Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να ελέγξουν τον αριθμό παρτίδας στη συσκευασία
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την ανάκληση δύο παρτίδων καλλυντικών προϊόντων τύπου αρώματος, καθώς εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι η επισήμανσή τους δεν συμφωνεί με τη σύνθεσή τους ως προς την υποχρεωτική αναγραφή αλλεργιογόνων αρωματικών ουσιών, benzyl alcohol και benzyl salicylate (Βενζυλική αλκοόλη και Σαλικυλικό βενζύλιο). Το benzyl alcohol και το benzyl salicylate ανήκουν στις αρωματικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε ευαισθητοποιημένα άτομα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει και τις δύο ουσίες στον κατάλογο των αρωματικών αλλεργιογόνων που χρειάζονται ειδική ενημέρωση του καταναλωτή όταν υπάρχουν σε καλλυντικά προϊόντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Νέο πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας για τη διαχείριση κιμά
Η πρώτη ανάκληση αφορά την παρτίδα 21393A07C του καλλυντικού προϊόντος Tesori d’ Oriente Fior di Loto Aromatic Perfume 100ml, με κατασκευαστή την CONTER S.r.l. στην Ιταλία και διάθεση στην ελληνική αγορά από την ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι το benzyl alcohol υπερβαίνει το όριο υποχρεωτικής αναγραφής στην επισήμανση για μη εκπλενόμενα προϊόντα, δηλαδή 0,001% w/w. Η δεύτερη ανάκληση αφορά την παρτίδα 240592 του καλλυντικού προϊόντος Perfume Mall WOMEN’S EAU DE PERFUME, με κατασκευαστή και διαθέτη στην ελληνική αγορά την AG KOUTSOURELIS A.E. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι το benzyl salicylate υπερβαίνει το ίδιο όριο υποχρεωτικής αναγραφής στην επισήμανση για μη εκπλενόμενα προϊόντα.
Τα δύο προϊόντα δεν ανακαλούνται επειδή οι συγκεκριμένες ουσίες απαγορεύονται γενικά στα καλλυντικά, αλλά επειδή εντοπίστηκαν σε επίπεδα που απαιτούν σαφή αναγραφή στην ετικέτα. Για τα αρώματα, τα οποία παραμένουν στο δέρμα και δεν ξεπλένονται, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει ιδιαίτερα χαμηλό όριο δήλωσης των αλλεργιογόνων αρωματικών ουσιών, στο 0,001% για leave-on προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα όρια 0,01% για προϊόντα που ξεπλένονται και 0,001% για προϊόντα που παραμένουν στο δέρμα θεσπίστηκαν για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με αρωματικά αλλεργιογόνα.
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αφορά κυρίως καταναλωτές με γνωστή ευαισθησία ή αλλεργία στις συγκεκριμένες ουσίες ή σε συγγενή αρωματικά συστατικά. Όταν ένα αλλεργιογόνο δεν αναγράφεται στην ετικέτα, ο καταναλωτής δεν μπορεί να το αποφύγει. Αυτό είναι κρίσιμο για άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, καθώς ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση μετά από επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη έκθεση.
Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κνησμό, αίσθημα καύσου, τοπικό ερεθισμό, ξηρότητα, απολέπιση, εξάνθημα, οίδημα και μικρές φυσαλίδες στο σημείο εφαρμογής. Σε χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν πάχυνση του δέρματος, σκασίματα και επίμονη φλεγμονή. Σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από αρωματικά συστατικά μπορεί να εκδηλωθεί με ερύθημα, οίδημα και φυσαλίδες στην οξεία φάση, ενώ με συνεχιζόμενη έκθεση μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση με απολέπιση και επώδυνες ρωγμές.
Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει από ασυμφωνία ανάμεσα στη σύνθεση του προϊόντος και στην τελική ετικέτα, από αλλαγή σε αρωματική σύνθεση χωρίς αντίστοιχη επικαιροποίηση της επισήμανσης, από μεταβολές στις πρώτες ύλες, από σφάλμα στον υπολογισμό της συγκέντρωσης των αλλεργιογόνων ή από ελλιπή έλεγχο της τελικής παρτίδας πριν από τη διάθεση στην αγορά. Τα διαθέσιμα έγγραφα του ΕΟΦ δεν αποδίδουν το πρόβλημα σε συγκεκριμένη αιτία παραγωγής και δεν αναφέρουν περιστατικά βλάβης καταναλωτών.
Η νομική βάση των ανακλήσεων είναι ο Κανονισμός (ΕΚ) 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα, ο οποίος ρυθμίζει την ασφάλεια, την επισήμανση και την κυκλοφορία των καλλυντικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση ορθής αναγραφής συστατικών και ειδικών αλλεργιογόνων όταν υπερβαίνονται τα προβλεπόμενα όρια. Οι εταιρείες ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και AG KOUTSOURELIS A.E. υποχρεούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρουν από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρηθούν για τουλάχιστον πέντε έτη και να τεθούν στη διάθεση του ΕΟΦ εφόσον ζητηθούν. Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να ελέγξουν τον αριθμό παρτίδας στη συσκευασία. Όσοι έχουν ιστορικό αλλεργίας σε αρωματικά συστατικά ή εμφανίσουν δερματική αντίδραση μετά τη χρήση, πρέπει να διακόψουν τη χρήση και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, έχοντας διαθέσιμη τη συσκευασία ή φωτογραφία της ετικέτας.
