Πώς αντιδρούν τα διάφορα είδη τσαγιού όταν επαναχρησιμοποιούνται;
Το τσάι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα, ειδικά τον χειμώνα. Πολλές φορές, κατά την παρασκευή του μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα ή το φακελάκι και δεύτερη και τρίτη φορά θεωρώντας ότι το βότανο έχει ακόμη να δώσει γεύση και άρωμα στο φλυτζάνι μας.
Είναι όμως αυτό πραγματικά ασφαλές; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο του τσαγιού, τον τρόπο αποθήκευσης των φύλλων και τον αριθμό των επαναχρησιμοποιήσεων!
Εξαγριωμένοι Γάλλοι αμπελουργοί σπάνε μπουκάλια κρασιού έξω από το Lidl
- Δείτε επίσης: Αυτά τα ποτά μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια σας για πάντα
- Δείτε επίσης: Εξαγριωμένοι Γάλλοι αμπελουργοί σπάνε μπουκάλια κρασιού έξω από το Lidl
Όταν παρασκευάζετε τσάι, το ζεστό νερό εκχυλίζει ενώσεις όπως καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες από τα φύλλα του τσαγιού. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για το χρώμα, τη γεύση και τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία. Μετά την πρώτη παρασκευή, οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις έχουν ήδη διαλυθεί στο υγρό, αφήνοντας τα φύλλα του τσαγιού λιγότερο ισχυρά.
Ωστόσο, ορισμένα φύλλα μπορούν να διατηρήσουν αρκετή γεύση και ενώσεις που προάγουν την υγεία. Για παράδειγμα, τα φύλλα πράσινου τσαγιού μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν 2-3 φορές, ενώ το μαύρο τσάι τείνει να χάνει τη γεύση μετά την πρώτη κιόλας βύθιση στο νερό. Αλλά από την άλλη πλευρά, η επαναχρησιμοποίηση κανονικών φύλλων τσαγιού μπορεί να προκαλέσει αρκετές πεπτικές παθήσεις.
- Δείτε επίσης: Lidl De:«Μην το φάτε!» – Πίτσα με μεταλλικά κομμάτια
Πώς αντιδρούν τα διάφορα είδη τσαγιού όταν επαναχρησιμοποιούνται;
Πράσινο τσάι
Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού είναι ευαίσθητα και έχουν πιο ανοιχτό άρωμα. Τείνουν να χάνουν τη γεύση και τα οφέλη για την υγεία μετά από δύο τρεις εμβαπτίσεις, αλλά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Το υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι όπως το matcha ή το sencha μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί 2-3 φορές, αλλά η γεύση μειώνεται με κάθε παρασκευή.
Μαύρο τσάι
Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού είναι πιο δυνατά και περιέχουν περισσότερες τανίνες, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα για περισσότερες από μία χρήση. Μετά την πρώτη χρήση, το μαύρο τσάι χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης και η επαναχρησιμοποίηση των φύλλων του γενικά δεν συνιστάται, εκτός εάν θέλετε ένα πολύ αδύναμο ρόφημα. Η κατανάλωση επαναχρησιμοποιημένου μαύρου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος και άλλες πεπτικές παθήσεις.
Τσάι από βότανα
Τα αφεψήματα από βότανα όπως το χαμομήλι, η μέντα ή ο ιβίσκος μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά η γεύση τους συνήθως γίνεται πολύ πιο ήπια μετά το πρώτο απότομα. Η επαναχρησιμοποίησή τους για άλλη μια φορά είναι γενικά καλή, αλλά τείνουν να χάνουν τη δύναμη των συστατικών τους.
Αριθμός επαναχρησιμοποιήσεων
Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, η επαναχρησιμοποίηση φύλλων τσαγιού μία ή δύο φορές είναι συνήθως ασφαλής, αλλά δεν συνιστάται η επαναχρησιμοποίησή τους περισσότερες από 2-3 φορές, ειδικά για το πράσινο ή το μαύρο τσάι. Μετά από πολλές χρήσεις, τα φύλλα θα έχουν απελευθερώσει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους και τα επόμενα φλιτζάνια θα είναι αδύναμα και πιθανώς λιγότερο ευχάριστα. Εάν επαναχρησιμοποιείτε τα ίδια φύλλα πολλές φορές, υπάρχει επίσης απώλεια των ευεργετικών ενώσεων που βρίσκονται στο τσάι, όπως αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.
Πράγματα που πρέπει να θυμάστε
Η επαναχρησιμοποίηση των φύλλων τσαγιού με μέτρο είναι γενικά ασφαλής, αλλά υπάρχουν μερικά ζητήματα υγείας που πρέπει να έχετε κατά νου:
Ανάπτυξη βακτηρίων
Ναι, αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά τα υγρά φύλλα τσαγιού αποτελούν ευνοϊκό έδαφος για βακτήρια εάν δεν αποθηκευτούν σωστά. Εάν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε φύλλα τσαγιού, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται στο ψυγείο ή καταναλώνονται αμέσως μετά την πρώτη παρασκευή τους.
Χωρίς οφέλη για την υγεία
Με κάθε επαναχρησιμοποίηση, η συγκέντρωση ευεργετικών ενώσεων όπως αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες μειώνεται. Ενώ το τσάι θα εξακολουθεί να περιέχει μερικές από αυτές τις ενώσεις, μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές όσο στην πρώτη παρασκευή
Τανίνες
Τέλος, ορισμένα είδη τσαγιού και ειδικά το μαύρο τσάι, περιέχουν υψηλότερες ποσότητες τανινών και η υπερβολική παρασκευή επαναχρησιμοποιημένων φύλλων τσαγιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια υπερβολικά στυφή γεύση, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και δυσάρεστη.