Μια διατροφολόγος εξήγησε την ομάδα τροφίμων με την οποία πρέπει να ξεκινάτε «κάθε» γεύμα για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της ενέργειας, της καλής διάθεσης και της συνολικής υγείας. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Arina Kuzmina, υπάρχει ένας «χρυσός κανόνας» που μπορεί να κάνει τη διαφορά: Nα ξεκινάμε κάθε γεύμα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά.
Η κατανάλωση λαχανικών στην αρχή ενός γεύματος επιβραδύνει την πέψη, μειώνει τις απότομες αυξήσεις της γλυκόζης και βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα γεύματα. Οι φυτικές ίνες σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα στο πεπτικό σύστημα, καθυστερώντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και αποτρέποντας τις ξαφνικές μεταβολές των επιπέδων σακχάρου, οι οποίες συχνά προκαλούν αίσθημα κόπωσης και πείνας.
Η σταθερότητα της γλυκόζης στο αίμα είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ενήλικες ηλικίας 35 έως 55 ετών που διατηρούν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης για μία δεκαετία, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά σχεδόν 40%. Η ένταξη μιας καρδιοπροστατευτικής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει φυτικές ίνες από λαχανικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό.
Εκτός από τα λαχανικά, η Kuzmina προτείνει την κατανάλωση μηλόξυδου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τον γλυκαιμικό έλεγχο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες γλυκόζης στο αίμα και το λιπιδαιμικό προφίλ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Το μυστικό κρύβεται στο οξικό οξύ, το οποίο καθυστερεί τη διάσπαση των υδατανθράκων σε γλυκόζη, μειώνοντας τις μεταγευματικές αιχμές σακχάρου. Μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, αραιωμένη σε ένα ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα, μπορεί να αποτελέσει έναν απλό, φυσικό τρόπο υποστήριξης της μεταβολικής υγείας.
Η ψυχολογική κατάσταση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το χρόνιο στρες προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. «Η διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σημασίας», τονίζει η Kuzmina. Η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα, η καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο ή ακόμα και ένας περίπατος στη φύση, μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης και να βελτιώσει τη γλυκαιμική ισορροπία.
Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα, ακόμα και σε ήπια μορφή. Η Kuzmina προτείνει απλές κινήσεις, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή οι διατάσεις μετά το γεύμα, καθώς αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και διευκολύνουν την πρόσληψη της γλυκόζης από τα μυϊκά κύτταρα. Η προπόνηση αντίστασης, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, βελτιώνοντας τη λειτουργία του μεταβολισμού.
https://www.birminghammail.co.uk/news/midlands-news/nutritionist-urges-uk-households-start-31015930