Μια σημαντική παρανόηση που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Το μέλι έχει αποδειχθεί πολλάκις ευεργετικό για την υγεία, με τελευταία έρευνα να αποδεικνύει πως μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη τύπου 2. Πως επηρεάζει όμως το βάρος η κατανάλωση του; Είναι γνωστό πως διαθέτει αρκετά μεγάλη ποσότητα σακχάρων, το γεγονός όμως πως δεν είναι επεξεργασμένα (δηλαδή δεν είναι ζάχαρη) μπορεί να το καταστήσει ιδανικό για δίαιτα;
Η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι και μέλι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χάσουν τρία κιλά την εβδομάδα, προτείνει η «δίαιτα με μέλι» που περιγράφεται στο επερχόμενο βιβλίο του συγγραφέα του Βρετανού Mike McInnes, The Honey Diet. Κατά τον McInnes, η δίαιτα λειτουργεί ως εξής: Κάθε πρωί και βράδυ, καταναλώνετε ζεστό νερό με λεμόνι και μία έως δύο κουταλιές της σούπας μέλι. Επίσης σε συνδυασμό με άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, αντικαθιστάτε όλη τη ζάχαρη στη διατροφή σας με μέλι (αφαιρείται όχι μόνο η ζάχαρη αλλά και τα γλυκαντικά) δεν τρώτε καθόλου πατάτες αλλά ούτε και Fast food, τρώτε απεριόριστα λαχανικά (αλλά μόνο δύο κομμάτια φρούτων την ημέρα), λαμβάνετε πρωτεΐνη με κάθε γεύμα και αλλάζετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες με προϊόντα ολικής άλεσης.
Πράγματι το μέλι και σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, έδειξε πως είχε αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας, μειώνοντας το σωματικό βάρος, τον ΔΜΣ, τη σύνθεση σωματικού λίπους, τον δείκτη λίπους, την υπερτροφία των λιποκυττάρων και την υπερπλασία των λιποκυττάρων. Ωστόσο, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές δείχνουν ασήμαντα αποτελέσματα λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος, της περιορισμένης διάρκειας θεραπείας και της παρουσίας συγχυτικών παραγόντων όπως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Επομένως, απαιτούνται περισσότερες υψηλής ποιότητας, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η επίδραση του μελιού στους παχύσαρκους ανθρώπους.
Μια ακόμη μετά- ανάλυση, 18 μελετών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, έδειξε πως μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και τα επίπεδα λιπιδίων όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Το υγιεινό, βέβαια, διατροφικό πρότυπο, που θα έχει αποτέλεσμα τόσο στο σωματικό βάρος όσο και στην υγεία, προβλέπει την κατανάλωση μελιού ως υποκατάστατο ζάχαρης. Στο σημείο αυτό έγκειται και η παρανόηση που υπάρχει από ορισμένους. Αυτό υποστηρίζει και η διατροφολόγος Rania Batayneh, M.P.H., συγγραφέας του The One One One Diet, η οποία λέει στο WomensHealth, πως δεν λειτουργούν καλά οι δίαιτες μόδας, όπως χαρακτηρίζει και αυτήν με το μέλι, ωστόσο εάν χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης, μπορεί να λειτουργήσει.
«Μπορείς να το αποκαλείς όπως θέλεις, αλλά για μένα αυτή είναι μια δίαιτα της μόδας. Βασικά, είναι μια ακραία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων με πολύ μέλι, κάτι που είναι αστείο αφού το μέλι περιέχει 17 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κουταλιά της σούπας. Επιπλέον, οι τρελά περιοριστικές δίαιτες όπως αυτή δεν είναι βιώσιμες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση λίπους, όχι απώλεια, μακροπρόθεσμα. Το βάρος που χάνετε κατά τη δίαιτα είναι συνήθως από έναν συνδυασμό μυών και λίπους. Όταν όμως βαρεθείς και ξαναπάρεις το βάρος; Είναι όλο λίπος. Ωστόσο, αυτό δεν προορίζεται για το μέλι. Το μέλι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το στενό τζιν σας. Το κλειδί είναι να το αντιμετωπίζουμε ως υποκατάστατο ζάχαρης, όχι ως ομάδα τροφίμων”, λέει η Rania.