Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φτιάξτε τη δική σας σκέτη σοκολάτα: Συμβουλές από την επιλογή των συστατικών μέχρι το τέλειο ψήσιμο

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΦτιάξτε τη δική σας σκέτη σοκολάτα: Συμβουλές από την επιλογή των συστατικών μέχρι το τέλειο ψήσιμο
spot_img

Με απλές συνταγές και δημιουργικές επικαλύψεις, μπορείτε να δημιουργήσετε γλυκά έργα τέχνης σε ελάχιστο χρόνο

Το να φτιάχνετε μόνοι σας σοκολάτα είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε! Με υλικά της αρεσκείας σας ικανοποιείτε τους γευστικούς σας κάλυκες αλλά κάνετε κι ένα πρωτότυπο δώρο σε φίλους και συγγενείς.

Είτε γλυκόπικρη, είτε vegan είτε με εξωτικά toppings – δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία για την κατασκευή σοκολάτας.

Μάθετε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παρασκευή σοκολάτας, από την επιλογή των συστατικών μέχρι το τέλειο ψήσιμο.

Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα – η βασική συνταγή

Για να φτιάξετε μια πλάκα μαύρης σοκολάτας χρειάζεστε τα ακόλουθα βασικά συστατικά:

  • 50 γραμμάρια βούτυρο κακάο (διατίθεται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σούπερ μάρκετ)
  • 25 γραμμάρια κακάο σε σκόνη (κακάο χωρίς ζάχαρη – όχι στιγμιαίο κακάο)
  • 25 g ζάχαρη άχνη (ή γλυκαντικό της επιλογής σας, π.χ. σιρόπι σφενδάμου, ερυθριτόλη ή σιρόπι αγαύης)

Αν αυξήσετε την ποσότητα του κακάο, η γεύση της σοκολάτας θα είναι πιο πικρή και «σοκολατένια».

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να γίνει με τα τρία υλικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Για τη σοκολάτα γάλακτος απαιτούνται επιπλέον 50 g σκόνης γάλακτος και λιγότερη ζάχαρη άχνη. Για τη vegan σοκολάτα γάλακτος, η σκόνη γάλακτος αντικαθίσταται με σκόνη γάλακτος καρύδας. Για τη λευκή σοκολάτα, χρησιμοποιήστε αλεύρι αμυγδάλου αντί για σκόνη κακάο.

Σημαντικό: Η ποιότητα της σοκολάτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται, επομένως συνιστάται η χρήση βιολογικών προϊόντων.

Βήμα προς βήμα η παρασκευή της μαύρης σοκολάτας:

  1. Λιώστε το βούτυρο κακάο: Σπάστε το βούτυρο κακάο σε μικρά κομμάτια και λιώστε το σε μπεν μαρί στους 45 με 50 βαθμούς Κελσίου. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπαίνει νερό στο βούτυρο κακάο.
  2. Προσθέστε σκόνη κακάο και γλυκαντικό, φροντίζοντας να μην σχηματιστούν σβώλοι. Μόλις λιώσει το βούτυρο κακάο, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε το μείγμα της σοκολάτας να κρυώσει στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γυαλίσει η σοκολάτα και να σκάσει αργότερα.
  4. Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε φόρμα σιλικόνης και διακοσμούμε με γαρνιτούρες όπως θέλουμε. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μικρά φλιτζάνια ψησίματος ή παγοθήκες.
  5. Ψύξη: Αφήνουμε τη σοκολάτα να στερεοποιηθεί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Σημαντικό: Μην βάλετε το μείγμα στο ψυγείο πολύ νωρίς, διαφορετικά θα σχηματιστούν αντιαισθητικές λευκές κηλίδες. Αυτές οι κηλίδες δεν κάνουν τη σοκολάτα μη βρώσιμη, αλλά δεν είναι αισθητικά καλές.

Toppings όλο φαντασία

Το καλύτερο πράγμα στην σπιτική σοκολάτα είναι ότι μπορείτε να την φτιάξετε ανάλογα με το γούστο σας! Προσθέστε από τραγανούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα μέχρι μπαχαρικά και πολύχρωμα πασπαλίσματα – η επιλογή των επικαλύψεων είναι τεράστια.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  • Ξηροί καρποί : φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, καρύδια
  • Φρούτα: αποξηραμένα μούρα, λωρίδες μάνγκο, ζαχαρωμένα φρούτα, αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • Μπαχαρικά: κανέλα, βανίλια, τσίλι, ροζ πιπέρι, κάρδαμο
  • Αγαπημένα γλυκά: μπάρες σοκολάτας σε μικρά κομμάτια, καβουρδισμένα αμύγδαλα, ελιές σοκολάτας, mini marshmallows, αμυγδαλωτά, φυστικοβούτυρο
  • Άλλα: νιφάδες καρύδας, κινόα, βρώσιμα άνθη, κακάο, κορν φλέικς, λικέρ, μικρά κουλουράκια αλατιού

3 συμβουλές για σπιτική σοκολάτα

  • Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τη σπιτική σοκολάτα στο ψυγείο καθώς λιώνει πιο γρήγορα από τη σοκολάτα που αγοράζεται στο κατάστημα.
  • Η σπιτική σοκολάτα δεν διαρκεί όσο η σοκολάτα που αγοράζεται στο κατάστημα. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου δύο εβδομάδες.

Σημείωση: Η σοκολάτα περιέχει πολλή ζάχαρη, επομένως πρέπει να την καταναλώνετε μόνο με μέτρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 25 έως 50 γραμμάρια, ή περίπου έξι έως δώδεκα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Γενικά, όσο λιγότερη ζάχαρη, τόσο το καλύτερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο