Ποια είναι η φιλοσοφία της δίαιτας μακροζωίας.
Η διατήρηση της νεότητας και της υγείας έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για δεκαετίες. Ο Dr. Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη της γήρανσης και των μηχανισμών που οδηγούν σε μακροβιότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «δίαιτα μακροζωίας» περιλαμβάνει απλές, αλλά σημαντικές αλλαγές στη διατροφή μας, με ένα τρόφιμο να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Το ψάρι.
Παρότι τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β12, ο Dr. Longo προειδοποιεί ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται σε δύο ή τρεις μερίδες την εβδομάδα.
«Τρώτε κυρίως χορτοφαγικά, με λίγο ψάρι», επισημαίνει, προτείνοντας ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, η πέστροφα και τα μύδια, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες, υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία, προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες. Ωστόσο, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους λόγω της συσσώρευσης τοξικών ουσιών, όπως ο υδράργυρος.
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προειδοποιεί ότι τα λιπαρά ψάρια, αν και ωφέλιμα, περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ρύπων. Ο υδράργυρος, συγκεκριμένα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, όπως μούδιασμα, απώλεια μνήμης ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση ψαριών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Το NHS συστήνει μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (περίπου 140 γρ. μαγειρεμένου βάρους) για τις συγκεκριμένες ομάδες.
Εκτός από την προσεκτική κατανάλωση ψαριών, ο Dr. Longo υποστηρίζει τη χρονικά περιορισμένη διατροφή, με γεύματα μέσα σε ένα δωδεκάωρο παράθυρο καθημερινά.
«Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει», εξηγεί ο καθηγητής Tim Spector, στο podcast ZOE. «Η νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτρέπει στο σώμα να ρυθμίσει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά».
Η Dr. Sarah Berry συμπληρώνει ότι έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ επηρεάζει αρνητικά το αίσθημα της πείνας το επόμενο πρωί. «Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το βραδινό τους αργά, ξύπνησαν πιο πεινασμένοι από όσους ολοκλήρωναν τα γεύματά τους νωρίτερα», αναφέρει.