Συμβουλές για να διασφαλίσετε την επιτυχία του διαχωρισμού των αυγών, ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείτε
Κάτι τόσο απλό και καθημερινό στην κουζίνα, όπως είναι ο διαχωρισμός του κρόκου από το ασπράδι στο αυγό, αποδεικνύεται μεγάλος μπελάς κάποιες φορές.
Η Kaitlin Wayne , αρτοποιός, ζαχαροπλάστης και στυλίστρια τροφίμων, μοιράζεται αγαπημένες τεχνικές για να κάνει τη ζωή μας στην κουζίνα ευκολότερη!
Ίσως η πιο ευρέως γνωστή και απλή μέθοδος για τον διαχωρισμό των αυγών περιλαμβάνει την κλίση του κρόκου μπρος – πίσω ανάμεσα στα δύο μισά των κέλυφους των αυγών και αφήνοντας τα ασπράδια να στάξουν σε ένα μπολ από κάτω. «Μου αρέσει πολύ αυτή η μέθοδος όταν έχεις μόνο λίγα αυγά να χωρίσεις», λέει η Wayne. «Ωστόσο, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή για να βεβαιωθείτε ότι οι αιχμηρές άκρες του κελύφους του αυγού δεν τρυπούν τον κρόκο» και ότι δεν πέσουν και τρίμματα από τα τσόφλια μαζί με το ασπράδι.
Ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνη (αλλά λίγο πιο αηδιαστική!) είναι η τεχνική του να σπάσετε τα αυγά απευθείας στα χέρια σας και να αφήσετε τα ασπράδια να γλιστρήσουν μέσα από τα δάχτυλά σας. Και πάλι βέβαια ο κίνδυνος από τα τσόφλια παραμονεύει…
Μια άλλη μέθοδος για το διαχωρισμό των αυγών ξεκινάει με το απλό σπάσιμο ολόκληρου του αυγού σε ένα μπολ. Από εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένα μισό κέλυφος για να αφαιρέσετε τον κρόκο από τα ασπράδια. Τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε επιλέξει το πιο γερό μισό, χωρίς αποσπόσμενα κομμάτια από το τσόφλι.
Η μέθοδος αναρρόφησης
Μια τεχνική που είναι και η πιο διαδεδομένη στο διαδίκτυο, είναι η μέθοδος που περιλαμβάνει την αναρρόφηση του κρόκου ενός αυγού με ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι.
Συμβουλές για όλες τις μεθόδους
Υπάρχουν μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε την επιτυχία του διαχωρισμού των αυγών, ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείτε.
Σπάστε το αυγό στην άκρη του μπολ
Το ράγισμα σε μια επίπεδη επιφάνεια μπορεί να συνθλίψει την επιφάνεια του αυγού, ενώ μια αιχμηρή άκρη βοηθά το κέλυφος να ανοίξει σχεδόν σε «φέτες».
Χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Τα κρύα αυγά είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν, αλλά οι κρόκοι είναι λιγότερο εύθραυστοι. Τα αυγά που έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου είναι πιο εύκολο να τα χειριστείς, αν και ο κρόκος είναι πιο επιρρεπής στο σπάσιμο. Προτιμούμε την τελευταία προσέγγιση και χρησιμοποιούμε πάντα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.