Δείτε την επιστήμη πίσω από το γιατί η αποθήκευση στο ψυγείο τα καταστρέφει
Συχνά θεωρούμε το ψυγείο ως τον απόλυτο χώρο αποθήκευσης για να διατηρήσουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα κρεμμύδια το ψυγείο λειτουργεί ως εχθρός και όχι ως φίλος.
Αν και τα κρεμμύδια έχουν σκληρή φλούδα, λιώνουν, γεμίζουν νερό και αναπτύσσουν ακόμη και μούχλα αν τα βάλουμε στο ψυγείο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγανητές πατάτες: Ανάκληση “μαμούθ” – Αποσύρονται δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες λόγω επικίνδυνης επιμόλυνσης
Γιατί η ψύξη χαλάει τα κρεμμύρια
Τα κρεμμύδια δεν είναι νεκρά και τα κύτταρά τους αναπνέουν συνεχώς, καίγοντας ζάχαρη και οξυγόνο για να παραμείνουν ζωντανά. Αλλά στο κρύο, τα κρεμμύδια αντιδρούν αποικοδομώντας τα αποθέματα αμύλου τους σε ζάχαρη ως στρατηγική επιβίωσης. Αν και είναι μια φυσική διαδικασία, πρόκειται για μια δραστική αλλαγή στην υφή και τη γεύση του κρεμμυδιού. Αν μια τέτοια μετατροπή του αμύλου σε ζάχαρη δοκιμαστεί με ένα κρεμμύδι, το αποτέλεσμα είναι συνήθως απογοητευτικό: ο κάποτε σφιχτός και τραγανός βολβός παραμένει μαλακός, μουσκεμένος και αλευρώδης. Ηταχεία απορρόφηση της υγρασίας από τα αποθηκευμένα κρεμμύδια βοηθά μόνο στην επιδείνωση της κατάστασης, αφήνοντάς τα πολύ πιο μαλακά από ό,τι αν απλώς είχαν αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καμπανάκι ANSES για 9 φυτοφάρμακα που έχουν την έγκριση της ΕΕ – Προκαλούν από διαταραχές συμπεριφοράς μέχρι καρκίνο
Ο ρόλος της υγρασίας στην αλλοίωση του κρεμμυδιού
Δεν είναι μόνο το κρύο το πρόβλημα. Τα ψυγεία συμβάλλουν επίσης σε ένα υγρό περιβάλλον. Η υπερβολική υγρασία στο ψυγείο σας ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν σήψη. Τα κρεμμύδια αποθηκεύονται στην πραγματικότητα μακριά από υγρές περιοχές, όπως κάτω από τον νεροχύτη ή τα υπόγεια, για τον ίδιο λόγο. Οι ειδικοί συνιστούν την πιο αποτελεσματική αποθήκευση των κρεμμυδιών σε ένα σκοτεινό, ξηρό μέρος, μακριά από υπερβολική υγρασία. Φανταστείτε ένα ανοιχτό ντουλάπι στην κουζίνα σας με σωστό αερισμό ή ακόμα και ένα ανοιχτό συρτάρι που παρέχει ροή αέρα. Αποκλείοντας την υγρασία, αποφεύγετε τη σήψη, η οποία αναπτύσσεται συχνότερα όταν τα κρεμμύδια αποθηκεύονται υπό λανθασμένες συνθήκες.
Γιατί η σωστή ροή αέρα είναι απαραίτητη για την αποθήκευση κρεμμυδιών
Τα περισσότερα κρεμμύδια συσκευάζονται σε πλαστικές σακούλες, κάτι που μπορεί να φαίνεται βολικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μίνι συσκευασία που μοιάζει με θερμοκήπιο και παγιδεύει την υγρασία. Η παγιδευμένη υγρασία προκαλεί αλλοίωση και επιταχύνει τη σήψη. Για να αποφευχθεί αυτό, τα κρεμμύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε σακούλες από πλέγμα, παλιές νάιλον κάλτσες ή συρμάτινα καλάθια με τρύπες, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας. Το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έχει δηλώσει ότι τα κρεμμύδια μπορούν να κρεμαστούν σε νάιλον κάλτσες και να διατηρηθούν καλά για μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος αποθήκευσης είναι κρύος (ιδανικά 4°C έως 10°C) και ξηρός. Το κλειδί για να διατηρούνται τα κρεμμύδια φρέσκα και τραγανά για περισσότερο χρόνο είναι η καλή κυκλοφορία του αέρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να φιλούν άφοβα όσους τρώνε γλουτένη; Τι λέει η επιστήμη;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απλό κόλπο για να απαλλαγείτε μια για πάντα από τον πάγο στο ψυγείο ή την κατάψυξή σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lavazza: Η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή απαγορεύει τις διαφημίσεις της για κάψουλες λόγω «παραπλανητικών» ισχυρισμών
Αποθήκευση ψιλοκομμένων κρεμμυδιών: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ενώ τα ολόκληρα κρεμμύδια δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται στο ψυγείο, ισχύουν εξαιρέσεις μετά το κόψιμο. Μετά το κόψιμο, το ψιλοκόψιμο ή το μαγείρεμα ενός κρεμμυδιού, η προστατευτική φλούδα εξαφανίζεται και είναι πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη βακτηρίων. Η ψύξη σε αυτή την περίπτωση θα τα διατηρήσει.
Οι ειδικοί συνιστούν να τυλίγετε τα κομμένα στη μέση κρεμμύδια σφιχτά σε μεμβράνη και να τα βάζετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια πρέπει να φυλάσσονται σε σφραγισμένες σακούλες με φερμουάρ. Τα κομμένα κρεμμύδια, αν ψύχονται καλά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έως και δύο εβδομάδες. Αλλά ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα κρεμμύδια πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά από άλλα λαχανικά και φρούτα είναι ότι εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο. Το αέριο αιθυλένιο είναι ένα φυσικό αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση φρούτων ευαίσθητων στο αιθυλένιο, όπως τα κολοκυθάκια και τα ροδάκινα. Στον κλειστό χώρο ενός συρταριού ψυγείου, αυτό το αέριο θα κάνει τα φρούτα και τα λαχανικά να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Για να μην αναπτυχθεί αυτό το πρόβλημα και να διατηρηθεί η ακεραιότητα των άλλων φρούτων και λαχανικών σας, είναι καλύτερο να τοποθετείτε τα κρεμμύδια σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από αντικείμενα ευαίσθητα στο αιθυλένιο.
Την επόμενη φορά που θα αναρωτιέστε γιατί τα κρεμμύδια σας στο ψυγείο μουχλιάζουν ή λιώνουν, θυμηθείτε: οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν την αλλοίωση σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά στα κρεμμύδια την επιταχύνουν. Τα κρεμμύδια σας προτιμούν ένα στεγνό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο ντουλάπι όπου θα παραμείνουν τραγανά, γλυκά και φρέσκα για πολύ, πολύ περισσότερο καιρό.