cibum team
Πρόσφατοι τίτλοι σε ΜΜΕ, προειδοποιούν ότι η κατανάλωση ενός μόνο μπέικον την ημέρα μπορεί «δραματικά» να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Ενώ αυτή η νέα μελέτη τροφοδοτεί την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης μεταποιημένων κρεάτων, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.
Η μελέτη πίσω από τα πρωτοσέλιδα
Οι τίτλοι ακολουθούν μια νέα μελέτη που εξέτασε τον πιθανό σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του κινδύνου άνοιας.
Η μελέτη που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου – μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για την υγεία και τη γενετική για μισό εκατομμύριο ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο (ηλικίας 40 έως 69 ετών) που προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα (γνωστή ως βασικό ερωτηματολόγιο διατροφής) όπου απαριθμούν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας κατανάλωσης διαφορετικών ειδών επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος. Ο κατάλογος του επεξεργασμένου κρέατος περιελάμβανε μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα, κρεατόπιτες, κεμπάπ, μπιφτέκια, κοτομπουκιές και μη μεταποιημένο κρέας που περιελάμβανε μη μεταποιημένα πουλερικά, βόειο κρέας, αρνί / πρόβειο κρέας και χοιρινό.
Μεταξύ 2011 και 2012, το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων συμπλήρωσε επίσης τουλάχιστον δύο επιπλέον ερωτηματολόγια διατροφής, αναφέροντας λεπτομερώς τις συγκεκριμένες ποσότητες τροφίμων που είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα δεδομένα από όλα τα ερωτηματολόγια τροφίμων για να υπολογίσουν την ποσότητα των διαφόρων τύπων κρέατος που έφαγαν οι συμμετέχοντες την εβδομάδα.
Τέλος, οι ερευνητές εντόπισαν νέες περιπτώσεις άνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων – που διαγνώστηκαν τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την πρώτη διατροφική αξιολόγηση – αναλύοντας τα αρχεία εισδοχής νοσοκομείων και τα πιστοποιητικά θανάτου.
Κατά μέσο όρο 8 ετών, εμφανίστηκαν σχεδόν 2.900 νέες περιπτώσεις άνοιας (0,6% του συνόλου των συμμετεχόντων). Τονίστηκε επίσης ότι, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μεταποιημένο κρέας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, όσοι έτρωγαν πιο συχνά ο κίνδυνος άνοιας αυξανόταν.
Συνολικά, τα αποτελέσματα επεσήμαναν ότι τα άτομα που έτρωγαν 25 gr ημερησίως επεξεργασμένου κρέατος είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και, πιο συγκεκριμένα, 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer. Είναι ενδιαφέρον ότι άλλοι τύποι κρέατος δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο.
Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν επιπλέον 50 gr ημερησίως μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.