Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής μήλων κατανοώντας αυτά τα βασικά στοιχεία αποθήκευσης.
Τα μήλα έχουν τη φήμη ότι είναι η πεμπτουσία του φθινοπώρου. Αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, αυτό το φθινοπωρινό φρούτο είναι σε άφθονη προσφορά όλο το χρόνο.
Πώς να διαλέξετε φρέσκα μήλα
Επιλέξτε σφιχτά μήλα με λεία, αψεγάδιαστη φλούδα και με άθικτο το κοτσάνι, αν είναι δυνατόν. Τα μήλα στα οποία λείπει το κοτσάνι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισέλθουν μύκητες ή βακτήρια στο σημείο που βρισκόταν το κοτσάνι. Επίσης, «όσο μικρότερο είναι το μήλο και όσο πιο χοντρή είναι η φλούδα του, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί γενικά», υποστηρίζειο Norm Schultz, διευθυντής του αγροκτήματος Linvilla Orchards.
«Για κάποιο λόγο, τα μήλα που είναι πιο πικρά αποθηκεύονται περισσότερο από τα πιο γλυκά μήλα». Παρακάμψτε το Golden Delicious, το οποίο είναι και γλυκό και έχει λεπτή φλούδα, και προτιμήστε το Granny Smith. «Είναι ένα πικρό μήλο με χοντρή φλούδα, οπότε αντί για δύο μήνες έχετε τέσσερις μήνες, μόνο και μόνο επειδή είναι κρύο».
Πώς να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα
Σύμφωνα με τον Schultz, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο ευγενικοί με τα φρούτα τους. «Η παλιά παροιμία είναι αληθινή – ένα χαλασμένο μήλο χαλάει το σύνολο». Αν ένα μήλο έχει έστω και μια μικρή μελανιά, το αιθυλένιο εκπέμπεται πιο γρήγορα και τότε όλα γύρω του σαπίζουν και χαλάνε πιο γρήγορα.
«Βλέπουμε τους καταναλωτές να πετάνε τα μήλα στη σακούλα, να φτάνουν στο ταμείο και να τα πετάνε σε μια άλλη σακούλα και μετά να πετάνε τη σακούλα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους. Αν χειρίζεστε το μήλο σας πιο σκληρά από ένα αυγό, δεν έχετε καμία πιθανότητα να το διατηρήσετε φρέσκο για μήνες».
Για να διατηρήσετε τα μήλα σας σε άριστη κατάσταση, συσκευάστε τα σε ξηρό, αεριζόμενο υλικό. Οι επιλογές περιλαμβάνουν πριονίδι, κόκκους, θερμικά αποξηραμένη άμμο ή ακόμη και εφημερίδα. Αυτά τα υλικά βοηθούν στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, ενώ παράλληλα παρέχουν ένα αναπνεύσιμο περιβάλλον που εμποδίζει τα μήλα να ασφυκτιούν ή να υγραίνονται.
Αποθηκεύστε τα συσκευασμένα μήλα σε δροσερό, ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Είναι σημαντικό να τα κρατάτε μακριά από πατάτες, καθώς οι πατάτες παράγουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης στα μήλα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται πιο γρήγορα.
Ένα δροσερό περιβάλλον θα επιβραδύνει τις φυσικές διαδικασίες ωρίμανσης και γήρανσης των μήλων, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.