Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαρμελάδα: Οδηγίες συντήρησης για να μην μουχλιάσει γρήγορα

ΑρχικήΟικιακάΜαρμελάδα: Οδηγίες συντήρησης για να μην μουχλιάσει γρήγορα
spot_img

Παρόλο που η ζάχαρη έχει συντηρητική δράση στις μαρμελάδες και τα ζελέ, οι μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί και να την αλλοιώσει.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη μούχλας στα προϊόντα φρούτων μπορεί να μην είναι πάντα τόσο εντελώς ακίνδυνη όσο πιστεύαμε στο παρελθόν.

Το USDA Complete Guide to Home Canning συνιστά μια διαδικασία κονσερβοποίησης με βραστό νερό για μαρμελάδες και ζελέδες, η οποία θα καταστήσει την πιθανότητα αλλοίωσης από μούχλα όσο το δυνατόν μικρότερη. Θα χρειαστείτε μια συσκευή κονσερβοποίησης.

Το σφράγισμα των βάζων με παραφίνη ή κερί δεν θεωρείται πλέον μια εξίσου αξιόπιστηεπιλογή για οποιοδήποτε γλυκό επάλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των ζελέ. Τυχόν τρυπούλες, συρρίκνωση ή ρωγμές στην παραφίνη κεριού επιτρέπουν σε αερομεταφερόμενες μούχλες να μολύνουν και να αναπτυχθούν στο προϊόν.

Επιπλέον, οι διαρροές ή οι τρύπες στην παραφίνη μπορούν να επιτρέψουν τη διαρροή του προϊόντος κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Μόλις βρεθεί στην επιφάνεια, αυτό το προϊόν που διαρρέει θα παρέχει θρεπτικά συστατικά για τις μούχλες να αναπτυχθούν στην επιφάνεια και να εισέλθουν στη μαρμελάδα ή το ζελέ στο βάζο.

Για την ασφαλή παρασκευή μαρμελάδας και την κονσερβοποίηση της με βραστό νερό, χρειάζεται να ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Προετοιμάστε το κονσερβοποιητή με βραστό νερό πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε τη μαρμελάδα ή το ζελέ. Γεμίστε την κονσερβοποιητική μηχανή τουλάχιστον κατά το ήμισυ με καθαρό, ζεστό νερό. Χρειάζεται αρκετό νερό ώστε η στάθμη να είναι 1 έως 2 ίντσες πάνω από τις κορυφές των γεμισμένων βάζων μόλις προστεθούν.
  2. Πλύνετε τα βάζα σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό και ξεπλύνετε καλά με το χέρι ή πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων. Εάν η συνταγή σας απαιτεί προ-αποστειρωμένα βάζα, αποστειρώστε τα καθαρά βάζα βυθίζοντάς τα για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσετε τα άδεια βάζα όρθια σε μια σχάρα στον κονσερβοποιητή με βραστό νερό γεμάτο με καθαρό νερό.
  3. Προετοιμάστε τα καπάκια των βάζων κονσερβοποίησης σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.
  4. Ετοιμάστε τη μαρμελάδα ή το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Βράστε για τον συνιστώμενο χρόνο στη συνταγή και, στη συνέχεια, αφαιρέστε γρήγορα τον αφρό (εάν χρειάζεται ή επιθυμείτε).
  5. Aν τα άδεια προ-αποστειρωμένα βάζα κρατούνται στον κονσερβοποιητή σας, αφαιρέστε τα ένα-ένα από το καυτό νερό, γέρνοντάς τα για να αδειάσετε γρήγορα το νερό μέσα σε αυτά πίσω στον κονσερβοποιητή.
  6. Γεμίστε τα βάζα στο δοχείο κονσερβοποίησης, ένα-ένα, χρησιμοποιώντας έναν ανυψωτήρα βάζων. Βεβαιωθείτε ότι ο ανυψωτής βάζων είναι σταθερά τοποθετημένος κάτω από το λαιμό του βάζου και τη ζώνη δακτυλίου. Διατηρείτε το βάζο σε όρθια θέση ανά πάσα στιγμή.
  7. Η στάθμη του νερού στο δοχείο θα πρέπει να είναι 2,5 εώς 5 εκατοστά πάνω από τις κορυφές των γεμισμένων βάζων. Γυρίστε τον καυστήρα κάτω από την κονσερβοποιητική μηχανή στην υψηλότερη θέση, καλύψτε την κονσερβοποιητική μηχανή με το καπάκι της και θερμάνετε μέχρι το νερό να βράσει έντονα. Επεξεργάζεστε τα βάζα για τον συνιστώμενο αριθμό λεπτών μετά τον βρασμό του νερού.
  8. Όταν τα βάζα επεξεργαστούν στο βραστό νερό για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα, σβήστε τη φωτιά και αφαιρέστε το καπάκι του δοχείου, γέρνοντας τον ατμό μακριά από το πρόσωπό σας. Περιμένετε 5 λεπτά προτού αφαιρέσετε τα βάζα από τον κονσερβοποιητή για να αφήσετε τον βρασμό και το περιεχόμενο των βάζων να κατακαθίσει.
  9. Αφαιρέστε τα βάζα από τον κονσερβοποιητή. Τοποθετήστε προσεκτικά τα καυτά βάζα απευθείας σε μια πετσέτα ή σχάρα ψύξης κέικ, αφήνοντας τουλάχιστον 3 εκατοστά χώρο μεταξύ των βάζων κατά τη διάρκεια της ψύξης. Αποφύγετε την τοποθέτηση των βάζων σε κρύα επιφάνεια ή σε κρύο ρεύμα.
  10. Ψύξτε τα βάζα σε όρθια θέση για 12-24 ώρες, ενώ σχηματίζεται σφράγισμα κενού και η μαρμελάδα σταθεροποιείται. Αφήστε τα βάζα να παραμείνουν ανενόχλητα όσο ψύχονται. Όταν χρησιμοποιείτε το κοινό σύστημα μεταλλικών καπακιών κονσερβοποίησης δύο τεμαχίων, μην σφίγγετε τους δακτυλίους στα καπάκια.
  11. Αφαιρέστε τους δακτυλίους από τα σφραγισμένα βάζα. Τοποθετήστε τυχόν μη σφραγισμένα βάζα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα πρώτα.
  12. Πλύνετε, ξεπλύνετε και στεγνώστε τα βάζα και τα καπάκια για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα. Βάλτε ετικέτα και αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο φως.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο