Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θερμίδες στα μενού: Νέα μελέτη αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της επισήμανσης τους

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΘερμίδες στα μενού: Νέα μελέτη αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της επισήμανσης τους
spot_img

Η επισήμανση των θερμίδων δεν βοήθησε συμμετέχοντες σε μελέτη να κρίνουν τα τρόφιμα με μεγαλύτερη ακρίβεια

Η επισήμανση των θερμίδων στα τρόφιμα, αν και συχνά προβάλλεται ως εργαλείο διατροφικής διαφάνειας και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, ενδέχεται τελικά να δημιουργεί περισσότερη σύγχυση παρά καθοδήγηση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Retailing, η γνώση των θερμίδων δεν βοηθά απαραίτητα τους καταναλωτές να εκτιμήσουν πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο, αντιθέτως, μπορεί να τους αποπροσανατολίσει.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Η μελέτη, βασισμένη σε εννέα πειράματα με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες, κατέδειξε ότι η προβολή των θερμίδων οδηγεί σε μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για την υγιεινή αξία τόσο των υγιεινών όσο και των ανθυγιεινών τροφίμων. Όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν μόνο την εικόνα ενός φαγητού, όπως μια σαλάτα ή έναν τσίζμπεργκερ, ήταν σε θέση να κάνουν πιο αποφασιστικές και διακριτές αξιολογήσεις. Όμως, όταν τους παρείχαν και τις θερμιδικές πληροφορίες, γίνονταν λιγότερο σίγουροι για τις κρίσεις τους, μια μορφή «μεταγνωστικής αβεβαιότητας», όπως χαρακτηρίζουν οι ερευνητές το φαινόμενο.

Αυτή η αβεβαιότητα φαίνεται να είναι χαρακτηριστική μόνο των θερμίδων, καθώς δεν παρατηρήθηκε το ίδιο όταν οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τρόφιμα με βάση το λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η εξοικείωση του κοινού με τις θερμίδες φαίνεται να γεννά μια ψευδαίσθηση κατανόησης, μια αίσθηση ότι «γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτός ο αριθμός», που όμως καταρρέει όταν προσπαθούμε να τον χρησιμοποιήσουμε κριτικά.

Οι ερευνητές ονομάζουν αυτό το φαινόμενο ψευδαίσθηση ευχέρειας των θερμίδων. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνουν οι αριθμοί θερμίδων, αλλά στην πραγματικότητα μπερδεύονται και τελικά καταλήγουν σε λιγότερο ακριβείς και λιγότερο αποφασιστικές αξιολογήσεις για το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο. Η μελέτη θέτει σε αμφισβήτηση θεμελιώδεις υποθέσεις στις οποίες βασίζονται πολλές πολιτικές δημόσιας υγείας και στρατηγικές marketing, οι οποίες θεωρούν ότι η απλή παροχή πληροφοριών για τις θερμίδες θα οδηγήσει αυτόματα σε πιο συνειδητές επιλογές. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι η διαφάνεια χωρίς πλαίσιο μπορεί να είναι ανεπαρκής, ή ακόμη και επιβλαβής.

Συστήματα όπως η χρωματική κωδικοποίηση τύπου «φωτεινού σηματοδότη» ή οι συνολικές διατροφικές βαθμολογίες, που εφαρμόζονται ήδη σε χώρες της Ευρώπης, θα μπορούσαν να δώσουν στους καταναλωτές καλύτερη εικόνα της συνολικής διατροφικής αξίας ενός προϊόντος. Εναλλακτικά, η ένδειξη των θερμίδων σε σχέση με τις συνιστώμενες ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή πρακτικών σημείων αναφοράς.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό

Μολυσμένα πεπόνια: Η μία μετά την άλλη οι ανακλήσεις στην Ευρώπη λόγω τοξικών ουσιών

Νέες παρτίδες πεπονιών αποσύρονται μετά τον εντοπισμό επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, με τους καταναλωτές να καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα