Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαραθόπιτα Σύρου με μπόλικη «φροντίδα» από τον Ηλία Μαμαλάκη

ΑρχικήΟικιακάΜαραθόπιτα Σύρου με μπόλικη «φροντίδα» από τον Ηλία Μαμαλάκη
spot_img

cibum team

Υπέροχος άνθρωπος και ταλαντούχος chef. Μπροστά του όλοι νέοι και παλιοί μάγειρες, αρχιμάγειρες, chef και  τηλεοπτικοί αστέρες της γαστρονομίας, υποκλίνονται.

Ο λόγος για τον Ηλία Μαμαλάκη για τον οποίο η μαγειρική δεν είναι επάγγελμα… είναι ένας έρωτας, ή μάλλον μία πολύτιμη και «δύσκολη» ερωμένη που θέλει συνεχώς να την φροντίζεις, να την λατρεύεις, να την έχεις τοποθετήσει στο πιο ψηλό βάθρο και βέβαια να της δείχνεις συνέχεια την απόλυτη λατρεία και αφοσίωσή σου…

 Ο Γνωστός chef, που έχει σπουδάσει οικονομικά και έχει δουλέψει ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες, αν και έχει αποσυρθεί από την τηλεόραση, έχει χιλιάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη περισσότερους θαυμαστές εκτός των social. Και το μυστικό δεν είναι μόνο το ταλέντο του στην μαγειρική. Είναι και ο γλυκός του χαρακτήρας, η πραότητα που εκπέμπει όταν περιγράφει μία συνταγή, η ηρεμία, η αγάπη για αυτό που κάνει και η απόλυτη αφοσίωση του στα υλικά και τη διαδικασία. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που τον διακρίνει είναι η σεμνότητα, σπάνιο προσόν, τούτη τη σύγχρονη εποχή της ”Lifestyle μαγειρικής”!

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν την μαγειρική και το αποτέλεσμα είναι συνάρτηση όχι μόνο συνταγής, υλικών και ταλέντου αλλά και διάθεσης και θετικών σκέψεων. Άλλα σκέφτεται η μητέρα που μαγειρεύει για το παιδί της και άλλα, ένας άγνωστος chef σε ένα πολυτελές εστιατόριο. Ο Ηλίας Μαμαλάκης συνδυάζει και τα δύο. Και εάν θα έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξουμε μόνο μία λέξη για τα δημιουργήματα του, είναι η λέξη φροντίδα.

Από το site του, eliasmamalakis.gr επιλέξαμε την μαθαρόπιτα Σύρου μία εύκολη και απλή  συνταγή με σίγουρο αποτέλεσμα αλλά και με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας καθώς ο μάραθος και οι σπόροι του προσφέρουν οφέλη στην υγεία, έχοντας αντιοξειδωτικά, αντιθρομβωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά αποτελέσματα*.

Υλικά για 1 ταψί

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 αβγά

800 γραμ καθαρισμένο και πλυμένο σπανάκι

150 γραμ χωριάτικο λουκάνικο

100 γραμ φρέσκο βούτυρο ή 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνετε μέσα το χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, σοτάρετε καλά και ρίχνετε μέσα το καλοπλυμμένο σπανάκι ωμό και χοντροκομμένο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.      

Αλατοπιπερώνετε, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία, ρίχνετε το ψιλοκομμένο μάραθο και ανακατεύετε καλά.

Λαδώνετε ένα ταψί του φούρνου και βάζετε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.      

Αδειάζετε τη γέμιση μέσα, τη στρώνετε και βάζετε από πάνω άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά καλά. Κόβετε με ένα μαχαίρι τη πίτα σε μερίδες και τη ψήνετε στους 180C για περίπου ¾ της ώρας και μέχρι τα πάνω και τα κάτω φύλλα να γίνουν ροδοκόκκινα.

 

*ο μάραθος και οι σπόροι του προσφέρουν οφέλη στην υγεία, έχοντας αντιοξειδωτικά, αντιθρομβωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά αποτελέσματα. Ο μάραθος έχει θεραπευτικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του γλυκάνισου και του άνηθου. Είναι γνωστός κυρίως για πεπτικές του ιδιότητες (στην πραγματικότητα ευνοεί όλες τις πεπτικές διαδικασίες), αλλά και ως βοηθός ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει μάλιστα την ικανότητα να αποτρέπει τον σχηματισμό των εντερικών αερίων, εξουδετερώνοντας την ζύμωση των τροφών, ενώ περιέχει μια ουσία ικανή να περιορίσει τις κράμπες και το κοιλιακό άλγος (για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών), την εν λόγω ανηθόλη βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος. ‘Εχει επίσης αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες είναι επομένως κατάλληλος για τη διαχείριση του κρυολογήματος και των εποχιακών ασθενειών.  Αποτελείται κυρίως από νερό και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σε κάλιο. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάποιες βιταμίνες Β και είναι αρκετά πλούσιο σε φλαβονοειδή, δηλαδή ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Αξιοσημείωτη τέλος είναι η επίδραση του μαράθου σε ορμονικό επίπεδο, αφού βοηθάει στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών,  μπορεί να βοηθήσει τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, την έκκριση του μητρικού γάλακτος και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο