Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οικιακή συσκευή με τα πολλά ονόματα και την καθημερινή παρουσία στην κουζίνα μας.
Αν ψάξετε στη Google για τη λέξη τοστιέρα (toaster) θα σας παραπέμψει σε φρυγανιέρα… Αυτό γιατί η ηλεκτρική συσκευή για ψήσιμο σάντουιτς ή τοστ έχει διαφορετική ονομασία σε κάθε χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρεται ως “toastie maker” ή “toast maker sandwich”, στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, μπορεί να αποκαλείται “jaffle iron”, “jaffle maker” και στις ΗΠΑ Tostwich η οποία είναι πιθανώς η παλαιότερη παρασκευή σάντουιτς για τοστ, που χρονολογείται πριν από το 1920. Είναι εντυπωσιακό δε, πως αν και στη χώρα μας υπάρχει και χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά σε κάθε νοικοκυριό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συσκευή είναι γνωστή για την ελάχιστη χρήση της. Μια έρευνα το 2005 έδειξε ότι το 45% των ενηλίκων Βρετανών είναι κάτοχοι, αλλά δεν χρησιμοποιούν, τοστιέρες. Το ίδιο ισχύει και στον Καναδά.
Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα την χρησιμοποιούμε συχνά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο χειρισμού της. Ένα από τα συχνά ατοπήματα που συμβαίνουν στις οικιακές κουζίνες είναι ο λάθος καθαρισμός αντικολλητικών επιφανειών. Το τρίψιμο με το σφουγγάρι για παράδειγμα από την μεριά της σκληρής επιφάνειας, πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως “έγκλημα”. Αυτό διότι εφόσον πραγματοποιηθεί εγκαίρως το καθάρισμα στις συγκεκριμένες επιφάνειες δεν χρειάζεται κόπος και τρίψιμο για την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τις επιφάνειες.
Αντικολλητική επίστρωση συναντάμε κυρίως σε σκεύη όπως τηγάνια, κατσαρόλες, ταψιά αλλά και στην τοστιέρα. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα σκεύη, επειδή η τοστιέρα μπαίνει στην πρίζα, συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον καθαρισμό της με αποτέλεσμα πολλά ξεραμένα τυριά κατά τη διάρκεια τον χρήσεων. Φυσικά επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, απαγορεύεται διά ροπάλου το πλύσιμο της συσκευής στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης απαγορεύεται ο καθαρισμός της με κάθε είδους μεταλλικό ή συρμάτινο μέσο καθαρισμού, αλλά και με το πράσινο μέρος από το σφουγγάρι (φίρμπα), γιατί θα οδηγήσει σε σταδιακή φθορά της αντικολλητικής του επίστρωσης. Αυτό ισχύει για όλες τις επιφάνειες που δεν κολλάνε, είτε αποτελούνται από κεραμική επίστρωση είτε αποτελούνται από τεφλόν.
Έτσι, και στην περίπτωση της τοστιέρας όπως και στα υπόλοιπα σκεύη, ο έγκαιρος και τακτικός καθαρισμός της μεταξύ των χρήσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να διασφαλίσουμε μια καθαρή συσκευή που αντέχει σε βάθος χρόνου. Πρώτος, και απαράβατος κανόνας που θα πρέπει να τηρούμε πριν από κάθε πλύση είναι να βεβαιωθούμε πως η συσκευή είναι τελείως κλειστή και έχουμε αφαιρέσει την πρίζα από τον παροχέα ρεύματος. Επίσης αν και προτείνεται ο έγκαιρος καθαρισμός της, θα πρέπει πρώτα να την αφήσουμε να κρυώσει σε ένα βαθμό ώστε να αποφύγουμε τυχόν καψίματα. Σ
Στο επόμενο στάδιο με ένα στεγνό πανί θα απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα και ψίχουλα. Έπειτα με μια μαρίζ ή οποιοδήποτε άλλο πυρίμαχο μαγειρικό εργαλείο μπορούμε να απομακρύνουμε πιο σκληρά υπολείμματα τυριού. Το μυστικό σε αυτό το σημείο, είναι πως θα απομακρυνθούν πολύ πιο εύκολα από ότι αν ήταν τελείως ξεραμένα. Στη συνέχεια ένα μαλακό σφουγγάρι με σαπούνι και ζεστό νερό (χωρίς να στάζει) θα καθαρίσει την τοστιέρα από κάθε υπόλειμμα τροφής, και έπειτα ένα στεγνό πανί θα απομακρύνει τυχόν υγρασία. Για την πλύση καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά καθώς μπορεί να έχουν τα ίδια διαβρωτικά αποτελέσματα στο αντικολλητικό, με ένα σκληρό σφουγγάρι.
Τέλος αφού βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως στεγνή η συσκευή του τοστ, και πριν την αποθηκεύσετε, περάστε με ένα χαρτί κουζίνας μια πολύ λεπτή στρώση με λάδι. Αυτό θα βοηθήσει γιατί παρόλο που η επιφάνεια είναι αντικολλητική από μόνη της, μετά από την πλύση ενδέχεται να κολλήσει σε κάποια σημεία.