του Νίκου Γδοντέλη*
Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο!
Τα ψάρια αποτελούν διατροφικό θησαυρό, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που συνδυάζει ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα.
Η ψαραγορά όμως πρέπει να ακολουθεί μια πολιτική αειφορίας για τις θάλασσές μας. Προσέχουμε για να έχουμε ένα πράγμα. Οι ψαράδες μας γνωρίζουν πολύ καλά ποιά είδη και για ποιές χρονικές περιόδους μέσα στο έτος πρέπει να αφήνονται στην ησυχία τους. Πρέπει και ο καταναλωτής να γνωρίζει πως τα ψάρια πρέπει να αλιεύονται μόνο κατά την περίοδο που δεν αναπαράγονται.
Η κατανάλωση φρέσκου ψαριού έχει αυτόν τον βασικό ΚΑΝΟΝΑ. Αν προτιμάμε ένα είδος ψαριού αυτό δεν σημαίνει πως … δικαιούμαστε να το καταναλώνουμε φρέσκο όλο τον χρόνο. Ο σωστός ”ψαροφάγος” τρώει το κάθε ψάρι στον καιρό του, με κριτήριο όμως την αποφυγή της αναπαραγωγικής του περιόδου. Έτσι το γνωστό σε όλους “κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός του Αύγουστο” είναι φάουλ καραμπινάτο μια και ναι μεν είναι λιπαρός εκείνη την εποχή και εύγευστος (γι’αυτό βγήκε το ρητό), αλλά είναι έτσι γιατί τον Αύγουστο είναι στην αναπαραγωγική του περίοδο.
Καραβίδα
Κέφαλος
Κολιός
Κουτσομούρα
Λαβράκι
Μπακαλιάρος
Μπαρμπούνι
Σαρδέλα
Σαυρίδι
Τσιπούρα
Φαγκρί
*Ο Νίκος Γδοντέλης είναι Βιολόγος, MSc Food Science
Δείτε:Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται. Η γεύση και η COVID19 έχουν κάτι κοινό.
Δείτε: Μελέτη για αγελαδινό γάλα πλούσιο σε ω3 λιπαρά.
Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.
Δείτε: Κολοκύθια με την κάππαρη στης Κιμώλου τ’ αστραφτερά νερά
Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA
Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία
Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο