Ειδικός προτείνει εναλλακτικές για πιο υγιεινές επιλογές στο καθημερινό σας τραπέζι.
Με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, η επιλογή συσκευασμένων και έτοιμων γευμάτων φαίνεται συχνά η πιο βολική λύση. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Σύμφωνα με την Amy Keating, ειδική σε θέματα διατροφής του Consumer Reports, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η κατανάλωσή τους χωρίς να χαθεί η άνεση του γρήγορου γεύματος.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διακρίνονται από την εκτεταμένη βιομηχανική τους επεξεργασία και τη χρήση τεχνητών προσθέτων, σακχάρων και νατρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν προϊόντα όπως τα πατατάκια, τα συσκευασμένα μπισκότα, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα κρέατα. Ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται πιο υγιεινά, όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή η γαλοπούλα, μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες πρόσθετων και συντηρητικών.
Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των προϊόντων συνδέεται με αύξηση του βάρους, μεταβολικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά έχουν υψηλή θερμιδική αξία, αλλά χαμηλή διατροφική ποιότητα, καθιστώντας τα εύκολα στην υπερκατανάλωση και δυσκολεύοντας τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να μειωθεί η πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι ο περιορισμός των αναψυκτικών, των ενεργειακών ποτών και των γλυκών ροφημάτων καφέ, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Υπάρχουν, όμως, πιο υγιεινές εναλλακτικές που μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες, αποτελούν καλές επιλογές πρωτεΐνης, ενώ οι προμαγειρεμένες σούπες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, αρκεί να ελέγχεται η περιεκτικότητά τους σε νάτριο.