Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε φαινομενικά ασύνδετες πηγές τροφίμων
H Υπηρεσία Ασφάλειας τροφίμων έχει εκδώσει προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για παρτίδες με φιλέτα σολομού της εταιρείας Donegal Catch που περιέχουν φιστίκια, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στη λίστα συστατικών.
Πρόκειται για τρεις ξεχωριστές παρτίδες «Donegal Catch 4 Atlantic Filets in a Barbeque Spiced Marinade» που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Παρτίδα L22024304 (SNFIIR) με ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο 2025, παρτίδα L22024326 (SN) με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο 2025 και παρτίδα L22024352 (SN) με ημερομηνία λήξης τον Νοέμβριο 2025.
Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξηγεί ότι οι παρτίδες μπορεί να είναι επικίνδυνες για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στα φιστίκια.
Τα φυστίκια προφανώς βρέθηκαν στο ψάρι ως κρυμμένο συστατικό της μαρινάδας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ε 407: Γιατί η καραγενάνη είναι το πιο στοχοποιημένο πρόσθετο αν και βρίσκεται ακόμη και στα πιο «φυσικά» προϊόντα
Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα
Η αναφυλαξία των τροφίμων αυξάνεται, με εκείνους που έχουν αλλεργία στα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα και τα θαλασσινά να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια τέτοια αντίδραση. Ωστόσο, η διατροφή σε πολλές κοινωνίες ποικίλλει όλο και περισσότερο, μεγάλο μέρος των τροφίμων που καταναλώνονται παρασκευάζεται εκτός σπιτιού και τα γεύματα συχνά αποτελούνται από πολλά διαφορετικά συστατικά. Η αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί σε ένα σύνθετο τρόφιμο και μπορεί να μην είναι σαφές εάν η αντίδραση οφείλεται σε μόλυνση ή σε ένοχο αλλεργιογόνο που υπάρχει σε ένα πρόσθετο συστατικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απόλυτο μυστικό για πετυχημένη μαρέγκα
Τα σύνθετα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν πολλές αλλεργικές πρωτεΐνες που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες, οι οποίες δυστυχώς δεν επισημαίνονται πάντα, ακόμη κι αν περιλαμβάνονται στους Ευρωπαϊκούς ή Αμερικανικούς κανονισμούς επισήμανσης. Αυτά τα «κρυμμένα» αλλεργιογόνα μπορούν περιλαμβάνουν μουστάρδα, σέλινο, μπαχαρικά, λούπινο, μπιζέλι, φυσικές χρωστικές τροφίμων και συντηρητικά, αλλά μπορεί περιστασιακά να περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα υλικά από μολυσματικούς παράγοντες όπως ακάρεα δημητριακών.
Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε φαινομενικά ασύνδετες πηγές τροφίμων, οι οποίες μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε διάγνωση “ιδιοπαθούς” αναφυλαξίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σιγκέλλωσης – Δεκάδες ασθενείς μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά – Τυριά: Πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου; Νέα επιστημονική γνωμοδότηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.