Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Συνειδητή και ασυνείδητη αντιμετώπιση της υγιεινής διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδί: Συνειδητή και ασυνείδητη αντιμετώπιση της υγιεινής διατροφής
spot_img

Πως επιδρά η τηλεόραση αλλά και η ηλικία.

    Διερευνώντας το πως τα παιδιά αισθάνονται για τα υγιεινά τρόφιμα και το αν αυτομάτως δεν αρέσκονται σε αυτά, νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία τόσο της τηλεόρασης στην ενθάρρυνση των ανθυγιεινών τροφίμων όσο και της ηλικίας, στην ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στα υγιεινά τρόφιμα. Προηγουμένως αντικρουόμενες μελέτες έχουν δείξει είτε ότι τα παιδιά προτιμούν τα φρούτα από τα γλυκά, ενώ άλλες ότι τα παιδιά προτιμούν τα ζαχαρούχο σνακ σε κάθε περίπτωση. 

   Οι ερευνητές ανέλυσαν δύο τύπων συμπεριφορές του τι είναι υγιεινό και τι ανθυγιεινό φαγητό σε 1.412 παιδιά. Από τη μία τη “ρητή στάση” που προσδιορίζει τις συνειδητά προσιτές τάσεις σχετικά με τα διατροφικά οφέλη ορισμένων τροφών που μπορούν να εντοπίσουν και τα ίδια τα παιδιά και τη “σιωπηρή στάση” που ορίζεται ως ένα αυτόματο συναίσθημα ή ασυνείδητες αισθητηριακές αποκρίσεις. 

    Η έρευνα έδειξε πως η “ρητή στάση” των παιδιών ήταν πιο θετική έναντι στα ανθυγιεινά τρόφιμα ενώ η “σιωπηρή στάση” των παιδιών ήταν πιο θετική στα υγιεινά τρόφιμα. Ωστόσο και οι δυο συμπεριφορές έγιναν πιο ευνοϊκές απέναντι στα υγιεινά τρόφιμα καθώς στα παιδιά προχωρούσαν στο δημοτικό σχολείο. Από την άλλη, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου τους, συνδέεται με ευνοϊκότερη στάση απέναντι στα ανθυγιεινά τρόφιμα.

   Οι ερευνητές έλαβαν παράλληλα υπόψη την πιθανή επίδραση της ηλικίας και των περιβαλλοντικών μεταβλητών όπως η παρακολούθηση τηλεόραση και η φτώχεια. Ενώ τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες εργασίες για να δείξουν ότι οι σαφείς στάσεις των παιδιών τείνουν να είναι πιο θετικές για τα ανθυγιεινά από τα υγιεινά τρόφιμα, διαπιστώνουμε επίσης ότι οι σιωπηρές στάσεις (υποσυνείδητες) είναι στην πραγματικότητα πιο θετικές απέναντι στα υγιεινά από τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

    Η μελέτη δείχνει πώς η καταγραφή τόσο σιωπηρών όσο και ρητών στάσεων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες βοηθά στην κατανόηση των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών των παιδιών που σχετίζονται με το φαγητό. Αυτές οι ιδέες μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία και τους γονείς να δημιουργήσουν θετικές στάσεις για την υγιεινή διατροφή στα παιδιά από νωρίς και να αυξήσουν την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων κατά την παιδική ηλικία.

   Τα ευρήματα αποκαλύπτουν έτσι άρρητη-ρητή διάσταση, που έχει ήδη παρατηρηθεί σε ενήλικες. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της σύλληψης των σιωπηρών και ρητών διατροφικών στάσεων για την παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας του τρόπου με τον οποίο οι αναπτυσσόμενες στάσεις των παιδιών ενημερώνουν τη συμπεριφορά τους σχετικά με το φαγητό.

Βασιζόμενο στην εργασία που διεξήχθη στο έργο Strength2Food, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ ανέπτυξε ένα σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων που εξηγεί τα ευρήματα από τη συγχρονική του μελέτη, η οποία διερευνά τις σιωπηρές και σαφείς διατροφικές συμπεριφορές σε υγιεινά και ανθυγιεινά τρόφιμα 1.412 παιδιών από την Κροατία (5–9 χρονών).

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο