Γιατί χρειάζονται αποφυγή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Είτε «φορτώνετε υδατάνθρακες» για τον επερχόμενο Μαραθώνιο, είτε αναζητάτε εναλλακτικές λύσεις για το ρύζι και το ψωμί ή απλώς προσπαθείτε να ικανοποιήσετε αυτές τις ενοχλητικές λιγούρες, είναι εύκολο να παρακάνετε με τα ζυμαρικά, ειδικά αν έχετε τη συνήθεια να τα τρώτε κάθε μέρα.
Το κοινώς αποδεκτό μέτρο για μια μερίδα των περισσότερων τύπων ζυμαρικών, άψητα, είναι περίπου 57 γραμμάρια και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος: Με βάση στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα φλιτζάνι ζυμαρικά (64 γραμμάρια) έχει 237 θερμίδες, 47,8 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,71 γραμμάρια ζάχαρη και σχεδόν ένα γραμμάριο λίπος.
Εν τω μεταξύ, ένα φλιτζάνι μακαρόνια (91 γραμμάρια) έχει 338 θερμίδες, 68 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,43 γραμμάρια ζάχαρη και 1,37 γραμμάρια λίπος.
Πολλές από τις εύκολα προσβάσιμες πηγές υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι, είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Πρόκειται για υδατάνθρακες που έχουν υποστεί επεξεργασία και, ως εκ τούτου, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, καθώς δεν είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έχουν συσχετιστεί με έναν μακρύ κατάλογο κινδύνων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Missouri Medicine αποδίδει την αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ινδία στη μία ή δύο γροθιές πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Παράλληλα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology που εξέτασε περισσότερους από 117.000 Κινέζους άνδρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 74 ετών βρήκε μια σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου και κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων.
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να απορρίψετε εντελώς τα ζυμαρικά μόνο και μόνο για να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ένα πιάτο με το αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών περιστασιακά, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε το σωστό είδος ζυμαρικών.
Γενικά είναι καλή ιδέα να ανταλλάξετε τα λευκά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Μια άλλη επιλογή είναι να ενσωματώσετε γαρνιτούρες και σάλτσες που είναι καλές για την καρδιά σας στο πιάτο ζυμαρικών σας. Τα λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα κολοκυθάκια είναι ιδανικές επιλογές, όπως και οι σάλτσες με γρατσουνιές (σε αντίθεση με τις προπαρασκευασμένες από το κατάστημα, που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη) και τα άπαχα κομμάτια κρέατος.
Τέλος, είναι προτιμότερο να περιορίσετε το τυρί στα ζυμαρικά σας στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μην καταναλώνετε πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας.