Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Συμβουλές για φαγητό σε εστιατόριο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης: Συμβουλές για φαγητό σε εστιατόριο
spot_img

Tι πρέπει να κάνετε όταν έχετε διαβήτη και δειπνείτε έξω;

    Στην Ελλάδα 1 στους 10 ανθρώπους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ενώ παγκοσμίως απαριθμούνται 537 εκατομμύρια ασθενείς ενώ ένας στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Το συγκλονιστικό μάλιστα είναι πως τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ενώ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη. 

   Τα δεδομένα αυτά εφιστούν ακόμα περισσότερο την προσοχή στη διατροφή, και εκτός από την εξάλειψη της ζάχαρης, οι ειδικοί συνιστούν τα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως και άλλοι συνιστούν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (όχι περισσότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, αυτό είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού).

Οι ειδικοί του WebMD, προσφέρουν ορισμένες συμβουλές για να δειπνήσετε έξω:

Ορεκτικά

  • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά.
  • Αποφύγετε τις σούπες και τους ζωμούς.
  • Μείνετε μακριά από ψωμί και ψωμάκια με αλμυρές, βουτυρώδεις κρούστες.

Σαλάτες

  • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφύγετε τα τουρσιά, τα κονσερβοποιημένα ή μαριναρισμένα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα καρυκευμένα κρουτόν, τα τυριά και τους αλατισμένους σπόρους.
  • Παραγγείλετε σάλτσες για σαλάτες στο πλάι και χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες από αυτές.

Τα βασικά

  • Επιλέξτε απλά φαγητά όπως ψητό, ή ψητό κρέας, πουλερικά, ψάρια ή οστρακοειδή.
  • Επιλέξτε απλά λαχανικά, πατάτες και noodles.
  • Ρωτήστε το σερβιτόρο σχετικά με τις επιλογές του μενού με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ρωτήστε πώς παρασκευάζεται το φαγητό.
  • Ζητήστε το φαγητό να μαγειρεύεται χωρίς αλάτι ή γλουταμινικό νάτριο (MSG).
  • Αποφύγετε εστιατόρια που δεν επιτρέπουν ειδική προετοιμασία φαγητού (όπως εστιατόρια σε στιλ μπουφέ).
  • Αποφύγετε τα μαγειρευτά, τα ανάμεικτα πιάτα και τις σάλτσες.
  • Στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, παραλείψτε τις ειδικές σάλτσες, τα καρυκεύματα και το τυρί.
  • Αποφύγετε τα αλατισμένα καρυκεύματα και γαρνιτούρες όπως ελιές και τουρσιά.

Επιδόρπια

  • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα, παγωτά, σορμπέ, ζελέ και κέικ χωρίς ζάχαρη.

Έλεγχος του μεγέθους της μερίδας στα εστιατόρια

  • Ζητήστε μισές ή μικρότερες μερίδες.
  • Κρατήστε την μερίδα που σας ταιριάζει, αφήστε το υπόλοιπο στην άκρη και ζητήστε αμέσως μια τσάντα για take away.
  • Αν έχετε επιδόρπιο, μοιραστείτε το…

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο