Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα αλμυρά σνακ (πατατάκια) αυξάνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και γνωστικών ελλείψεων! Νέα μελέτη

ΑρχικήPicksNews LineΤα αλμυρά σνακ (πατατάκια) αυξάνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και γνωστικών ελλείψεων! Νέα μελέτη
spot_img

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την επίδραση των αλμυρών σνακ στην γνωστική υγεία και την ψυχική ευεξία

Όσοι τρώνε συχνά φρούτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μεγαλύτερη θετική ψυχική ευεξία και είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε, σύμφωνα με νέα έρευνα από το College of Health and Life Sciences του Πανεπιστημίου Aston.

Τα ευρήματα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι το πόσο συχνά τρώμε φρούτα είναι πιο σημαντικό για την ψυχολογική μας υγεία από τη συνολική ποσότητα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, τα οποία είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους.    

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, ερωτήθηκαν 428 ενήλικες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, γλυκών και αλμυρών σνακ και της ψυχολογικής τους υγείας. 

Αφού λήφθηκαν υπόψη οι δημογραφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ηλικία, η γενική υγεία και η άσκηση, η έρευνα διαπίστωσε ότι τόσο τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα όσο και τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά αλμυρά σνακ, φαίνεται να συνδέονται με την ψυχολογική υγεία. Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και της ψυχολογικής υγείας. 

Με βάση την έρευνα, όσο πιο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν φρούτα, τόσο χαμηλότερη βαθμολογία είχαν για την κατάθλιψη και τόσο υψηλότερη για την ψυχική ευεξία, ανεξάρτητα από τη συνολική ποσότητα πρόσληψης φρούτων.

Τα άτομα που έτρωγαν συχνά αλμυρά τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (όπως πατατάκια) είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «καθημερινά νοητικά λάθη» (γνωστά ως υποκειμενικές γνωστικές αποτυχίες) και να αναφέρουν χαμηλότερη ψυχική ευεξία. Ένας μεγαλύτερος αριθμός παραλείψεων, συσχετίστηκε με υψηλότερα αναφερόμενα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης και χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας.

Αντίθετα, δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ αυτών των καθημερινών αστοχιών μνήμης και της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών ή των γλυκών σνακ, υποδηλώνοντας μια μοναδική σχέση μεταξύ αυτών των αλμυρών σνακ φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, των καθημερινών πνευματικών ελλείψεων και της ψυχολογικής υγείας.

Παραδείγματα αυτών των απογοητευτικών μικρών καθημερινών διανοητικών ελλείψεων περιελάμβαναν το να ξεχάσετε πού είχαν τοποθετηθεί αντικείμενα, να ξεχάσετε τον σκοπό της μετάβασης σε ορισμένα δωμάτια και να μην μπορέσετε να ανακτήσετε ονόματα γνωστών των οποίων το όνομα ήταν στην «άκρη της γλώσσας». 

Η επικεφαλής συγγραφέας, φοιτήτρια διδακτορικού Nicola-Jayne Tuck σχολίασε: «Πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και ευεξία, και ενώ δεν εξετάσαμε άμεσα την αιτιότητα εδώ, τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι το συχνό σνακ αλμυρών τροφών, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξάνουν τα καθημερινά νοητικά κενά, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ψυχολογική υγεία.

«Άλλες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών και της ψυχικής υγείας, αλλά λίγοι έχουν εξετάσει τα φρούτα και τα λαχανικά ξεχωριστά – και ακόμη λιγότεροι αξιολογούν τόσο τη συχνότητα όσο και την ποσότητα της πρόσληψης.

«Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χαθούν κατά το μαγείρεμα. Καθώς είναι πιο πιθανό να τρώμε ωμά φρούτα, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την ισχυρότερη επιρροή τους στην ψυχολογική μας υγεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα