Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια τρόφιμα κιτρινίζουν τα δόντια και ποια τα… ασπρίζουν!

ΑρχικήΟικιακάΠοια τρόφιμα κιτρινίζουν τα δόντια και ποια τα... ασπρίζουν!
spot_img

cibum team


Το χρώμα των δοντιών μας όταν γεννιόμαστε είναι λευκό και φωτεινό, ωστόσο με την πάροδο της ηλικίας επέρχεται μία φυσιολογική φθορά με αποτέλεσμα να αποκτά σκουρότερους τόνους και διαφορετική δομή.

Με την πάροδο της ηλικίας και τη φθορά της αδαμαντινης το δόντι σκουραίνει και η οποιαδήποτε αποτριβή το καθιστά ευπαθές στην προσβολή χρωστικών και μικροβίων που προέρχονται απο τις τροφές . Έτσι τα δόντια μας αποκτούν αρκετές δυσχρωμίες.

Οι δυσχρωμίε αυτές μπορεί να είναι είτε εσωτερικές (λόγω λήψης φαρμάκων ή γενετικών ανωμαλιών) είτε εξωτερικές που ωφείλονται σε τροφές, ποτά ή από το κάπνισμα.

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες, που προκαλούν εξωτερικές δυσχρωμίες, είναι:

1. Τροφές με έντονες χρωστικές και χρώματα.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται πολλά τρόφιμα και ποτά όπως το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, βατόμουρα, τα παντζάρια, το κάρυ, οι κόκκινες σάλτσες και πολλά άλλα περιέχουν έντονες χρωστικές που απορροφούνται απο τα εξωτερικά στρώματα της αδαμαντίνης.

2. Τα αναψυκτικά τύπου coca-cola.

Περιέχουν εκτός των άλλων οξέα, χρωστικές ουσίες και αρκετή ζάχαρη και προκαλούν ποικίλες τερηδονικές βλάβες και κίτρινες χρώσεις στα δόντια.

3. Τροφές με μεγάλη οξύτητα.

Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν κιτρικό οξύ, ένα σχετικά ασθενές οξύ το οποίο ναι μεν δεν προκαλέι σοβαρές βλάβες αλλά και αυτό σε υπέρμετρη κατανάλωση μειώνει το Ph του στόματος με αποτέλεσμα να αποδομείται το επιφανειακό στρώμα του σμάλτου

4. Τροφές πλούσιες σε σάκχαρα.

Ψωμί, ρύζι,πατάτες, μακαρόνια έχει φανεί οτι είναι τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα και προκαλούν μια ήπια διάσπαση των συστατικών του σμάλτου και πτώση του PH του στόματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τερηδονικές βλάβες στα δόντια.

Συνοψιζοντας, η μέτρια κατανάλωση των παραπάνω τροφών σε συνδυασμό και με την κατανάλωση συχνών γευμάτων πλούσιων σε γαλακτοκομικά όπως τυρί, γάλα ,γιαούρτι μεταξύ των γευμάτων ή και μετά τη λήψη σακχαρούχων τροφών περιορίζει των κίνδυνο πρόκλησης βλαβών και χρωματισμών στα δόντια μας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Μην ξεχνάμε ότι ό,τι τρώμε έχει άμεσο αντίκτυπο στη στοματική μας υγεία και τη συνολική μας υγεία.

Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βοηθά το ανθρακούχο νερό στην απώλεια βάρους; – Ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης

Ερευνητές αναλύουν την άποψη ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Συναγερμός και στην Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών που μολύνουν ανθρώπους

Μελέτη αποκαλύπτει επικίνδυνες μεταλλάξεις στη γρίπη των πτηνών H5N1.

Αφυδατωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι – Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας δύο ελληνικών Πανεπιστημίων

Μελέτη για τις ενυδατικές συνήθειες και το "υδατικό ισοζύγιο" σε εργαζόμενο πληθυσμό στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα