Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να σβήσετε μία φωτιά από λάδι στην κατσαρόλα

ΑρχικήPicksNews LineΠώς να σβήσετε μία φωτιά από λάδι στην κατσαρόλα
spot_img

 Η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη αν όμως συμβεί υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Το μαγείρεμα γενικά δεν ενέχει μεγάλους κινδύνους ( εκτός εάν κοπείτε ενώ καθαρίζετε πατάτες ή λαχανικά ή καείτε κατά λάθος). Πριν από περίπου δύο χρόνια όμως στην Αργυρούπολη, μία γυναίκα πέταξε από τον τρίτο όροφο την κατσαρόλα όταν πήρε φωτιά το λάδι… Για τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε εάν πάρει φωτιά το λάδι στην κατσαρόλα.

Μια φωτιά στην κατσαρόλα προκαλείται όταν το μαγειρικό λάδι ζεσταθεί πολύ. Κατά τη θέρμανση, τα λάδια αρχίζουν να βράζουν, μετά αρχίζουν να καπνίζουν και μετά παίρνουν φωτιά. Τα περισσότερα φυτικά έλαια έχουν σημείο καπνίσματος περίπου 237ο C (450 ° F), ενώ τα ζωικά λίπη όπως το λίπος χήνας θα αρχίσουν να καπνίζουν γύρω στους 190ο C (375 ° F).

Η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη. Κάθε φορά που ζεσταίνετε λάδι για τηγάνισμα παραμείνετε στην κουζίνα. Μην φύγετε σε άλλα δωμάτια, μην ασχολείστε με τίποτε άλλο και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πάντα βαριές κατσαρόλες.

Προσέξτε το λάδι καθώς θερμαίνεται. Αν δείτε καπνούς ή μυρίζετε κάτι πικρό, χαμηλώστε αμέσως τη φωτιά ή αφαιρέστε την κατσαρόλα από την ηλεκτρική κουζίνα αμέσως. Το λάδι δεν θα πάρει αμέσως φωτιά μόλις αρχίσει να καπνίζει, αλλά ο καπνός είναι ένα σημάδι κινδύνου ότι είναι σε «καλό δρόμο» για να γίνει… μπουρλότο!

Εάν συμβεί το χειρότερο και το λάδι πάρει φωτιά, κάντε τα εξής:

  • Απενεργοποιήστε τη θερμότητα-σβήστε το μάτι. Μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε το σκεύος γιατί μπορεί να καείτε με το λάδι ή το καυτό υγρό να πέσει σε διάφορα σημεία της κουζίνας.
  • Καλύψτε το δοχείο με μεταλλικό καπάκι. Η φωτιά δεν φουντώνει όταν δεν έχει οξυγόνο. Με το καπάκι ανοιχτό (και τη θερμότητα σβηστή), η φωτιά καταναλώνει γρήγορα όλο το οξυγόνο και σβήνει. Χρησιμοποιήστε μεταλλικό καπάκι γιατί αν το καπάκι είναι γυάλινο θα σπάσει.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα – Η μαγειρική σόδα μπορεί να σβήσει τη φωτιά, αλλά μόνο αν είναι μικρή. Χρειάζεται πολλή μαγειρική σόδα για να σβήσει η φωτιά.
  • Ψεκάστε την κατσαρόλα με πυροσβεστήρα ξηράς χημικής κατηγορίας Β- Αυτή είναι η τελευταία σας λύση, καθώς οι πυροσβεστήρες θα μολύνουν την κουζίνα σας. Όμως είναι η καλύτερη λύση εάν η φωτιά ξεφύγει από τον έλεγχο.
  • Σκεπάστε την κατσαρόλα με βρεγμένη Πετσέτα -δείτε το video-. Αυτή η πρακτική απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χρειάζονται απαραιτήτως γάντια.
  • Βγείτε έξω και καλέστε το 911 – Εάν η φωτιά ξεφύγει από τον έλεγχο, μην προσπαθήσετε να γίνετε ήρωας/ηρωϊδα. Βγείτε έξω και καλέστε την πυροσβεστική.
Τι να ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ:
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη ρίξετε νερό! Η ρίψη νερού μπορεί να προκαλέσει πιτσίλισμα του λαδιού και εξάπλωση της φωτιάς. Το νερό που εξατμίζεται μπορεί επίσης να μεταφέρει σωματίδια, εξαπλώνοντας επίσης τη φωτιά.
  • Μην μετακινείτε το δοχείο ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. Το να πετάξετε το δοχείο έξω μπορεί να φαίνεται λογικό στη φρενίτιδα της στιγμής. Όμως αφενός η μεταφορά της κατσαρόλας μπορεί να εξαπλώσει τη φωτιά σε όλο το σπίτι, και αφετέρου η μετακίνηση της κατσαρόλας μπορεί να κάψει και εσάς και κάποιον άλλον που είναι δίπλα σας ή τον άτυχο περαστικό που θα περνάει εκείνη τη στιγμή κάτω από το σπίτι σας.
  • Μην πετάτε κανένα άλλο προϊόν στη φωτιά – πχ το αλεύρι μπορεί να μοιάζει με μαγειρική σόδα, αλλά δεν θα αντιδράσει το ίδιο. Μόνο η μαγειρική σόδα μπορεί να σβήσει τη φωτιά.

Πληροφορίες από: Kithcn

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο