Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Το 40% vegan προϊόντων περιέχουν ίχνη γαλακτοκομικών ή ζωικών προϊόντων! Κίνδυνος για τους αλλεργικούς

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΈρευνα: Το 40% vegan προϊόντων περιέχουν ίχνη γαλακτοκομικών ή ζωικών προϊόντων! Κίνδυνος για τους αλλεργικούς
spot_img

Καταναλωτές με αλλεργίες πιστεύουν -λανθασμένα- πως τα vegan προϊόντα είναι ασφαλή.

  • Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που φέρουν την ετικέτα vegan στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν ζωικά συστατικά, προκαλώντας ανησυχίες για την αξιοπιστία των ετικετών.
  • Μεταξύ ερωτηθέντων με αλλεργίες στο γάλα, το 84,6% πιστεύει -λανθασμένα- ότι τα vegan τρόφιμα ήταν ασφαλή για κατανάλωση
  • Οι καταναλωτές καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις λίστες συστατικών σε προϊόντα που φέρουν ετικέτα φυτικής προέλευσης ή vegan.

Τελικά, δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ετικέτες. Αυτό αποδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τις Επιστημονικές Υπηρεσίες Hampshire και Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία διαπιστώθηκε ότι από τα 61 προϊόντα που φέρουν την ετικέτα vegan, το 39% (24 προϊόντα) περιείχαν ίχνη αυγών ή γαλακτοκομικών. Αυτά περιλάμβαναν 13 εναλλακτικές γαλακτοκομικές και 48 εναλλακτικές λύσεις κρέατος

Η γκάμα των ειδών που δοκιμάστηκαν περιελάμβανε vegan εκδοχές τρούφας σοκολάτας, πίτσα, μπέργκερ, μάφιν και τορτίγιες με γέμιση.

Από όλα αυτά, το 90% περιείχαν ίχνη γαλακτοκομικών ή ζωικών προϊόντων, καθώς και ανακρίβειες στην επισήμανση, εγείροντας ανησυχίες όχι μόνο για τα άτομα που επιλέγουν ένα φυτικό μοντέλο διατροφής, αλλά και για όσους υποφέρουν από σοβαρές τροφικές αλλεργίες.

Παράλληλα, βάσει δημοσκόπησης που διεξήχθη από το Chartered Trading Standards Institute CTSI, οι καταναλωτές κατά πλειοψηφία (76%) θεωρούν πως παρά την έλλειψη νομοθεσίας τα περισσότερα φερόμενα ως vegan τρόφιμα δεν περιέχουν ζωικά συστατικά. Επιπλέον, μεταξύ των ερωτηθέντων με αλλεργίες στο γάλα, το 84,6% πίστευε λανθασμένα ότι τα vegan τρόφιμα ήταν ασφαλή για κατανάλωση.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πόσο επικίνδυνο είναι άτομα με τροφικές αλλεργίες να κινδυνέψουν από την κατανάλωση vegan τροφίμων με μη επαρκή επισήμανση των συστατικών τους, ειδικά μιας και υπολογίζεται ότι το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια τροφική αλλεργία.

Εν τω μεταξύ, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν θεσπίσει κατώτατα όρια για ίχνη γλουτένης σε τρόφιμα, αλλά όχι για συστατικά ζωικής προέλευσης. Το Chartered Trading Standards Institute προειδοποιεί ότι η έλλειψη νομικού ορισμού για τα vegan τρόφιμα θέτει δυνητικά σε κίνδυνο τα άτομα με αλλεργίες, καθώς και σύγχυση για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Επί του παρόντος δεν υπάρχει νομικός ορισμός για το εάν τα τρόφιμα που πωλούνται ως vegan ή φυτικής προέλευσης μπορούν να περιέχουν συστατικά όπως γάλα ή άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, αφήνοντας τους vegan και τους αλλεργικούς στο σκοτάδι σχετικά με το τι επιτρέπεται νόμιμα στο φαγητό τους.Το CTSI ζητά να δημιουργηθεί ένας νέος νομικός ορισμός για τα vegan τρόφιμα για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες είναι σαφείς και ότι κάθε κατασκευαστής τροφίμων ή εστιατόριο που παραβιάζει αυτούς τους κανόνες μπορεί να λογοδοτήσει. Αυτό θα παρείχε σαφήνεια σε όσους έχουν αλλεργίες, για παράδειγμα στο γάλα ή στα αυγά, σχετικά με το εάν τα τρόφιμα που φέρουν την ετικέτα vegan είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του John Herriman, διευθύνοντος συμβούλου του CTSI, αυτό το κενό στο νομικό πλαίσιο αφήνει περιθώρια σε πολλές εταιρείες να πραγματοποιούν αντίστοιχους ισχυρισμούς, όπως εν προκειμένω για τη vegan φύση των προϊόντων τους.

Οι ισχύοντες κανονισμοί επισήμανσης τροφίμων περιγράφουν 14 ουσίες ή προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Οι παραγωγοί τροφίμων υποχρεούνται νομικά να τις συμπεριλαμβάνουν στην ετικέτα με την αντίστοιχη επισήμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα από τα 55 προϊόντα που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση, το 49% (27 προϊόντα) παρουσίασαν επίσης εσφαλμένη επισήμανση, συμπεριλαμβανομένων ανακρίβειων στο μέγεθος της μερίδας και στις πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα, ενώ ορισμένα προϊόντα δεν έφεραν καν τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητά τους αν καταναλώνονταν από ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι πιο συνηθισμένες ανακρίβειες αφορούσαν την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (14 περιπτώσεις), το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους  διαβητικούς, οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν προσαρμοσμένες δόσεις ινσουλίνης με βάση την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε υδατάνθρακες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας (8 Ιουλίου), αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας #EUChooseSafeFood 2023, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας  του Υπουργείου Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους εφιστούν όπως και κάθε χρόνο την προσοχή των καταναλωτών στα αλλεργιογόνα.

Oι καταναλωτές πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις λίστες συστατικών σε προϊόντα που φέρουν ετικέτα φυτικής προέλευσης ή vegan, δίνοντας προσοχή σε συστατικά όπως η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), η λακτόζη (μια πρωτεΐνη γάλακτος και ζάχαρης), ο ορός γάλακτος (υποπροϊόν γάλακτος), το κολλαγόνο (που προέρχεται από δέρμα και οστά ζώων), καθώς και λαρδί ή λίπος (ζωικό λίπος).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο