Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η προέλευση των πρώτων υλών δεν αναγράφεται σε μερικές συσκευασίες τροφίμων;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓιατί η προέλευση των πρώτων υλών δεν αναγράφεται σε μερικές συσκευασίες τροφίμων;
spot_img

Ο λόγος που δεν υπάρχει επισήμανση προέλευσης για τις πρώτες ύλες σε μερικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους καταναλωτές να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα τρόφιμα που αγοράζουν. Το μπροστινό, το πίσω μέρος και τα πλαϊνά μιας συσκευασίας είναι γεμάτα με πληροφορίες (κατόπιν νομικών απαιτήσεων) για να μας ενημερώσουν τι περιέχει το φαγητό και να παρέχουν καθοδήγηση για να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές.

Αν και υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι οι καταναλωτές βασίζονται στη διατροφική σήμανση πολύ λιγότερο από ό,τι πιστεύεται γενικά, όλο και αυξάνεται πλέον ο αριθμός αυτών, που πριν αγοράσουν κάτι ακόμα και μετά την αγορά, διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στο πίσω μέρος των συσκευασιών τροφίμων για να βρουν πληροφορίες για τα συστατικά και τα ποσοστά τους, τις θερμίδες, την ημερομηνία λήξης ακόμα και την προέλευση. Ωστόσο κάποιοι ανακαλύπτουν πως δεν υπάρχει επισήμανση προέλευσης για τις πρώτες ύλες.

Η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη ύλη που προέρχεται από την ίδια χώρα όπου παράγεται το τελικό προϊόν. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προέλευση του πρωτογενούς συστατικού (κανονισμός ΕΕ 775/2028) υποχρεώνει τους παραγωγούς να αναφέρουν την προέλευσή της μόνο όταν δεν συμπίπτει με την προέλευση του προϊόντος.

Ο κανονισμός αναφέρει:

Ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού

Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού που δεν είναι ίδια με την αναγραφόμενη χώρα καταγωγής ή τον αναγραφόμενο τόπο προέλευσης αναγράφεται:

α)με μνεία σε μία από τις ακόλουθες γεωγραφικές περιοχές:i)«ΕΕ», «εκτός ΕΕ» ή «ΕΕ και εκτός ΕΕ»· ήii)περιφέρεια ή τυχόν άλλη γεωγραφική περιοχή είτε εντός ορισμένων κρατών μελών είτε εντός τρίτων χωρών, εάν ορίζεται έτσι βάσει του δημόσιου διεθνούς δικαίου ή την κατανοεί εύκολα ο μέσος καταναλωτής με συνήθη ενημέρωση· ήiii)αλιευτική ζώνη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας ή οργανισμού θαλάσσιων ή γλυκών υδάτων, εάν ορίζεται έτσι βάσει του διεθνούς δικαίου ή την οποία κατανοεί εύκολα ο μέσος καταναλωτής με συνήθη ενημέρωση· ήiv)κράτος μέλος (κράτη μέλη) ή τρίτη χώρα (τρίτες χώρες)· ήv)περιφέρεια ή τυχόν άλλη γεωγραφική περιοχή εντός κράτους μέλους ή τρίτης χώρας, την οποία κατανοεί εύκολα ο μέσος καταναλωτής με συνήθη ενημέρωση· ήvi)χώρα καταγωγής ή τόπο προέλευσης σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της Ένωσης που πρέπει να εφαρμόζονται για αυτό/αυτά καθεαυτό/καθεαυτά το/τα πρωταρχικό/-ά συστατικό/-ά.
β)ή με δήλωση όπως η ακόλουθη:«(ονομασία του πρωταρχικού συστατικού) δεν προέρχεται/προέρχονται από (χώρα καταγωγής ή τόπος προέλευσης του τροφίμου)» ή τυχόν παρόμοια διατύπωση που είναι πιθανό να έχει το ίδιο νόημα για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο