Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται ξηροί καρποί με καρκινογόνο τοξίνη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται ξηροί καρποί με καρκινογόνο τοξίνη
spot_img

Η ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά — ενώ έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο.

Η ωχρατοξίνη Α (Ochratoxin A) είναι μια μυκοτοξίνη, δηλαδή τοξική ουσία που παράγεται από συγκεκριμένα είδη μούχλας (Aspergillus και Penicillium), η οποία μπορεί να επιμολύνει ξηρούς καρπούς, δημητριακά, καφέ και αποξηραμένα φρούτα. Πρόκειται για ουσία με νεφροτοξικές ιδιότητες — μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά — ενώ έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο.

Η παρατεταμένη έκθεση σε ωχρατοξίνη Α συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος, ηπατικές βλάβες και διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει αυστηρά όρια για την παρουσία της στα τρόφιμα, ειδικά στους ξηρούς καρπούς που προορίζονται για άμεση κατανάλωση.

Τα φυστίκια που ανακαλούνται

Στην Ιταλία αυτή τη στιγμή, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Penny Market ανακοίνωσε την προληπτική ανάκληση παρτίδας των ξηρών καρπών Granella di pistacchi Amonatura (κελυφωτά φυστίκια καθαρισμένα) λόγω υπέρβασης των επιτρεπτών ορίων της τοξικής ουσίας ωχρατοξίνη Α.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το προϊόν που επηρεάζεται έχει αριθμό παρτίδας P25059GP, παράγεται από την εταιρεία Ciavolino Daniele e Figli Srl και διατίθεται σε συσκευασίες των 50 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2026.

Η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το συγκεκριμένο προϊόν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς για αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων.

Πώς μπορεί να αποφεύγει κανείς την κατανάλωση τροφίμων με μυκοτοξίνες

Οι μυκοτοξίνες, όπως η ωχρατοξίνη Α, μπορούν να «κρυφτούν» σε τρόφιμα ακόμη κι αν αυτά φαίνονται οπτικά καθαρά. Δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν πλήρως από τη διατροφή, αλλά υπάρχουν πρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο καταναλωτής για να μειώσει σημαντικά την έκθεση:

Ποικιλία στη διατροφή
Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων μειώνει την πιθανότητα έκθεσης σε μεγάλη ποσότητα μυκοτοξίνης από μία μόνο πηγή.

Αγορά από αξιόπιστες πηγές
Επιλέξτε προϊόντα από επώνυμες εταιρείες και καταστήματα που εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους ποιότητας.

Έλεγχος ετικετών και ανακλήσεων
Ενημερώνεστε τακτικά για ανακλήσεις τροφίμων (π.χ., μέσω των ιστοσελίδων του ΕΦΕΤ ή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αρχών).

Καλή αποθήκευση
Φυλάσσετε τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα σε δροσερό, ξηρό μέρος, σε αεροστεγείς συσκευασίες. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας.

Οπτικός έλεγχος και όσφρηση
Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που παρουσιάζουν σημάδια μούχλας ή περίεργη οσμή, ακόμη κι αν το πρόβλημα φαίνεται τοπικό.

Κατανάλωση σε μικρές ποσότητες
Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ξηρών καρπών ή δημητριακών αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης. Η μέτρια κατανάλωση μειώνει τον σωρευτικό κίνδυνο.

Προτιμήστε καβουρδισμένα/ψημένα προϊόντα
Αν και η θερμότητα δεν καταστρέφει πλήρως τις μυκοτοξίνες, η επεξεργασία μπορεί να μειώσει τα επίπεδά τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα