Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νηστεία: Είναι ο γαλακτωματοποιητής που αναφέρεται σε ετικέτες, νηστίσιμος;

ΑρχικήΟικιακάΝηστεία: Είναι ο γαλακτωματοποιητής που αναφέρεται σε ετικέτες, νηστίσιμος;
spot_img

Τι είναι οι γαλακτοματοποιητές που υπάρχουν στα τρόφιμα – Μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα με γαλακτοματοποιητές κατά τη διάρκεια της νηστείας;


Κατά τη διάρκεια της νηστείας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Το αγαπημένο μας μπισκότο, φυτική κρέμα γάλακτος, μαύρη σοκολάτα, μαγιονέζες, spreads ελαιολάδου και ξηρών καρπών, ακόμη και spread σοκολάτας καθώς και πολλά άλλα συσκευασμένα τρόφιμα ενώ δεν περιέχουν γάλα ή άλλες πρωτεΐνες, στην ετικέτα τους αναγράφεται ότι περιέχουν γαλακτωματοποιητές.

Δυστυχώς οι υπάλληλοι των super market στους οποίους απευθύνεστε δεν έχουν ούτε την πληροφόρηση ούτε την γνώση για να απαντήσουν και συνήθως μας προειδοποιούν ότι όσα περιέχουν γαλακτωματοποιητές, δεν είναι νηστίσιμα! Πρόκειται όμως περί πλάνης.

 Η λέξη γαλακτωματοποιητής δεν προέρχεται από τη λέξη γάλα, δεν είναι δηλαδή γαλακτοκομικό συστατικό. Είναι παράγωγο της λέξης γαλάκτωμα. Πρόκειται για συστατικό που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα για να επιτευχθεί η επιθυμητή δομή. Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών( π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού ). Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που μετατρέπουν την μία από τις προς ανάμειξη ουσίες σε μικκύλια, διασπείρει τα μικκύλια στην άλλη φάση και σταθεροποιεί το μείγμα κρατώντας τα μικκύλια απομακρυσμένα. Παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά (αυγά, κρέας, γάλα) ή συντίθενται από λιπαρά οξέα και παράγωγά τους. Χαρακτηριστικοί και πιο συνήθεις γαλακτωματωποιητές είναι τα φωσφολιπίδια, όπως η λεκιθίνη. Το μονογλυκερίδιο του στεατικού οξέος (GMS) αλλά και άλλα μονο- και δι-γλυκερίδια πετυχαίνουν την κρεμώδη υφή  διαφόρων βουτύρων. Το κόμμι της ξανθάνης βοηθά την ανάμειξη λαδιού και νερού στα διάφορα dressing για σαλάτες και  σταθεροποιεί το προϊόν σαν ένα  μαλακό, ομογενές, μίγμα.

Εάν λοιπόν ένα προϊόν αναφέρει στην συσκευασία ότι περιέχει γαλακτωματοποιητή θα πρέπει να δούμε τι είδους γαλακτωματοποιητή περιέχει. Εάν προέρχεται από βιολογικά υλικά δεν είναι νηστίσιμο. Εάν όμως έχει σαν βάση λιπαρά οξέα τότε είναι.



Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο