Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Πως να τα αποφύγετε χωρίς να θυσιάσετε την ευκολία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΥπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Πως να τα αποφύγετε χωρίς να θυσιάσετε την ευκολία
spot_img

Ειδικός προτείνει εναλλακτικές για πιο υγιεινές επιλογές στο καθημερινό σας τραπέζι.

Με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, η επιλογή συσκευασμένων και έτοιμων γευμάτων φαίνεται συχνά η πιο βολική λύση. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Σύμφωνα με την Amy Keating, ειδική σε θέματα διατροφής του Consumer Reports, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η κατανάλωσή τους χωρίς να χαθεί η άνεση του γρήγορου γεύματος.

- Advertisement -

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διακρίνονται από την εκτεταμένη βιομηχανική τους επεξεργασία και τη χρήση τεχνητών προσθέτων, σακχάρων και νατρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν προϊόντα όπως τα πατατάκια, τα συσκευασμένα μπισκότα, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα κρέατα. Ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται πιο υγιεινά, όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή η γαλοπούλα, μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες πρόσθετων και συντηρητικών.

Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των προϊόντων συνδέεται με αύξηση του βάρους, μεταβολικές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά έχουν υψηλή θερμιδική αξία, αλλά χαμηλή διατροφική ποιότητα, καθιστώντας τα εύκολα στην υπερκατανάλωση και δυσκολεύοντας τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να μειωθεί η πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι ο περιορισμός των αναψυκτικών, των ενεργειακών ποτών και των γλυκών ροφημάτων καφέ, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Υπάρχουν, όμως, πιο υγιεινές εναλλακτικές που μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες, αποτελούν καλές επιλογές πρωτεΐνης, ενώ οι προμαγειρεμένες σούπες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, αρκεί να ελέγχεται η περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα