Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Μεγάλες αλυσίδες λιανικής ανακοίνωσαν την ανάκληση συγκεκριμένων παιδικών τροφών εξαιτίας ανησυχιών για αυξημένα επίπεδα μολύβδου, μια ουσία εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε αλεύρι
Η Publix Super Markets, Inc. ξεκίνησε στις 9 Μαΐου προληπτική ανάκληση για τις συσκευασίες των 4 ουγγιών της βρεφικής τροφής GreenWise Pear, Kiwi, Spinach & Pea, με ημερομηνία λήξης 1 Νοεμβρίου 2025. Το προϊόν διανέμεται σε οκτώ πολιτείες: Φλόριντα, Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια και Κεντάκι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για ψωμί, κουλούρια και μπισκότα – Το επικίνδυνο για την υγεία λάθος της αρτοβιομηχανίας
Η μόλυνση εντοπίστηκε έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αν και δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες, η Publix έχει αποσύρει άμεσα το προϊόν από τα ράφια, σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας επικοινωνίας, Maria Brous.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο παγκόσμιο είδωλο δούλευε σε ελληνικά εστιατόρια κι έκανε την Ελληνίδα για να παίρνει περισσότερα φιλοδωρήματα;
Παρόμοια ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση της Target, η οποία στις 12 Μαρτίου ανακάλεσε 26.500 συσκευασίες των 4 ουγγιών Good & Gather baby Pea, Zucchini, Kale & Thyme Vegetable Purée λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου. Η ανάκληση αφορά δύο παρτίδες με ημερομηνίες λήξης 7 και 9 Δεκεμβρίου 2025 και χαρακτηρίστηκε ως “Κατηγορίας ΙΙ” από τον FDA, ένδειξη μέτριου κινδύνου για την υγεία. Η Target διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα αποσύρθηκαν άμεσα από την κυκλοφορία και καλεί τους καταναλωτές να τα επιστρέψουν για πλήρη αποζημίωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην το αγνοήσετε: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που δημιουργεί η ουλίτιδα – Επιστημονικό εύρημα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται ξηροί καρποί με καρκινογόνο τοξίνη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα του ψυγείου;
Η ανησυχία για την παρουσία μολύβδου στα παιδικά τρόφιμα παραμένει υψηλή, καθώς, όπως επισημαίνουν οι Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο για παιδιά. Η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες. Οι γονείς που έχουν αγοράσει τα εν λόγω προϊόντα συνιστάται να τα επιστρέψουν στα καταστήματα Publix ή Target για αποζημίωση και να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους σε περίπτωση ανησυχίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτοιμα σάντουιτς πίσω από επιδημία λιστέριας – Ανακαλούνται 86 προϊόντα της εταιρείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδική διατροφή και έμμηνος ρύση: Γιατί είναι ακόμη πιο επιτακτικό για τα κορίτσια να καταναλώνουν υγιεινές τροφές σε μικρή ηλικία
Η FDA πρόσφατα εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των επιπέδων τοξικών μετάλλων στα παιδικά τρόφιμα, ωστόσο οι πρόσφατες ανακλήσεις υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα της επιμόλυνσης παραμένει ζήτημα δημόσιας υγείας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων