Μελέτη διαπιστώνει ότι το έτοιμο βρεφικό γεύμα σε σακουλάκι έχει «χαμηλότερη θρεπτική αξία» από οποιαδήποτε άλλη συσκευασμένη παιδική τροφή
Το κατσαρολάκι με τα φρεσκοκομμένα λαχανικά, το καροτάκι, την πατατούλα, το σέλινο και κυρίως με το ελαιόλαδο, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη σύγχρονη κουζίνα και τα έτοιμα παιδικά γεύματα έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις πωλήσεις τους να εμφανίζουν στις ΗΠΑ, αύξηση – ρεκόρ 900%.
Είτε πρόκειται για ανάμεικτα λαχανικά είτε για πουρέ μπανάνας-φράουλας και άλλων φρούτων, τα νήπια τα έχουν πλέον ως κύρια τροφή τους, μπορεί όχι ακόμη στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους LA Times , τα σακουλάκια τροφίμων είναι η πιο δημοφιλής μορφή παιδικής τροφής στην αγορά τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η κατανάλωση έτοιμης τροφής σε σακουλάκι από τόσο νεαρή ηλικία ανησυχεί γιατρούς και διατροφολόγους αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τη οδοντική υγιεινή και την γενικότερη υγεία των παιδιών.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 από τη Nutrition Today διαπίστωσε ότι η έτοιμη τροφή σε σακουλάκια έχει «χαμηλότερης θρεπτικής αξίας» από άλλες συσκευασμένες παιδικές τροφές, όπως η τροφή στα βάζα.
Ο Kameron Moding, επίκουρος καθηγητής Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue, επεσήμανε τον κίνδυνο «υψηλού επιπέδου σακχάρων» σε σακουλάκια τροφίμων που προτιμώνται από τους γονείς μόνο και μόνο επειδή είναι εύκολα στη μεταφορά και πιο οικονομικά.
Φέτος, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από περισσότερα από 650 προϊόντα διατροφής που παρασκευάζονται για μωρά και νήπια, διαπιστώνοντας ότι το 60 τοις εκατό των έτοιμων τροφών που πωλούνται σε παντοπωλεία στις ΗΠΑ δεν πληρούν τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το 70 τοις εκατό από τα 650 προϊόντα που εξετάστηκαν δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, ενώ το 44 τοις εκατό υπερέβαιναν τα συνολικά όρια σακχάρου.
Η συγκέντρωση ζάχαρης και η υφή των φακέλων πουρέ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την οδοντική υγιεινή του παιδιού. «Το φαγητό από σακουλάκια μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της επαφής τους με τα δόντια του παιδιού», ανακοίνωσε η Παιδοδοντιατρική Κλινική Green Hills .
«Θέλουμε τα παιδιά να μάθουν να μασούν και να τρώνε τροφές όπως κρέας και φρούτα και λαχανικά που δεν είναι επεξεργασμένα», είπε ο μελετητής στους LA Times .