Η νέα μελέτη που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού απομακρύνει έναν μεγάλο κίνδυνο
Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά εγγύς ορθοκολικού καρκίνου που περιέχει το βακτήριο Bifidobacterium .
«Το γιαούρτι είναι μια πηγή προβιοτικών που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το μικροβίωμα του εντέρου», δήλωσε ο Peyton Berookim, MD, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai. «Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθυσμό των ευεργετικών βακτηρίων» στο έντερο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μισού τόνου ακατάλληλων κατεψυγμένων ψαριών
Ο εγγύς ορθοκολικός καρκίνος εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου. Είναι πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του περιφερικού παχέος εντέρου, ο οποίος προέρχεται από την αριστερή πλευρά.
Ο θετικός τύπος για το Bifidobacterium είναι αρκετά κοινός, καθώς ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο των καρκίνων του παχέος εντέρου, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Shuji Ogino, MD, PhD , καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν ποιες ορμόνες μπορούν να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν τις ρυτίδες και το γκριζάρισμα των μαλλιών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 50.000 δηλητηριάσεις τον χρόνο από μολυσμένα ψάρια
Η σχέση μεταξύ του γιαουρτιού και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου
Αν και τα βακτήρια στο γιαούρτι έχουν από καιρό αναγνωριστεί ως ωφέλιμα για την υγεία, οι ερευνητές είπαν ότι προηγούμενες μελέτες αμφισβήτησαν την επίδρασή τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου . Η έρευνά τους είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει αυτή τη διατροφική σχέση αξιολογώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια τεράστια ομάδα συμμετεχόντων.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν με πληροφορίες από δύο μακροχρόνιες μελέτες: τη μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων (NHS) και τη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αυτές οι μελέτες έχουν παρακολουθήσει τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 150.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης ζάχαρης, αλκοόλ, φυτικών ινών και των συνολικών θερμίδων, καθώς και την κατανάλωση γιαουρτιού γενικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλο στο φούρνο – Το μυστικό του Jamie Oliver
Ως μέρος της έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα ιστού για να εντοπίσουν συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου. Τελικά, οι συγγραφείς της νέας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 132.000 συμμετέχοντες.
Με την ανάλυση αυτού του μεγάλου όγκου πληροφοριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των ατόμων που ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου, το 31% των περιπτώσεων ήταν θετικά στο Bifidobacterium , ενώ το 69% ήταν αρνητικά στο Bifidobacterium .
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν πολυμεταβλητές προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου (στατιστικό μέτρο αξιολόγησης του κινδύνου) για να αναλύσουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και αυτών των καρκίνων. Ενώ η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού δύο ή περισσότερων μερίδων την εβδομάδα δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου γενικά, συνδέθηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο του θετικού τύπου Bifidobacterium .
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι οι ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες στο γιαούρτι και σε άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, πολλά από τα οποία περιέχουν προβιοτικά, μπορούν να επηρεάσουν θετικά το έντερο.
Απλώς θυμηθείτε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού – και η διατροφή γενικά – είναι μόνο ένας πιθανός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η γενετική, η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το βάρος, το περιβάλλον και άλλες επιρροές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο.
Εάν αποφασίσετε να αυξήσετε την κατανάλωση γιαουρτιού, ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Είναι καλύτερο να επιμείνετε σε ποικιλίες με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης.