμη υπερτροφής, με την επιστημονική κοινότητα να το τοποθετεί στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, νέα ευρήματα έρχονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ανεπιφύλακτη κατανάλωσή του. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports, η υπερκατανάλωση ελαϊκού οξέος φαίνεται να προάγει την ανάπτυξη λιποκυττάρων, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ελαϊκό οξύ ενεργοποιεί την πρωτεΐνη AKT2 και καταστέλλει τη δραστηριότητα της LXR, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων. Όπως εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Michael Rudolph, «αυτή η βιολογική διεργασία αυξάνει τη δυνατότητα του οργανισμού να αποθηκεύει ενέργεια ως λίπος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου».

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Παρά τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ειδικοί δεν προτείνουν την πλήρη αποφυγή του ελαιολάδου. «Το βασικό μήνυμα είναι η μετριοπάθεια», τόνισε ο Δρ. Rudolph. «Η κατανάλωση λιπαρών από ποικίλες πηγές είναι το κλειδί». Το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και υγιεινά λιπαρά. Η συμβολή του στη μείωση φλεγμονών, στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες κλινικές μελέτες. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε τροφή, η ποσότητα παίζει καθοριστικό ρόλο. Η διαιτολόγος Michelle Routhenstein, με βάση τη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε την εμπειρία μιας πελάτισσάς της που κατανάλωνε καθημερινά ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, πιστεύοντας ότι αυτό θα την ωφελούσε. Αντί αυτού, διαπίστωσε αύξηση βάρους και επιδείνωση των επιπέδων χοληστερόλης. «Η υπερβολική κατανάλωση, ακόμη και ενός “υγιεινού” λίπους, μπορεί να ανατρέψει την ενεργειακή ισορροπία και να οδηγήσει σε μεταβολικές επιπλοκές», εξηγεί.

Το φαινόμενο των influencers

Η δημοφιλία του ελαιολάδου έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και από τις τάσεις των social media. Από την Jennifer Lopez που το αποδίδει για τη λάμψη της επιδερμίδας της, μέχρι τον biohacker της Silicon Valley Bryan Johnson, που το καταναλώνει καθημερινά ως ελιξίριο μακροζωίας, το «χρυσό υγρό» έχει εξελιχθεί σε φετίχ ευεξίας. Πολλοί το προσθέτουν σε παγωτά, ροφήματα ή το πίνουν σκέτο, ακολουθώντας επιρροές που δεν βασίζονται πάντα στην επιστημονική τεκμηρίωση.

Η διαιτολόγος Veronica Rouse τονίζει πως οι προσωπικές εμπειρίες των influencers δεν πρέπει να αντικαθιστούν την επιστημονική γνώση. «Είναι κρίσιμο οι καταναλωτές να συζητούν τις διατροφικές τους αλλαγές με επαγγελματίες υγείας και όχι να βασίζονται σε τάσεις που δεν έχουν ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια», υπογραμμίζει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα