Συμβουλές συντήρησης του πιο τραγανού και πιπεράτου λαχανικού της άνοιξης
Τα ραπανάκια είναι ένα τραγανό και… πιπεράτο λαχανικό, που το απολαμβάνουμε παγκοσμίως σε διάφορα πιάτα, ενώ αποτελεί και τον προάγγελο της άνοιξης στα λαχανικά!
Στρογγυλά, ροζ αλλά και σε μωβ, λευκές και κίτρινες ποικιλίες, τα ραπανάκια είναι γεμάτα πολύτιμα συστατικά. Οι μικροί κόνδυλοι είναι διαθέσιμοι από τον Απρίλιο έως περίπου τον Σεπτέμβριο από υπαίθρια καλλιέργεια, ενώ τα ραπανάκια από θερμοκήπια είναι διαθέσιμα σχεδόν όλο το χρόνο.
Έχουν περιεκτικότητα σε νερό κατά 94 τοις εκατό και ως εκ τούτου είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ταυτόχρονα, περιέχουν υγιεινά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Η πικάντικη γεύση των φυτών προέρχεται από τα έλαια μουστάρδας που περιέχουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πετάξτε και απολυμάνετε κάθε επιφάνεια ή σκεύος που έχει έρθει σε επαφή» – Επείγουσα ανάκληση μολυσμένου χυμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η επικίνδυνη ουσία στα σπορέλαια που προκαλεί την ανάπτυξη επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού – Μελέτη
Πώς τρώμε τα ραπανάκια;
Φρέσκα και ωμά, τα ραπανάκια διατηρούν τα υγιεινά συστατικά τους. Μπορείτε επομένως να φάτε ραπανάκια ολόκληρα αφού τα πλύνετε καλά ως σνακ. Αλάτι και πιπέρι ενισχύουν τη γεύση τους. Σε λεπτές φέτες ή τριμμένα, τα ραπανάκια καρυκεύουν κάθε σαλάτα και της δίνουν μια φρέσκια και ελαφρώς πικάντικη γεύση.
Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε ραπανάκια : κομμένα σε φέτες και ψητά σε τηγάνι με λίγο βούτυρο ή λάδι, οι κόνδυλοι ταιριάζουν υπέροχα με πατάτες, ψάρι ή κρέας. Ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό είναι τα κοκκινιστά ραπανάκια. Κόβουμε τα λαχανικά στη μέση και τα τηγανίζουμε στο λάδι, μετά σβήνουμε με νερό και βαλσάμικο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.
Τα ραπανάκια μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα ή ρέψιμο. Βρασμένα στον ατμό για λίγο, είναι πιο εύπεπτα από τα ωμά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση φριτέζας αέρος που πωλείται σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων – Κίνδυνος πυρκαγιάς
Αγοράστε ραπανάκια και αποθηκεύστε τα σωστά
- Όταν ψωνίζετε, είναι καλύτερο να επιλέγετε τα μικρότερα σε μέγεθος καθώς έχουν πιο έντονη γεύση και είναι λιγότερο πιθανό να είναι ξυλώδη από τα μεγαλύτερα ραπανάκια.
- Οι κόνδυλοι πρέπει να είναι παχουλοί και τα χόρτα φρέσκα
- Τα ραπανάκια συρρικνώνονται γρήγορα, επομένως πρέπει να καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό .
- Διατηρούνται για πέντε ημέρες στο χώρο λαχανικών του ψυγείου και είναι καλύτερο να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο.
- Πριν βάλετε τα ραπανάκια στο ψυγείο, πρέπει να αφαιρέσετε τα φύλλα τα οποία αφαιρούν το νερό από τα λαχανικά και τα κάνουν να συρρικνώνονται πιο γρήγορα.
- Εάν τα ραπανάκια είναι ήδη κάπως συρρικνωμένα, μπορείτε να τα κάνετε ξανά τραγανά βάζοντάς τα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Οι κόνδυλοι απορροφούν νερό και γίνονται ξανά πιο τραγανοί. Παρεμπιπτόντως, αυτό το κόλπο λειτουργεί και με τα καρότα.