Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηπατίτιδα Α σε φράουλες: Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει τους κανόνες εισαγωγής κατεψυγμένων μούρων

Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΗπατίτιδα Α σε φράουλες: Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει τους κανόνες εισαγωγής κατεψυγμένων μούρων
spot_img

Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε νέους κανόνες εισαγωγής για τα κατεψυγμένα μούρα, οι οποίοι αποσκοπούν στην ασφάλεια των πολιτών και στη βελτίωση των διαδικασιών στα σύνορα.

Μετά και τη πρόσφατη ειδοποίηση του Ευρωπαϊκό Συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, RASFF, λογώ εμφάνισης ηπατίτιδας Α σε εισαγόμενες φράουλες – η τρίτη ειδοποίηση του Συστήματος μέσα σε τρείς μήνες – η Νέα Ζηλανδία προωθεί αυστηρότερους ελέγχους στην εισαγωγή μούρων (βατόμουρα, σμέουρα και φράουλες), καθώς και αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου στις οποίες οι εισαγωγείς έχουν 18 μήνες (έως τις 31 Ιανουαρίου 2026), για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Αλλαγές στις απαιτήσεις


Ο Vincent Arbuckle, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι αρκετές χώρες έχουν ανακαλέσει κατεψυγμένα μούρα στο παρελθόν λόγω ανησυχιών για την ηπατίτιδα Α, η οποία δεν θανατώνεται από τις θερμοκρασίες κατάψυξης. «Εργαστήκαμε σκληρά για να εντοπίσουμε και να εφαρμόσουμε τρόπους βελτίωσης των κανόνων για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τον κίνδυνο για τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαστήκαμε στενά με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς κατεψυγμένων μούρων, οι οποίοι εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη για τις αλλαγές. Τώρα που η επιδημία έχει τελειώσει και τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αποσυρθεί από τα ράφια, ο κίνδυνος για τους καταναλωτές έχει μειωθεί. Ωστόσο, ο ιός της ηπατίτιδας Α στα εισαγόμενα κατεψυγμένα μούρα παραμένει ένας δυνητικός κίνδυνος. Εάν οι καταναλωτές έχουν ανησυχίες ή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, τότε μπορούν να κάνουν θερμική επεξεργασία των κατεψυγμένων μούρων σε θερμοκρασία άνω των 85 βαθμών °C για τουλάχιστον 1 λεπτό».

Τα κατεψυγμένα μούρα έχουν μετακινηθεί από την κατηγορία τροφίμων αυξημένου ρυθμιστικού ενδιαφέροντος στην κατηγορία τροφίμων υψηλού ρυθμιστικού ενδιαφέροντος, η οποία απαιτεί άδεια εισόδου στη χώρα, ενώ οι απαιτήσεις για μικροβιολογικό έλεγχο των μούρων στα σύνορα έχουν αντικατασταθεί με αυστηρότερους κανόνες για τους παραγωγούς πριν από την αποστολή.

Για πρώτη φορά στη χώρα, οι αλλαγές εισάγουν ανεξάρτητη πιστοποίηση από τρίτους για να επιβεβαιωθεί ότι τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων ενός υπερπόντιου κατασκευαστή πληρούν τα πρότυπα της Νέας Ζηλανδίας. Η γραπτή διαβεβαίωση πρέπει να παρέχεται από επίσημο φορέα που πληροί ορισμένες απαιτήσεις ή από αναγνωρισμένο πιστοποιητικό της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI), το οποίο συνοδεύεται από δήλωση του κατασκευαστή.

Ποιά τρόφιμα αφορούν οι νέοι κανονισμοί


Τον Ιούλιο του 2023, η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας πρότεινε τις νέες απαιτήσεις εισαγωγής και πραγματοποιήθηκε περίοδος υποβολής σχολίων από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024. Ελήφθησαν εννέα παρατηρήσεις από τις εταιρείες Foodstuffs New Zealand, Horticulture New Zealand και United Fresh.

Συνολικά, οι ερωτηθέντες υποστήριξαν τις νέες απαιτήσεις, ιδίως την πιστοποίηση από τρίτους ως επιλογή για την εκπλήρωση των απαιτήσεων εκκαθάρισης.

Δύο μέρη εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την πρακτικότητα και την αξιοπιστία της αναγνωρισμένης από το GFSI πιστοποίησης, όπως εφαρμόζεται στους παραγωγούς στην πρωτογενή παραγωγή, και ζήτησαν την παροχή εναλλακτικής λύσης. Το σχέδιο κανόνων είχε ήδη συμπεριλάβει μια άλλη επιλογή.

Οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κατεψυγμένα μούρα συμπεριλαμβανομένων των μικτών κατεψυγμένων τροφίμων που περιέχουν κατεψυγμένα μούρα και εισάγονται από οποιαδήποτε χώρα έτοιμα προς κατανάλωση (RTE).

Δεν περιλαμβάνονται τα κατεψυγμένα μούρα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία επαρκή για την εξάλειψη των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων του νοροϊού και της ηπατίτιδας Α και όπου υπάρχουν αποδείξεις στο MPI για τέτοιες μεθόδους. Εξαιρούνται επίσης τα κατεψυγμένα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μούρα, όπως το παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι και τα παγωμένα επιδόρπια.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών της Αυστραλίας (DAFF) υποστήριξε τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με το κατά πόσον ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε ξένες κυβερνήσεις για προϊόντα που καλύπτονται από την ανακοίνωση θα είναι αποδεκτό. Η ασφάλεια τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι θα επανέλθει άμεσα στο αίτημα με περεταίρω διευκρινίσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα