Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οικιακές συσκευές: Πως με μικρές αλλαγές στη χρήση μπορείτε να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας

ΑρχικήΟικιακάΟικιακές συσκευές: Πως με μικρές αλλαγές στη χρήση μπορείτε να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας
spot_img

  Σωστός τρόπος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών μαγειρέματος για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας.

Σε μελέτη του 2013 που εξέτασε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις κουζίνες, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 43% οφείλεται στις συσκευές μαγειρέματος και ψησίματος, το 41% στα ψυκτικά μέσα αποθήκευσης όπως το ψυγείο και το 16% οφείλεται σε λοιπά σκεύη που χρησιμοποιούν λαμπτήρες θερμότητας. Δεδομένου λοιπόν, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απαντάται σε μέσα ψησίματος όπως οι φούρνοι, η σωστή χρήση τους μπορεί να μειώσει τη σπατάλη αυτή και να οδηγήσει σε μειωμένους λογαριασμούς.

   Οι ειδικοί του The Energy Saving Trust προτείνουν στο The Sun, τρόπους που μπορούν οι ηλεκτρικές συσκευές μαγειρέματος να λειτουργήσουν χωρίς να σπαταλάται ενέργεια. Η Joanna O’Loan, υπεύθυνη γνώσης στον οργανισμό, δήλωσε: “Υπάρχουν τρόποι να είστε πιο ενεργειακά αποδοτικοί με όποια συσκευή κι αν επιλέξετε. Όλες αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χρήσης ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς ενέργειας”.

Ηλεκτρικός φούρνος

    Η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας πραγματοποιείται στο φούρνο κατά την προθέρμανση, γι’ αυτό προτείνεται για μεγάλες ποσότητες φαγητού. Σύμφωνα με το Energy Saving Trust, ο φούρνος είναι η ηλεκτρική συσκευή που καταναλώνει το περισσότερο ρεύμα στην κουζίνα. Οπότε, έστω ότι χρησιμοποιείται για μια ώρα την ημέρα, αυτό θα αυξήσει τον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος κατά 112 ευρω περίπου. Φυσικά βέβαια αυτό εξαρτάται κι από την παλαιότητα της συσκευής.

   Προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει, για όσο λειτουργεί η συσκευή, να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου όσο λιγότερες φορές γίνεται.

Μάτια της κουζίνας

   Η χρήση της εστίας είναι αρκετά φθηνή, αφού απαιτεί κατά βάση λιγότερο χρόνο για το ψήσιμο του φαγητού, ωστόσο το Energy Saving Trust τονίζει, πως παράγει πιο άμεσες εκπομπές άνθρακα. Επομένως, δεν συνίσταται η χρήση για ζέσταμα φαγητού, αντ’ αυτού σε αυτή την περίπτωση προτείνεται ο φούρνος μικροκυμάτων που επιτυγχάνει το σκοπό αυτό πολύ πιο γρήγορα.

   Για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται καπάκι όπου είναι δυνατό, για να μην χάνεται η θερμότητα.

Φριτέζα αέρα

   Η φριτέζα αέρα που έχει την τιμητική της τον τελευταίο καιρό, λειτουργεί παρόμοια με τον αέρα του φούρνου, ωστόσο είναι ιδανική για 1-2 μερίδες φαγητό. Κατ’ επέκταση θα ψήσει σε λιγότερο χρόνο την ποσότητα αυτή και μπορεί να μειώσει στο μισό την κατανάλωση ρεύματος από ότι η κουζίνα (φυσικά για πολύ μικρότερη ποσότητα).

    Το Energy Saving Trust, ομοίως με την κουζίνα, συνιστά να αποφεύγετε το άνοιγμα της συσκευής περισσότερο από όσο χρειάζεται για να αποφύγετε την απελευθέρωση θερμότητας και τη σπατάλη ενέργειας.

   Ακόμη, το Energy Saving Trust τονίζει πως το 9-16% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα σπίτια προέρχεται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Αυτό μπορεί να επιφέρει αύξηση της τάξεως του 20% στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού: Σημαντική οριζόντια προσθήκη σε όλα τα πρότυπα ISO

Η τροποποίηση που ήρθε από το... "πουθενά" για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης - Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα