To εύρημα των επιστημόνων ανοίγει νέους δρόμους για προϊόντα καταπολέμησης της δυσοσμίας της αναπνοής, μετά την κατανάλωση σκόρδου.
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε εργαστήριο στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάϊο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecules – με προγραμματισμό παρακολούθησης δοκιμών ανθρώπινης αναπνοής – έδειξε ότι το απλό γιαούρτι με πλήρες γάλα εμπόδιζε σχεδόν όλες τις πτητικές ενώσεις που ευθύνονται για το πικάντικο άρωμα του σκόρδου να διαφύγουν στον αέρα. Το Πανεπιστήμιο έχει ιστορικό εντοπισμού τροφών που μπορούν να καταπολεμήσουν την αναπνοή του σκόρδου, μεταξύ των οποίων τα μήλα, η μέντα και το μαρούλι και το γάλα , χάρη στα ένζυμα και το λίπος τους, αντίστοιχα, που εξαφανίζουν τις ενώσεις με βάση το θείο που προκαλούν την επίμονη μυρωδιά του σκόρδου.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την ικανότητα του γιαουρτιού και των επιμέρους συστατικών του: νερού, λίπους και πρωτεΐνης για να δουν πώς το καθένα άντεξε στη μυρωδιά του σκόρδου. Τόσο το λίπος όσο και η πρωτεΐνη ήταν αποτελεσματικά στην παγίδευση των οσμών του σκόρδου, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να προτείνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί κάποια μέρα να παρασκευαστούν ειδικά για την καταπολέμηση της αναπνοής του σκόρδου.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν ίσες ποσότητες ωμού σκόρδου σε γυάλινα μπουκάλια και επιβεβαίωσαν ότι το σύμπλεγμα των προσβλητικών πτητικών με βάση το θείο απελευθερώθηκε σε συγκεντρώσεις που θα ανιχνεύονταν από την ανθρώπινη μύτη. Χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας για να μετρήσουν τα επίπεδα των πτητικών μορίων σε αέρια μορφή που υπήρχαν πριν και μετά από κάθε επεξεργασία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γιαούρτι μόνο μείωσε το 99% των βασικών πτητικών ωμού σκόρδου που παράγουν οσμή. Όταν εισήχθησαν χωριστά, τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης του γιαουρτιού είχαν επίσης αποσμητική επίδραση στο ωμό σκόρδο, αλλά το λίπος και η πρωτεΐνη είχαν καλύτερη απόδοση από το νερό.
Στην περίπτωση του λίπους, μεγαλύτερη ποσότητα λίπους βουτύρου ήταν πιο αποτελεσματική στην απόσμηση. Οι πρωτεΐνες που μελετήθηκαν περιελάμβαναν διαφορετικές μορφές ορού γάλακτος, καζεΐνης και πρωτεϊνών γάλακτος, οι οποίες ήταν όλες αποτελεσματικές στην απόσμηση του σκόρδου – πιθανότατα λόγω της ικανότητάς τους να παγιδεύουν τα πτητικά μόρια πριν αυτά διαφύγουν στον αέρα. Ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης μικκυλίου καζεΐνης-ορού γάλακτος είχε την καλύτερη απόδοση.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την αποσμητική επίδραση του γιαουρτιού και των ξεχωριστών συστατικών του και στο τηγανισμένο σκόρδο, και ανακάλυψαν ότι το τηγάνισμα του σκόρδου μόνο μειώνει σημαντικά τις περισσότερες από τις πτητικές ενώσεις του σκόρδου που προκαλούν οσμή. Το γιαούρτι και τα επιμέρους συστατικά του εξουδετέρωσαν ένα χαμηλότερο ποσοστό πτητικών ενώσεων του τηγανισμένου σκόρδου σε σύγκριση με το ωμό σκόρδο, πιθανώς επειδή υπήρχαν λιγότερα πτητικά για παγίδευση από ό, τι υπήρχαν στις ωμές σκελίδες, θεωρούν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αποτελούν μια καλή βάση για μελλοντικές μελέτες που αναλύουν μια ποικιλία πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στο τέλειο προϊόν που μειώνει την αναπνοή του σκόρδου και επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ικανότητα του γιαουρτιού να περιορίζει την πραγματική αναπνοή σκόρδου στους ανθρώπους.
Πηγή: OSU EDU