Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευτυχισμένα παιδιά: Ποια τρόφιμα είναι εχθρός της ψυχικής τους ευεξίας

ΑρχικήΟικιακάΕυτυχισμένα παιδιά: Ποια τρόφιμα είναι εχθρός της ψυχικής τους ευεξίας
spot_img

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UAE), διαπιστώνει ότι τα παιδιά που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

Η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, των επιλογών πρωινού και μεσημεριανού γεύματος και της ψυχικής ευημερίας στα παιδιά σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από σχεδόν 9.000 παιδιά σε 50 σχολεία. Διαπίστωσαν ότι τα είδη πρωινού και μεσημεριανού γεύματος που καταναλώθηκαν τόσο από μαθητές πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνδέονταν σημαντικά με την ευημερία.

Σημαντική η επίδραση της διατροφής στα παιδιά δημοτικού

Δείχνει επίσης πώς η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με την καλύτερη ευημερία ειδικότερα μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες για ψυχική ευεξία.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές δημόσιας υγείας και σχολικές πολιτικές για να διασφαλιστεί ότι μια καλής ποιότητας διατροφή είναι διαθέσιμη σε όλα τα παιδιά πριν και κατά τη διάρκεια του σχολείου. Αυτό έχει σκοπό τη βελτιστοποίηση της ψυχικής ευημερίας και την ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να εκπληρώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Ailsa Welch, από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η χαμηλή ψυχική ευημερία είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους νέους και είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

“Οι πιέσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της σύγχρονης σχολικής κουλτούρας έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί λόγοι για την αυξανόμενη επικράτηση της χαμηλής ψυχικής ευημερίας σε παιδιά και νέους.Τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων συχνά επιμένουν και στην ενηλικίωση, οδηγώντας σε φτωχότερα επιτεύγματα στη ζωή. Ενώ οι δεσμοί μεταξύ διατροφής και σωματικής υγείας είναι καλά κατανοητοί, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το αν η διατροφή παίζει ρόλο στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Έτσι, διερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ διατροφικών επιλογών και ψυχικής ευημερίας μεταξύ των μαθητών”

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από σχεδόν 9.000 παιδιά σε 50 σχολεία σε όλο το Νόρφολκ (7.570 παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης). Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν τα ίδια τις διατροφικές τους επιλογές και έλαβαν μέρος σε κατάλληλες για την ηλικία δοκιμές ψυχικής ευεξίας που κάλυπταν τη χαρά, τη χαλάρωση και τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Η καθηγήτρια Welch δήλωσε: «Όσον αφορά τη διατροφή, διαπιστώσαμε ότι μόνο το ένα τέταρτο περίπου των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 28% των παιδιών του δημοτικού σχολείου ανέφεραν ότι έτρωγαν τα συνιστώμενα φρούτα και λαχανικά πέντε ημερών. Και λίγο λιγότερο από ένα στα δέκα παιδιά δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα ή λαχανικά. Περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα στα 10 παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είχαν φάει πρωινό. Και περισσότερα από ένα στα 10 παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έτρωγαν μεσημεριανό.»

Η ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και ψυχικής ευημερίας και έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν αυτή την εικόνα – όπως οι δυσμενείς εμπειρίες παιδικής ηλικίας και οι διάφορες καταστάσεις στο σπίτι.

Ο Δρ Richard Hayhoe, επίσης από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η καλή διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική ευεξία στα παιδιά. Και ότι μεταξύ των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότερα, υπήρχε μια πραγματικά ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μιας θρεπτικής διατροφής, γεμάτης με φρούτα και λαχανικά και της καλύτερης ψυχικής ευεξίας.

Τα ενεργειακά ποτά

“Τα παιδιά που έφαγαν ένα παραδοσιακό πρωινό, βίωσαν καλύτερη ευημερία από εκείνα που είχαν μόνο ένα σνακ ή ρόφημα. Όμως τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έπιναν ενεργειακά ποτά για πρωινό, είχαν ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας, ακόμη χαμηλότερες από ό, τι για εκείνα τα παιδιά που δεν κατανάλωναν καθόλου πρωινό.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, σε μια τάξη 30 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περίπου 21 θα έχουν καταναλώσει ένα συμβατικού τύπου πρωινό, και τουλάχιστον τέσσερις δεν θα έχουν φάει ή πιει τίποτα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα το πρωί.

“Ομοίως, τουλάχιστον τρεις μαθητές θα πάνε σε απογευματινά μαθήματα χωρίς να φάνε μεσημεριανό γεύμα. Αυτό προκαλεί ανησυχία και ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις στο σχολείο, αλλά και τη σωματική τους ανάπτυξη.

“Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα που διαπιστώσαμε ήταν ότι η διατροφή είχε αρκετή ή πολύ μεγάλη επιρροή στην ευημερία των παιδιών, όσο άλλοι παράγοντες, όπως το να γίνονται τακτικά μάρτυρες τσακωμών ή βίας στο σπίτι.”

Πηγή: Science Daily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο