Γιατί, δε φθάνει ένα τρόφιμο να θεωρείται υγιεινό… Πρέπει και να είναι
Συνοδεύουν τις γλυκές αλλά και τις αλμυρές μας απολαύσεις, καταναλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποτελούν ένα εύκολο και αγαπημένο σνακ. Η φρυγανιά θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που εύκολα θα βρούμε στο ντουλάπι κάθε σπιτιού. Είναι όμως;
Η φρυγανιά δεν είναι τίποτε άλλο ψωμί που έχει ψηθεί δύο φορές. Ακόμη και στην αρχαιότητα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι λέγεται ότι έφτιαχναν ψωμί μακράς διαρκείας ψήνοντάς το δύο φορές, ώστε να έχουν μαζί τους στις εκστρατείες ένα τρόφιμο θρεπτικό με μακρά διάρκεια ζωής.
Για την παρασκευή φρυγανιάς αρχικά, η ζύμη ψήνεται από αλεύρι σίτου, μαγιά, γάλα, λάδι, ζάχαρη και αλάτι (μερικές φορές και βούτυρο). Αφού ξεκουραστεί αυτό το ψωμί για μια ή δύο μέρες, το κόβουμε σε φέτες και το ψήνουμε για δεύτερη φορά. Τα συντηρητικά είναι περιττά και κανονικά δεν επιτρέπονται στις φρυγανιές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος πανικός για το μολυσμένο τυρί – Σοβαρός κίνδυνος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Καλλιθέας: Ξένο σώμα “αγνώστου ταυτότητας” σε συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας – Καταγγελία στο cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαρροές καρκινογόνου φορμαλδεΰδης σε δύο μάσκαρα πολύ γνωστών οίκων – Εργαστηριακή δοκιμή
Βλέπουμε πάντα τη λίστα συστατικών για περιττή ζάχαρη
Για να θεωρείται ένα τρόφιμο υγιεινό, θα πρέπει να μην περιέχει καθόλου ή όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 25 έως 50 γραμμάρια γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα. Γενικά, όσο λιγότερη ζάχαρη, τόσο το καλύτερο.
Τι συμβαίνει όμως με τις φρυγανιές; Το ψωμί περιέχει ζάχαρη; Όταν συγκρίνετε τις διάφορες φρυγανιές που διατίθενται στο εμπόριο, θα παρατηρήσετε ότι πολλοί κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούν πρόσθετη ζάχαρη. Κάποιοι όμως χρησιμοποιούν και γι αυτό συνιστάται να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη λίστα των συστατικών που αναγράφεται στη συσκευασία. Προσέξτε επίσης πόσο υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια φρυγανιάς. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στη συσκευασία του προϊόντος.
Στη δοκιμή που έκανε το ÖKO-TEST διαπίστωσε ότι τα προϊόντα που διαφημίζονται ρητά για μωρά και νήπια δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με τις φρυγανιές χωρίς τη διευκρίνιση σε ποια ηλικία απευθύνονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για επικίνδυνη παιδική τροφή
Τα επικίνδυνα συστατικά που έδειξε η εργαστηριακή ανάλυση
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις φρυγανιές για υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων και παρόμοιες ενώσεις (MOSH/MOSH ανάλογα/MOAH), βαρέα μέταλλα και άλλα στοιχεία, τοξίνες μούχλας, φυτοφάρμακα, ρυθμιστές ανάπτυξης και ενισχυτικά δράσης καθώς και ακρυλαμίδιο και τα πλαστικά συστατικά του τη συσκευασία για χλωριωμένες ενώσεις. Κατέγραψαν επίσης γεύσεις, γλυκαντικά, περιεκτικότητα σε αλάτι και φυτικές ίνες στις λίστες συστατικών.
Συγκεκριμένα εντόπισαν:
- Pirimiphosmethyl: Το φυτοφάρμακο αναφέρεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό από το δίκτυο δράσης φυτοφαρμάκων PAN επειδή θεωρείται εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες.
- Δεοξυνιβαλενόλη (DON): Τοξίνη μούχλας που ανήκει στην ομάδα των τριχοθηκενίων, τα οποία επιτίθενται στην πεπτική οδό και μπορούν να βλάψουν το νευρικό σύστημα, τον σχηματισμό αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Κάδμιο: Το βαρύ μέταλλο είναι τοξικό για τα νεφρά και υπάρχει υποψία, μεταξύ άλλων, ότι είναι επιβλαβές για την αναπαραγωγή. Εμφανίζεται φυσικά και συχνά εναποτίθεται σε εδάφη, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να περάσουν στα φυτά που αναπτύσσονται σε αυτό.
- Αρωματικά πρόσθετα: Τα αρώματα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για να αντισταθμίσουν τις διαφορές στην ποιότητα των πρώτων υλών και να τυποποιήσουν τα προϊόντα. Τους επικρίνουμε γιατί πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα πρέπει να εντυπωσιάζουν με τα φυσικά συστατικά τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε παγωμένο νερό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε ότι το αβοκάντο σας έχει ωριμάσει
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι
Αν και μερικά από τα παραπάνω όπως το κάδμιο, οι μυκοτοξίνες και τα φυτοφάρμακα δεν είναι δυνατό να αναγράφονται στην ετικέτα καθώς το ποιο πιθανό είναι να μην γνωρίζει ούτε ο παρασκευαστής την παρουσία του, και επειδή η “γνώση είναι δύναμη” καλό θα είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες για να εντοπίζετε ανεπιθύμητες ουσίες αλλά και τις ποσότητες τους μέσα στο προϊόν, ώστε να κάνετε πάντα συνειδητές επιλογές.