Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα πράσινα πατατάκια;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο επικίνδυνα είναι τα πράσινα πατατάκια;
spot_img

Οι πράσινες πατάτες είναι πατάτες στις οποίες είχε αρχίσει να σχηματίζεται χλωροφύλλη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι πατάτες, οι οποίες αναπτύσσονται υπόγεια, εκτίθενται σε πολύ φως στο χωράφι ή στο εργοστάσιο, στην αποθήκη, στο ράφι του καταστήματος ή στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.

Τα «Πρότυπα για την πατάτα» του USDA θεωρούν ότι μια πατάτα που είναι περισσότερο από 5% πράσινη είναι κατεστραμμένη και οι παρτίδες πατάτας που τις περιέχουν, θα βαθμολογούνται με βαθμό χαμηλότερο του 1 στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες πράσινες πατάτες δεν βγαίνουν ποτέ καν στην αγορά.

Όμως ίσως εξακολουθείτε να βλέπετε μερικές πράσινες πατάτες κάθε τόσο, είτε ολόκληρες είτε σε μορφή τσιπς, εάν οι συνθήκες στο εργοστάσιο πατάτας, στο παντοπωλείο ή στην κουζίνα σας είναι οι κατάλληλες. Ο φωτισμός φθορισμού και η θερμοκρασία δωματίου σε τουλάχιστον 20 βαθμούς Κελσίου μπορούν να ολοκληρώσουν τη διεργασία κατά την οποία γίνεται πράσινη μια ακατέργαστη πατάτα, μέσα σε μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και ορισμένες ποικιλίες πατάτας θα αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα σε μόλις 12 ώρες ακόμα και υπό χαμηλό φωτισμό πυρακτώσεως.

Από μόνη της, η χλωροφύλλη δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε: είναι άγευστη και μη τοξική. Ωστόσο, στη διαδικασία που πρασινίζει τις πατάτες, οι συνθήκες είναι επίσης κατάλληλες για να συνθέσει περισσότερο ένα γλυκοαλκαλοειδές (αλκαλοειδές + ζάχαρη) δηλητήριο που ονομάζεται σολανίνη, το οποίο παράγουν τα φυτά της πατάτας στα φύλλα, τους μίσχους, τους βλαστούς και τη σάρκα τους ως άμυνα ενάντια στα έντομα και άλλα αρπακτικά. Η κατάποση σολανίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι, αίσθημα καύσου στο λαιμό, δυσρυθμία, πονοκεφάλους, πυρετό, παραισθήσεις, ίκτερο, παράλυση και θάνατο. Όσον αφορά τα τοξικά επίπεδα για τους ανθρώπους, ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι ένα άτομο 90 κιλών θα έπρεπε να φάει περίπου 9 κιλά κανονικές ολόκληρες πατάτες που έχουν πρασινίσει, σε μια μέρα για να αρρωστήσει.

Όμως οι εντελώς πράσινες πατάτες, όπου το επίπεδο σολανίνης μπορεί να είναι δεκαπλάσιο, η επικίνδυνη ποσότητα μειώνεται στα δύο κιλά.

Όσον αφορά τα πατατάκια, ο σχηματισμός σολανίνης εντοπίζεται κοντά στη φλούδα της πατάτας, συνήθως όχι περισσότερο από 3 mm. Καθώς ξεφλουδίζονται για επεξεργασία, συνήθως αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της σάρκας που αποτελείται από αυτά τα τρία χιλιοστά. Όσες κηλίδες πράσινου έχουν απομείνει δεν είναι ικανή ποσότητα για να μας βλάψουν.

Τι τρέχει όμως με τα σκούρα καφέ πατατάκια;

Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Τα καφέ πατατάκια είναι το αποτέλεσμα πολύωρης αποθήκευσης των πατατών σε χαμηλές θερμοκρασίες και της συσσώρευσης περίσσειας ζάχαρης. Όταν ένα πατατάκι ψήνεται ή τηγανίζεται, η ζάχαρη αντιδρά με αμινοξέα για να παράγει αυτό το όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα, αλλά η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης οδηγεί σε ένα πολύ σκούρο καφέ, σχεδόν καμμένο, χρώμα και μια ελαφρώς διαφορετική γεύσης.

Πηγή: https://www.mentalfloss.com/article/30746/whats-those-green-potato-chips-you-sometimes-find

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα