Μαγειρικές συνήθειες και υγεία: Ανάλυση των επιπτώσεων των μαγειρικών πρακτικών και γνώσεων
Οι μαγειρικές συνήθειες και γνώσεις παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συμπεριφορών και της συνολικής υγείας. Τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές αλλαγές έχουν οδηγήσει σε παρακμή των παραδοσιακών μεσογειακών πρακτικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ανθυγιεινούς τρόπους ζωής. Μελέτη στο Nutrients διερευνά τη σχέση μεταξύ των μαγειρικών συνηθειών, των γνώσεων και των συμπεριφορών υγείας μεταξύ των ενηλίκων στην Ισπανία.
Διεξήχθη μια εγκάρσια μελέτη με 1534 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση των μαγειρικών συνηθειών, των γνώσεων και των παραγόντων του τρόπου ζωής. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν διαδικτυακά και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το τεστ Kruskal-Wallis και ένα γραφικό μοντέλο Gauss για την διερεύνηση των μεταβλητών συσχετίσεων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα οι συμμετέχοντες με υγιεινές μαγειρικές συνήθειες ανέφεραν υψηλότερη αυτοαντίληψη για την υγεία και μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενώ όσοι είχαν ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωναν περισσότερο fast food. Οι υψηλότερες μαγειρικές γνώσεις συνδέθηκαν με καλύτερες διατροφικές επιλογές, περισσότερα λαχανικά και δημητριακά και χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος. Η υψηλότερη συχνότητα μαγειρέματος στο σπίτι συσχετίστηκε μέτρια με τη χρήση υγιεινών τεχνικών μαγειρέματος. Η ανάλυση δικτύου έδειξε ότι η συχνότητα μαγειρέματος στο σπίτι σχετίζεται θετικά με το φύλο και την ηλικία. Μια παρόμοια συσχέτιση βρέθηκε για τον χρόνο που αφιερώνεται στο μαγείρεμα. Θετικές συσχετίσεις βρέθηκαν επίσης μεταξύ της συμβίωσης με την οικογένεια και του χρόνου που αφιερώνεται στο μαγείρεμα, ενώ η ηλικία έδειξε αρνητική συσχέτιση με τις συνθήκες διαβίωσης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μαγειρικές γνώσεις και συνήθειες επηρεάζουν έντονα τις συμπεριφορές υγείας. Η ανάλυση δικτύου υπογραμμίζει τη σημασία συγκεκριμένων μεταβλητών, όπως η συχνότητα μαγειρέματος και οι συνθήκες διαβίωσης, στη διαμόρφωση των προτύπων τρόπου ζωής. Εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση των μαγειρικών δεξιοτήτων θα μπορούσαν να προωθήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και να μετριάσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.