Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαμούνια στο αλεύρι – Πώς θα αποφύγω τη μόλυνση στο ντουλάπι μου;

ΑρχικήΟικιακάΜαμούνια στο αλεύρι - Πώς θα αποφύγω τη μόλυνση στο ντουλάπι μου;
spot_img

Ήρθε η ώρα να αλευρώσετε τα κεφτεδάκια για να τα ρίξετε στο τηγάνι και διαπιστώνετε ότι το πακέτο είναι γεμάτο μαμούνια! Μα πώς βρέθηκαν τόσα μαμούνια μέσα στο ντουλάπι και πώς τρύπωσαν ειδικά στο αλεύρι;

Τα σκουλήκια μπορούν να φωλιάσουν στο αλεύρι κατά την παραγωγή και την αποθήκευσή του. Τα παράσιτα γεννούν σε αυτό αυγά, τα οποία έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν αν καταλήξουν σε ένα ράφι ενός καταστήματος ή σε ένα ντουλάπι της κουζίνας.Τα μέρη αυτά είναι συνήθως ζεστά και ξηρά, παρέχοντας στη νέα γενιά σκουληκιών εξαιρετικές συνθήκες ανάπτυξης.

Μικρά σκουλήκια μπορούν εύκολα να διαφύγουν από ένα τρύπιο περιτύλιγμα αλευριού. Στη συνέχεια, τα αυγά γεννιούνται στα ντουλάπια της κουζίνας καθώς και στο πλιγούρι, το κακάο, τη βρώμη ακόμη και στην τροφή για σκύλους που αποθηκεύεται εκεί.

Γιατί τα σκουλήκια μπαίνουν στο αλεύρι;

Το αλεύρι είναι πολύτιμη τροφή για τα σκουλήκια.Είναι υψηλής θερμιδικής αξίας και θρεπτικό και περιέχει άμυλο, το οποίο είναι σημαντικό για τα έντομα – τρώγοντάς το, τα έντομα μπορούν να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν ταχύτερα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί των σκουληκιών σε μια συσκευασία αλεύρου, σε ένα ντουλάπι της κουζίνας ή σε ένα ράφι καταστήματος. Τα έντομα που φωλιάζουν στα αλεσμένα δημητριακά είναι ασφαλή και έχουν άφθονη τροφή.

Τι είδους σκουλήκια μπαίνουν στο αλεύρι;

Τα σκουλήκια στο αλεύρι (ιδίως τα αυγά τους) είναι μικρά, γι’ αυτό μερικές φορές είναι αδύνατο να τα εντοπίσουμε αμέσως. 

Το σκαθάρι του αλευριού (lat.Acarus siro)

Το ακάρεο του αλευριού είναι ένα είδος ακάρεου. Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος περίπου 0,5 mm. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι οι σιαγόνες τους με αιχμηρά δόντια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δαγκώσουν καλά την τροφή. Τρέφονται σε μύλους και από εκεί εισέρχονται σε αποθήκες και συσκευασίες αλεσμένου σιταριού.

Το θηλυκό γεννά 200 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του 100 ημερών επομένως η αποικία αυτών των παρασίτων εξαπλώνεται γρήγορα.Ο αλευροσυσκευαστής μολύνει το αλεύρι με τις τοξικές του εκκρίσεις.

Δείτε επίσης: Ωμά λαχανικά: Το άγνωστο παράσιτο που προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη

Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα μπορείτε να αγοράσετε τώρα και δε θα χαλάσουν μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι σπιτομύτες (lat.Pyralis farinalis)

Αν παρατηρήσετε αυτά τα σκουλήκια στο αλεύρι σας, αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν το αποθηκεύσατε σωστά Αναπτύσσονται μόνο σε υγρά προϊόντα δημητριακών, όπως το πίτουρο και το πλιγούρι βρώμης. Αυτό το έντομο έχει μήκος περίπου 12 mm, αλλά τα ανοιχτά καφέ, γκρίζα φτερά του έχουν άνοιγμα φτερών περίπου 25 mm.Εκτός από τα δημητριακά, του αρέσει να τρέφεται με αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά.

Ο κοινός μυγοχάφτης (λατ.Tenebrio molitor)

Είναι ένα σκαθάρι με πανοπλία.Οι προνύμφες του είναι ικανές να επιβιώνουν σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, γεγονός που συμβάλλει στην εξάπλωση του πληθυσμού τους.Διαθέτουν επίσης ισχυρά δόντια, ώστε να μπορούν εύκολα να ροκανίζουν το σκληρό κέλυφος.Με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν από τους σάκους αλευριού και μπορούν να αποικίσουν και άλλες γωνιές της κουζίνας.

Ο αλευροφάγος (λατ.Ephestia kuehniella)

Πρόκειται για πεταλούδα με δύο ανοιχτά γκρίζα ζεύγη φτερών με άνοιγμα φτερών περίπου 2,5 cm.Οι προνύμφες του κινούνται αποτελεσματικά σε οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες και εισέρχονται εύκολα σε φακέλους. Αυτά τα παράσιτα αλέθουν την τροφή σε μικροσκοπικές ίνες – τέτοιες λεπτές ίνες μπορούν να γίνουν αντιληπτές με γυμνό μάτι στην εσωτερική επιφάνεια του περιτυλίγματος του αλευριού.

Μαύρος σπερματοφάγος (Λατ.Sitophilus granarius)

Φτάνει σε μήκος έως και 5 mm.Έχει s μακριά πόδια, λεπτό σώμα και επιμήκη μουσούδα με ισχυρό στόμα Ο μαύρος βασιλικός μπορεί να ζήσει έως και δύο χρόνια και το θηλυκό αυτού του εντόμου γεννά έως και 300 αυγά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Είναι βλαβερά τα σκουλήκια στο αλεύρι;

Αν εντοπίσετε σκουλήκια στο αλεύρι, ξεφορτωθείτε το αμέσως και ελέγξτε για αυτά σε άλλα χύμα προϊόντα από το ντουλάπι της κουζίνας σας.Τέτοια σκουλήκια είναι επικίνδυνα για την υγεία: Η κατανάλωση αλεύρου μολυσμένου με περιττώματα παρασίτων μπορεί να προκαλέσει πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα. Τα έντομα μεταφέρουν επίσης μύκητες και παθογόνα που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.Το αλεύρι με περιττώματα σκουληκιών (περιττώματα και εντόσθια) γίνεται κίτρινο και μουχλιασμένο και επομένως είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Πώς θα αποφύγω τη μόλυνση;

Η σωστή αποθήκευση των αλεύρων είναι η μόνη πρόληψη των μολύνσεων από μαμούνια και θα κάνει το υλικό σας να διαρκέσει έως και 7 μήνες.

Κατά κανόνα:

– Το άσπρο αλεύρι διατηρείται 6-12 μήνες
– Το αλεύρι ολικής άλεσης διατηρείται 1-3 μήνες.

Σωστός τρόπος αποθήκευσης

1. Βάλτε το αλεύρι σε μια καλής ποιότητας πλαστική σακούλα τροφίμων. Αν η συσκευασία του είναι χάρτινη, βάλτε όλο το πακέτο μέσα στην πλαστική σακούλα τροφίμων.
2. Αφαιρέστε την περίσσεια αέρα από την τσάντα.
3. Παγώστε το αλεύρι για δύο ημέρες, 48 ώρες, για να σκοτώσετε τυχόν μαμούνια ή τα αυγά εντόμων στο αλεύρι.
Το αλεύρι φυλάσσεται στην πλαστική σακούλα τροφίμων σφιχτά κλειστό. Διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να αποτρέψει τα έντομα από το να το πλησιάσου και εμποδίζουμε την ηλιακή ακτινοβολία από το να χαλάσει το αλεύρι.

Συμβουλές:

  • Αποθηκεύοντας το αλεύρι στο ψυγείο θα είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσει.
  • Κρατήστε το χώρο αποθήκευσής σας καθαρό για να αποφύγετε τη μόλυνση από έντομα.
  • Μην ξεχνάς να βάζεις φύλλα δάφνης στο ντουλάπι που αποθηκεύεις το αλεύρι και το σιμιγδάλι, αν δεν θες να μαζευτούν μαμούνια!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο