Μια από τις κορυφαίες ειδικούς διατροφής στη Βρετανία αποκάλυψε έναν κατάλογο με φαινομενικά «υγιεινά» τρόφιμα που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται.
Η Dr. Federica Amati, η διαιτολόγος πίσω από τη δίαιτα ZOE, που ιδρύθηκε από τον διακεκριμένο καθηγητή Tim Spector, τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν εν αγνοία τους υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία κρύβονται πίσω από «υγιεινές» ετικέτες.
Από τις πολύσπορες μπάρες σνακ μέχρι το ψωμί ολικής άλεσης, η διαιτολόγος επισημαίνει ότι οι καταναλωτές εξαπατώνται από προϊόντα που φαίνονται ωφέλιμα αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα πρόσθετα και τεχνητά συστατικά.
Προειδοποίησε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα που διαφημίζονται ως θρεπτικά, αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών και γαλακτωματοποιητών. Στη λίστα των προϊόντων που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνονται δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, τσιπς φακής, παγωτά με χαμηλές θερμίδες και αρτοσκευάσματα, τα οποία συχνά περιέχουν συστατικά που κανείς δεν θα πρόσθετε στο σπίτι του, όπως συντηρητικά, χημικές ουσίες και τεχνητές γλυκαντικές ύλες.
Σύμφωνα με τη Dr. Amati, όσο περισσότερο καταναλώνουμε τέτοια προϊόντα, τόσο λιγότερο καταναλώνουμε τρόφιμα που προάγουν την υγεία, όπως όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης. Έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με αυξημένο κίνδυνο για 32 διαφορετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και διαταραχών ψυχικής υγείας.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ψωμιά που προωθούνται ως «υγιεινές» επιλογές, καθώς πολλά από αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν πρόσθετα για να διατηρούνται μαλακά και φρέσκα.
Η Dr. Amati συμβουλεύει την επιλογή ψωμιών που περιέχουν τουλάχιστον 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια και την αποφυγή αυτών που περιέχουν περισσότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια. Συστήνει τη σίκαλη και το φαγόπυρο ως πιο θρεπτικές επιλογές.
Όσον αφορά τα σνακ, προειδοποιεί ότι προϊόντα όπως τα τσιπς φακής και οι μπάρες πρωτεΐνης είναι στην πραγματικότητα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν βιομηχανικά συστατικά, γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές. Προτείνει την αντικατάστασή τους με σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως το ελαφρώς αλατισμένο ποπ κορν, τα ψητά ρεβίθια και τα φύκια, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ιώδιο και βιταμίνη Β12.
Παράλληλα, η διαιτολόγος ανέφερε ότι οι ξηροί καρποί λειτουργούν ως ένα «φυσικό Ozempic», καθώς οι φυτικές τους ίνες και οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παρατεταμένη αίσθηση κορεσμού, υποστηρίζοντας τη ρύθμιση της όρεξης μέσω του μηχανισμού του GLP-1.
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών κατά μόλις 5 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, συνιστά τη μείωση των ζωικών πρωτεϊνών, την επιλογή θρεπτικών πρωινών και την κατανάλωση υγιεινών σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί.
Τέλος, η διαιτολόγος προειδοποίησε για τρεις γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται ευρέως στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC), που χρησιμοποιείται συχνά σε αρτοσκευάσματα, έχει συνδεθεί με διαταραχές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, μειωμένη μικροβιακή ποικιλομορφία και αυξημένη εντερική φλεγμονή, συμβάλλοντας σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο.
Οι καραγενάνες, που εντοπίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και γεύματα μικροκυμάτων, καθώς και τα διγλυκερίδια των λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, είναι πρόσθετα που οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν.