Τι έχει αλλάξει στον τομέα των συσκευασιών στο να γίνουν πιο ασφαλείς για παιδιά; Ποιο είναι το υπόβαθρο πίσω από αυτό;
Όταν έχει κανείς να κάνει με παιδιά μικρής ηλικίας, όλα να είναι επικίνδυνα είτε να τα καταπιούν είτε να τραυματιστούν με αυτά. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια στον τομέα των τροφίμων έχει τεθεί το ζήτημα της ασφαλούς συσκευασίας για παιδιά. Πολλοί κατασκευαστές, μάλιστα, στο χώρο της συσκευασίας έχουν ήδη αρχίσει να καινοτομούν σε τεχνολογίες kid friendly.
Τι έχει οδηγήσει σε αυτή την στροφή της βιομηχανίας σε συσκευασίες ασφαλείς για παιδιά;
Πέρα από το ότι τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μωρά έχουν την τάση να καταπίνουν πράγματα, υπάρχει και το πρόβλημα της δηλητηρίασης από παιδιά. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 3.000 παιδιά κάτω των 14 ετών να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τυχαία δηλητηρίαση. Ως γνωστόν, οι συσκευασίες των τροφίμων περιέχουν αρκετές χημικές και (ίσως) τοξικές ουσίες, οι οποίες έχουν αρχίσει να θεωρούνται υπεύθυνες για πολλά από τα περιστατικά δηλητηριάσεων. Παγκοσμίως, οι φορείς της υγείας δείχνουν το δάχτυλο στους κατασκευαστές συσκευασιών. Γίνονται, επίσης, παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησηε δηλητηριάσεων, όπως τα «κέντρα δηλητηριάσεων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αφιερωμένα στην παροχή εκπαίδευσης για τις τυχαίες δηλητηριάσεις και οι κανονισμοί της ΕΕ «Ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία» που προσφέρουν τις πιο πρόσφατες συμβουλές, τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές που απαιτούνται για την ανάπτυξη συσκευασίας ανθεκτική στα παιδιά.
Τι γίνεται στον τομέα της συσκευασίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Παρά τους τεκμηριωμένους κινδύνους που συνδέονται με τις μη ελεγχόμενες ιατρικές και καλλυντικές συσκευασίες, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο, γράφει η Packaging Gateway. Για παράδειγμα, νομοθεσία για τις συσκευασίες ασφαλείς και κατάλληλες για παιδιά έχει εισαχθεί στις ΗΠΑ από το 1970, αναφορικά με την πρόληψη των συσκευασιών από δηλητήρια (PPPA), ο οποίος απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων συσκευασιών ανθεκτικών στα παιδιά σε όλα τα επικίνδυνα οικιακά προϊόντα . Βέβαια, η τάση αυτή στις ΗΠΑ έχει έρθει εν μέρει ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε όσους δεν πληρούν τα πρότυπα του κλάδου. Για παράδειγμα, η αγωγή του 2017 κατά της Dr Reddy’s Laboratories, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί ασφάλειας προϊόντων καταναλωτή (CPSA) και τη νομοθεσία PPPA, είναι μεταξύ πολλών υποθέσεων υψηλού προφίλ που έχουν προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο. Επιπλέον, υπάρχει η απαίτηση για την εκπαίδευση που απαιτείται για να βοηθηθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες να κατανοήσουν και να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την τυχαία κατάποση, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό πρέπει να παρέχουν οι κυβερνήσεις.
Καινοτομία στις συσκευασίες ανθεκτικές στα παιδιά
Ενώ η έμφαση παραμένει στις κυβερνήσεις για την παροχή της εκπαίδευσης που απαιτείται για την πρόληψη περιστατικών δηλητηρίασης, οι πάροχοι συσκευασιών συνεχίζουν να καινοτομούν φιλικές προς τα παιδιά αλλά έξυπνες και προσβάσιμες λύσεις. Για παράδειγμα, τα προϊόντα συσκευασίας για παιδιά περιλαμβάνουν μηχανισμούς πολλαπλών βημάτων που απαιτούν δύο ξεχωριστές κινήσεις για να ανοίξει το δοχείο και μεγάλες συσκευασίες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αποτροπή της άμεσης πρόσβασης των παιδιών στα προϊόντα. Παρόμοιες καινοτομίες περιλαμβάνουν έξυπνη συσκευασία με ενσωματωμένη τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει πότε παιδιά ή ενήλικες χειρίζονται το προϊόν με ακρίβεια τουλάχιστον 96,68%. Ενώ οι επιπτώσεις αυτού του μοντέλου στις τιμές εμποδίζουν επί του παρόντος την ευρεία διαθεσιμότητα, η βιομηχανία εργάζεται για να προσαρμόσει μια οικονομικά αποδοτική λύση.