Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί: Θα πρέπει τελικά να το αποκλείσουμε από τη διατροφή μαζί με τα υπόλοιπα αλκοολούχα;

ΑρχικήPicksNews LineΚρασί: Θα πρέπει τελικά να το αποκλείσουμε από τη διατροφή μαζί με τα υπόλοιπα αλκοολούχα;
spot_img

Τι υποστηρίζουν ερευνητές, όσον αφορά την ηλικία.

   Το αλκοόλ δεν κάνει καλό στην υγεία. Είναι μια σύσταση χρόνων που, όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση, υποδεικνύει μια σειρά από κινδύνους για την υγεία όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο ακόμη και ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο μια μέτρια κατανάλωση, όπως αυτή του κόκκινου κρασιού που προστάζει η μεσογειακή διατροφή, είναι αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους επιστημονικούς κύκλους, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό. 

   Για τη χώρα μας μάλιστα, το κρασί εκτός από κομμάτι της παράδοσης είναι και αναπόσπαστο στοιχείο για το ελληνικό τραπέζι, με στοιχεία του 2022 να υποδεικνύουν πως 4 στους 10 Έλληνες καταναλώνουν κρασί. Το αν λοιπόν θα πρέπει να εξαλειφθεί από τα προγράμματα υγιεινής διατροφής όπως η Μεσογειακή Διατροφή, αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος.

   Οι μελέτες των τελευταίων ετών αντικρούουν τις θέσεις που υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και μάλιστα, προτείνουν ότι καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής για την υγεία. Υπέρ της θέσης αυτής τάσσεται και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF), ακυρώνοντας ουσιαστικά τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής διατροφής.

   Τα λεγόμενα αυτά ωστόσο δεν υποστηριζει ο Miguel Ángel Martínez-Gonzalez, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και καθηγητής προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία.  Ο ίδιος συμμετείχε στη μελέτη PREDIMED-PLUS, μια κλινική δοκιμή για τη μεσογειακή διατροφή και τον τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων που συντονίζει ο Jordi Salas Salvadó. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, μια Μεσογειακή Διατροφή που περιλαμβάνει αλκοόλ θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 30% σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποχή. Σε μια άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα «μέτριας» κατανάλωσης αλκοόλ,  καταναλώνοντας κόκκινο κρασί με τα γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από άτομα που απείχαν τελείως.

   Ο Martínez-González σημείωσε επίσης στη διάλεξή του ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι χωρίς κινδύνους, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο ερευνητής, ειδικά για τους νεότερους, αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από άλλες αιτίες, αυξάνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Άλλες μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ τα σαββατοκύριακα είναι ιδιαίτερα τοξική για τους νευρώνες των νέων. Ωστόσο, για τον Martínez-González, αυτο δεν σημαίνει πως τα άτομα άνω των 35 ετών, θα πρέπει να βγάλουν από τη διατροφή τους το κόκκινο κρασί. Για τους ηλικιωμένους μάλιστα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή θα έχανε έως και 23,5% της προστατευτικής της δράσης εάν εξαλειφθεί η κατανάλωση κρασιού.

   Ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα έχουν λάβει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσουν μία από αυτές τις δοκιμές το 2024, σε γιατρούς ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών που θα κατανεμηθούν τυχαία σε ομάδες αποχής ή αποχής μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για μια περίοδο πέντε ετών. Με αυτόν το τρόπο, ελπίζουν να διευκρινίσουν εάν το κόκκινο κρασί θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος των υπόλοιπων συστάσεων της Μεσογειακής Διατροφής, τουλάχιστον σε ενήλικες άνω των 35 ετών ή αν θα πρέπει να αφαιρεθεί οριστικά από τη διατροφή μαζί με τα υπόλοιπα αλκοολούχα.

https://www.elespanol.com/ciencia/nutricion/20231021/vez-todas-debemos-eliminar-vino-dieta-mediterranea/802919934_0.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο