Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση μιας φέτας μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση μιας φέτας μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

cibum team

Πρόσφατοι τίτλοι σε ΜΜΕ,  προειδοποιούν ότι η κατανάλωση ενός μόνο μπέικον την ημέρα μπορεί «δραματικά» να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Ενώ αυτή η νέα μελέτη τροφοδοτεί την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης μεταποιημένων κρεάτων, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Η μελέτη πίσω από τα πρωτοσέλιδα

Οι τίτλοι ακολουθούν μια νέα μελέτη που εξέτασε τον πιθανό σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του κινδύνου άνοιας.

Η μελέτη που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου - μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για την υγεία και τη γενετική για μισό εκατομμύριο ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο (ηλικίας 40 έως 69 ετών) που προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα (γνωστή ως βασικό ερωτηματολόγιο διατροφής) όπου απαριθμούν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας κατανάλωσης διαφορετικών ειδών επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος. Ο κατάλογος του επεξεργασμένου κρέατος περιελάμβανε μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα, κρεατόπιτες, κεμπάπ, μπιφτέκια, κοτομπουκιές και μη μεταποιημένο κρέας που περιελάμβανε μη μεταποιημένα πουλερικά, βόειο κρέας, αρνί / πρόβειο κρέας και χοιρινό.

Μεταξύ 2011 και 2012, το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων συμπλήρωσε επίσης τουλάχιστον δύο επιπλέον ερωτηματολόγια διατροφής, αναφέροντας λεπτομερώς τις συγκεκριμένες ποσότητες τροφίμων που είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα δεδομένα από όλα τα ερωτηματολόγια τροφίμων για να υπολογίσουν την ποσότητα των διαφόρων τύπων κρέατος που έφαγαν οι συμμετέχοντες την εβδομάδα.

Τέλος, οι ερευνητές εντόπισαν νέες περιπτώσεις άνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων - που διαγνώστηκαν τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την πρώτη διατροφική αξιολόγηση - αναλύοντας τα αρχεία εισδοχής νοσοκομείων και τα πιστοποιητικά θανάτου.

Κατά μέσο όρο 8 ετών, εμφανίστηκαν σχεδόν 2.900 νέες περιπτώσεις άνοιας (0,6% του συνόλου των συμμετεχόντων). Τονίστηκε επίσης ότι, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μεταποιημένο κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, όσοι έτρωγαν πιο συχνά ο κίνδυνος άνοιας αυξανόταν.

Συνολικά, τα αποτελέσματα επεσήμαναν ότι τα άτομα που έτρωγαν 25 gr ημερησίως επεξεργασμένου κρέατος είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και, πιο συγκεκριμένα, 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer. Είναι ενδιαφέρον ότι άλλοι τύποι κρέατος δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν επιπλέον 50 gr ημερησίως μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

bacon altshimer άνοια κινδυνος

Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να προκαλέσει άνοια είναι ακόμα ασαφείς.

Τι πρέπει να θυμάστε όταν διαβάζετε τα συμπεράσματα της μελέτης.

Ορισμένοι τίτλοι μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να έχουν απλοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη εξέτασε διάφορους τύπους και ποσότητες κρέατος που καταναλώθηκαν από τους συμμετέχοντες και ότι ο πιθανός μηχανισμός με τον οποίο η κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας δεν έχει ακόμη εξηγηθεί.

Οι μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν να αποδείξουν την άμεση αιτία και αποτέλεσμα.

Η μελέτη έλαβε υπόψη διαφορετικούς παράγοντες υγείας, τρόπου ζωής και κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες (όπως ηλικία, εθνικότητα, δίαιτα οικογενειακού ιστορικού και σωματική δραστηριότητα), οι οποίοι μπορεί επίσης να σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί πλήρως ότι τέτοιοι παράγοντες δεν επηρέασαν τα τελικά αποτελέσματα και να καθιερώσουν μια σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του κινδύνου άνοιας. Τα ευρήματα θα πρέπει να αναλυθούν παράλληλα με άλλες έρευνες που αναλύουν την ίδια υπόθεση.

Οι εκτιμήσεις της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να είναι ανακριβείς.

Τα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων είναι μια καλά αποδεκτή ερευνητική μέθοδος για την αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης, αλλά εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς. Ενώ αυτή η μελέτη έχει κάνει μια αυστηρή προσπάθεια να εκτιμήσει αξιόπιστα την πρόσληψη των συμμετεχόντων μέσω επαναλαμβανόμενων 24ωρων διατροφικών αξιολογήσεων, οι εκτιμήσεις της πρόσληψης τροφής εξαρτώνται από τη μνήμη των ανθρώπων και τη δική τους υποκειμενική αντίληψη των μεγεθών μερίδας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια με την οποία οι ερευνητές υπολόγισαν την καθημερινή πρόσληψη κρέατος σε γραμμάρια. Ωστόσο, η σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου άνοιας υποστηρίζει την πιθανότητα σύνδεσης.

bacon έρευνα για κατανάλωση μπέικον

Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να προκαλέσει άνοια είναι ακόμα ασαφείς.

Εάν η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, οι μηχανισμοί πίσω από αυτό είναι ακόμα άγνωστοι. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι παράγοντες όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή άλλες συγκεκριμένες ενώσεις στο επεξεργασμένο κρέας μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στο σχηματισμό της νόσου, αλλά δεν είναι βέβαιο. Οι σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των ειδικών τύπων άνοιας παραμένουν αβάσιμες και ακόμη πιο δύσκολο να εκτιμηθούν με μικρότερο αριθμό περιπτώσεων.

Η μελέτη εξέτασε μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα συμμετεχόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτική άλλων πληθυσμών.

Να και η συγκεκριμένη μελέτη είναι μεγάλη, περιελάμβανε κυρίως μεσήλικες ενήλικες (ηλικίας 40 έως 69 ετών) λευκής εθνικότητας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλοι πληθυσμοί και εθνοτικές ομάδες, με διαφορετική υγεία και τρόπο ζωής και γενετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να έχουν διαφορετικούς κινδύνους ασθένειας.

Τι λένε οι αρχές σχετικά με αυτό το θέμα;

Μια έκθεση του 2020 για την πρόληψη και την περίθαλψη της άνοιας από την Επιτροπή Lancet απαριθμεί 12 παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν έως και το 40% των άνοιας. Αυτά περιλαμβάνουν τον καπνό, την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία. Ο αντίκτυπος συγκεκριμένων τροφών ή θρεπτικών ουσιών στον κίνδυνο άνοιας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων στη διατροφή τους, καθώς αυτά συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, κορεσμένα λίπη, αλάτι, χοληστερόλη και άλλες ενώσεις που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.  Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει ότι η διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα ή / και κόκκινα κρέατα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι εθνικές συμβουλές σχετικά με το πόσο κρέας και μεταποιημένο κρέας πρέπει να τρώμε συχνά ποικίλλουν στις χώρες της ΕΕ. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν να περιορίσουν ή να αποφύγουν το μεταποιημένο κρέας. Ωστόσο, ορισμένοι (όπως η Πολωνία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία) δίνουν ένα συνδυασμένο εβδομαδιαίο όριο πρόσληψης τόσο για το κόκκινο όσο και για το μεταποιημένο κρέας χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο.

 Πηγή: eufic. 

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;