Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΒΕΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ευρωπαίων επιστημόνων και παραγωγικών φορέων για το Nutriscore

ΑρχικήΝέαΒΕΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ευρωπαίων επιστημόνων και παραγωγικών φορέων για το Nutriscore
spot_img

Οι επιστήμονες ασκούν κριτική στο Nutriscore, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να συμπεραίνουν ότι η χρήση του μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διαιτητικές συνήθειες των καταναλωτών.

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της Σουηδικής Προεδρίας σχετικά με την επιβολή του Nutriscore, ως επίσημου συστήματος επισήμανσης τροφίμων στην ΕΕ και στο πλαίσιο των συνεργασιών της «Πρωτοβουλίας για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», με φορείς του εξωτερικού, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας συμμετείχε σε πρόσφατη στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

   Κύριος σκοπός της συνάντησης, ήταν η αναλυτική επιστημονική προσέγγιση για την διαμόρφωση ενός συστήματος εμπρόσθιας επισήμανσης (FoP labelling reform), που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, να προωθήσουν υγιεινά και βιώσιμα πρότυπα διατροφής, με σεβασμό στην ελευθερία επιλογής του κοινού και με εγγυήσεις για τη διατήρηση των τοπικών ή εθνικών πολιτισμικών παραδόσεων στην διατροφή και στις διαιτητικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

   Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΑ, που εκπροσωπεί και τους 16 παραγωγικούς φορείς – μέλη της Πρωτοβουλίας, οι επιστήμονες που μίλησαν, άσκησαν κριτική στο σύστημα Nutriscore, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν μελέτες που να συμπεραίνουν ότι η χρήση του μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διαιτητικές συνήθειες των καταναλωτών, διότι δεν προσφέρει καμία υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον συνδυασμό της κατάλληλης κατανάλωσης τροφίμων και την συνολική σύνθεση της δίαιτας».  

   Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις πιο πρόσφατες  επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με την “εξατομικευμένη διατροφή”, ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από διάφορες μεταβολικές ασθένειες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «σχετικά σύντομα η ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), σε συνδυασμό με την γονιδιακή μελέτη του DNA, θα προσφέρουν δυνατότητες διαμόρφωσης εξατομικευμένης δίαιτας, προσαρμοσμένης στις ατομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καθιέρωση σε ευρεία κλίμακα αυτού του τύπου διατροφής».

   Τέλος, χαρακτήρισαν το Nutriscore ως ένα ατελές και υπεραπλουστευμένο σύστημα, εντελώς ακατάλληλο για τα άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό, εφόσον δεν συμβάλλει στην ενημερωμένη επιλογή τροφίμων.

   Κοινή παραδοχή, ήταν ότι η Μεσογειακή δίαιτα, αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή σε επίπεδο πληθυσμιακό, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον Διαβήτη, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και τον καρκίνο.

   Στην εκδήλωση, τοποθετήθηκε και η κ. Β. Γουίλεμς, γενική γραμματέας της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ευρώπης, που επισήμανε ότι «σε περίπτωση εφαρμογής του Nutriscore, οι ΜΜΕ τροφίμων, ήδη μέσα σε μια κατάσταση οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν ν’ αντιμετωπίσουν επιπλέον σοβαρά προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής, τόσο σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία και την πρακτική “ανασύστασης”(reformulation) των προϊόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις αλγοριθμικές απαιτήσεις του Nutriscore, όσο και στον ενδεχόμενο αποκλεισμό τους, από τις γραμμές διάθεσης των μεγάλων υπεραγορών».

   Τις θέσεις της «Πρωτοβουλίας» ανέπτυξαν ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Μάνος, με την επιστημονική στήριξη της Χριστίνας Παπανικολάου, πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ.

   Διοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν η Ιταλική Δεξαμενή σκέψης «COMPETERE», η Φιλοευρωπαϊκή και Κεντρώα Πολιτική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Renew Europe) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Ισπανίας «Ciudadanos».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο