cibum team
Το χρώμα των δοντιών μας όταν γεννιόμαστε είναι λευκό και φωτεινό, ωστόσο με την πάροδο της ηλικίας επέρχεται μία φυσιολογική φθορά με αποτέλεσμα να αποκτά σκουρότερους τόνους και διαφορετική δομή.
Με την πάροδο της ηλικίας και τη φθορά της αδαμαντινης το δόντι σκουραίνει και η οποιαδήποτε αποτριβή το καθιστά ευπαθές στην προσβολή χρωστικών και μικροβίων που προέρχονται απο τις τροφές . Έτσι τα δόντια μας αποκτούν αρκετές δυσχρωμίες.
Οι δυσχρωμίε αυτές μπορεί να είναι είτε εσωτερικές (λόγω λήψης φαρμάκων ή γενετικών ανωμαλιών) είτε εξωτερικές που ωφείλονται σε τροφές, ποτά ή από το κάπνισμα.
Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες, που προκαλούν εξωτερικές δυσχρωμίες, είναι:
1. Τροφές με έντονες χρωστικές και χρώματα.
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται πολλά τρόφιμα και ποτά όπως το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, βατόμουρα, τα παντζάρια, το κάρυ, οι κόκκινες σάλτσες και πολλά άλλα περιέχουν έντονες χρωστικές που απορροφούνται απο τα εξωτερικά στρώματα της αδαμαντίνης.
2. Τα αναψυκτικά τύπου coca-cola.
Περιέχουν εκτός των άλλων οξέα, χρωστικές ουσίες και αρκετή ζάχαρη και προκαλούν ποικίλες τερηδονικές βλάβες και κίτρινες χρώσεις στα δόντια.
3. Τροφές με μεγάλη οξύτητα.
Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν κιτρικό οξύ, ένα σχετικά ασθενές οξύ το οποίο ναι μεν δεν προκαλέι σοβαρές βλάβες αλλά και αυτό σε υπέρμετρη κατανάλωση μειώνει το Ph του στόματος με αποτέλεσμα να αποδομείται το επιφανειακό στρώμα του σμάλτου
4. Τροφές πλούσιες σε σάκχαρα.
Ψωμί, ρύζι,πατάτες, μακαρόνια έχει φανεί οτι είναι τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα και προκαλούν μια ήπια διάσπαση των συστατικών του σμάλτου και πτώση του PH του στόματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τερηδονικές βλάβες στα δόντια.
Συνοψιζοντας, η μέτρια κατανάλωση των παραπάνω τροφών σε συνδυασμό και με την κατανάλωση συχνών γευμάτων πλούσιων σε γαλακτοκομικά όπως τυρί, γάλα ,γιαούρτι μεταξύ των γευμάτων ή και μετά τη λήψη σακχαρούχων τροφών περιορίζει των κίνδυνο πρόκλησης βλαβών και χρωματισμών στα δόντια μας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Μην ξεχνάμε ότι ό,τι τρώμε έχει άμεσο αντίκτυπο στη στοματική μας υγεία και τη συνολική μας υγεία.
Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος