Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, έδειξε πως ένα κοινό μπαχαρικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, μπορεί να ανταγωνιστεί σε αποτελεσματικότητα το φάρμακο ομεπραζόλης που παίρνουν όσοι έχουν δυσπεψία συνήθως χωρίς ιατρική συνταγή. Η ομεπραζόλη (Omeprazole), που πωλείται ως φάρμακο με τα εμπορικά σήματα Prilosec και Losec μεταξύ άλλων, είναι δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της νόσου του πεπτικού έλκους και του συνδρόμου Ζόλιγκερ-Έλλισον. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση PPIs έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.
Οι ερευνητές έκαναν πείραμα σε 206 ασθενείς ηλικίας 18-70 ετών με υποτροπιάζουσες στομαχικές διαταραχές. Τους έδωσαν κουρκουμίνη (φυσική ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά ) ή ομεπλαζόλη ή κουρκουμίνη μαζί με ομεπραζόλη. Διαπίστωσαν ότι, η από του στόματος κουρκουμίνη ήταν καλά ανεκτή και ότι οι ασθενείς σε όλες τις ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στα συμπτώματα με την ομεπραζόλη.
Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες είχαν παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και βαθμολογίες δυσπεψίας, όπως αξιολογήθηκαν από το Severity of Dyspepsia Assessment score ή SODA, στην αρχή της δοκιμής. Οι ασθενείς επαναξιολογήθηκαν μετά από 28 ημέρες και στη συνέχεια ξανά μετά από 56 ημέρες.
Οι βαθμολογίες SODA έδειξαν σημαντικές μειώσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων την 28η ημέρα για τον πόνο (-4,83, -5,46 και -6,22) και άλλα συμπτώματα (-2,22, -2,32 και -2,31). Αυτές οι βελτιώσεις ήταν ακόμη πιο έντονες μετά από 56 ημέρες για τον πόνο (−7,19, –8,07 και −8,85, αντίστοιχα) και άλλα συμπτώματα (−4,09, –4,12 και −3,71, αντίστοιχα).
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς στο θέμα, επειδή η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα, για να βοηθηθεί η απορρόφησή της, μπορεί να καταναλωθεί μαζί με λίγο μαύρο πιπέρι.
Το εκχύλισμα από κουρκουμά που του δίνει το κίτρινο χρώμα, επίσης αποδεδειγμένα προσφέρει πολλαπλά μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό. Η κουρκουμίνη περιέχει αντιοξειδωτικά και προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στο ανοσοποιητικό κ.α Επίσης ο εμπλουτισμός του γιαουρτιού με κουρκουμίνη σύμφωνα με νέα έρευνα εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, αυξάνει τα οφέλη για την υγεία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του γιαουρτιού, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.