Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαλλαγμένα από περιττά λιπαρά.
Τα αυγά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μας, από το παραδοσιακό πρωινό μέχρι πιο σύγχρονες γαστρονομικές προσεγγίσεις, όπως το brunch. Πέρα από την ευκολία και τη γευστική τους ευελιξία, προσφέρουν ένα θρεπτικό προφίλ πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, ο τρόπος μαγειρέματός τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διατήρηση αυτών των πολύτιμων συστατικών.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Andrea Soares, η μέθοδος του coddling, ένα απαλό μαγείρεμα των αυγών σε ζεστό, όχι βραστό, νερό, είναι ιδανική για τη διατήρηση των ευαίσθητων βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Σε αντίθεση με το τηγάνισμα ή το σκληρό βράσιμο, το coddling αποφεύγει την υψηλή θερμοκρασία και δεν απαιτεί την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου, γεγονός που περιορίζει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl – Kaufland: Μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο ένα στα δύο κοτόπουλα των σούπερ μάρκετ – Εργαστηριακός έλεγχος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλάτι στον καφέ; Κι όμως έχει απροσδόκητα οφέλη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα αυγά έχουν διαφορετικά χρώματα;
Αυτή η τεχνική έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο τρυφερό αυγό, με σταθερό ασπράδι και ρευστό κρόκο, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K), ειδικά όταν συνδυάζεται με υγιεινά λιπαρά όπως το αβοκάντο ή ο σολομός.
Παρόλο που τα ημιστερεά αυγά μπορεί να προκαλούν ανησυχία λόγω του κινδύνου σαλμονέλας, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με τη χρήση παστεριωμένων αυγών. Η τήρηση βασικών κανόνων ασφάλειας, όπως η χρήση φρέσκων αυγών από αξιόπιστες πηγές και η σωστή αποθήκευση στο ψυγείο, είναι απαραίτητη. Επιπλέον, το ασπράδι θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί πλήρως πριν καταναλωθεί.
Τα αυγά coddled μπορούν να δώσουν κρεμώδη υφή σε ένα τοστ με αβοκάντο, να λειτουργήσουν ως φυσικό ντρέσινγκ σε μια σαλάτα με ρόκα και ντοματίνια ή να συνδυαστούν με καπνιστό σολομό για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Σε πιο πλήρη γεύματα, συνοδεύουν ιδανικά ένα μπολ με κινόα ή φάρρο, ψητά λαχανικά και λίγη φέτα.
Για την προετοιμασία τους, χρησιμοποιούνται μικρά ραμεκίν ή γυάλινα βάζα τύπου Mason. Αυτά τοποθετούνται σε κατσαρόλα με ζεστό νερό που καλύπτει τις πλευρές μέχρι τη μέση. Το σκεύος σκεπάζεται, και ο ατμός αναλαμβάνει το μαγείρεμα. Η διαδικασία είναι απλή αλλά απαιτεί προσοχή, κυρίως κατά την αφαίρεση των ζεστών σκευών.