Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά: Η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος που ίσως δεν γνωρίζατε

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΑυγά: Η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος που ίσως δεν γνωρίζατε
spot_img

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και απαλλαγμένα από περιττά λιπαρά.

Τα αυγά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μας, από το παραδοσιακό πρωινό μέχρι πιο σύγχρονες γαστρονομικές προσεγγίσεις, όπως το brunch. Πέρα από την ευκολία και τη γευστική τους ευελιξία, προσφέρουν ένα θρεπτικό προφίλ πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, ο τρόπος μαγειρέματός τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διατήρηση αυτών των πολύτιμων συστατικών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Andrea Soares, η μέθοδος του coddling, ένα απαλό μαγείρεμα των αυγών σε ζεστό, όχι βραστό, νερό, είναι ιδανική για τη διατήρηση των ευαίσθητων βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Σε αντίθεση με το τηγάνισμα ή το σκληρό βράσιμο, το coddling αποφεύγει την υψηλή θερμοκρασία και δεν απαιτεί την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου, γεγονός που περιορίζει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Αυτή η τεχνική έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο τρυφερό αυγό, με σταθερό ασπράδι και ρευστό κρόκο, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K), ειδικά όταν συνδυάζεται με υγιεινά λιπαρά όπως το αβοκάντο ή ο σολομός.

Παρόλο που τα ημιστερεά αυγά μπορεί να προκαλούν ανησυχία λόγω του κινδύνου σαλμονέλας, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με τη χρήση παστεριωμένων αυγών. Η τήρηση βασικών κανόνων ασφάλειας, όπως η χρήση φρέσκων αυγών από αξιόπιστες πηγές και η σωστή αποθήκευση στο ψυγείο, είναι απαραίτητη. Επιπλέον, το ασπράδι θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί πλήρως πριν καταναλωθεί.

Τα αυγά coddled μπορούν να δώσουν κρεμώδη υφή σε ένα τοστ με αβοκάντο, να λειτουργήσουν ως φυσικό ντρέσινγκ σε μια σαλάτα με ρόκα και ντοματίνια ή να συνδυαστούν με καπνιστό σολομό για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Σε πιο πλήρη γεύματα, συνοδεύουν ιδανικά ένα μπολ με κινόα ή φάρρο, ψητά λαχανικά και λίγη φέτα.

Για την προετοιμασία τους, χρησιμοποιούνται μικρά ραμεκίν ή γυάλινα βάζα τύπου Mason. Αυτά τοποθετούνται σε κατσαρόλα με ζεστό νερό που καλύπτει τις πλευρές μέχρι τη μέση. Το σκεύος σκεπάζεται, και ο ατμός αναλαμβάνει το μαγείρεμα. Η διαδικασία είναι απλή αλλά απαιτεί προσοχή, κυρίως κατά την αφαίρεση των ζεστών σκευών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα